Cross Nationals 1. runde

28. oktober 2017 · Jeppe Weinreich

Mens de to løb hos seniorerne gav de ventede favoritsejre, kom to nye ansigter øverst på podiet i juniorløbet. Runden i Roskilde var en af de hårdeste i vinterturneringens historie, og sjældent er så mange løbere kommet så beskidte i mål.

Arrangørerne fra Hellas Roskilde havde med placeringen af 1. runde sørget for et sandt mudderbad for de fremmødte løbere. Den 1,5 km lange rundstrækning stillede store krav til løbernes crossmæssige kunnen – og den kostede kræfter. At vinderen hos herrerne, Abdi Hakin Ulad (Hvidovre AM), i snit blot løb 3:31 min. pr. km, siger alt om rutens beskaffenhed.

"Det var en hård nyser i dag. Jeg synes, at ruten var endnu hårdere end i Fredericia (DM Lang Cross i marts, red.), specielt var den teknisk svær. Og jeg havde ikke ligefrem friske ben, denne uge står den på i alt 185 km," fortalte Abdi, der ligner en medaljekandidat ved NM Cross om to uger. Et mesterskab, som han ikke har deltaget ved de sidste par år, men som han vandt i både 2012 og 2013.

Mads Tærsbøl – der debuterede for sin nye klub Hechmann Mikkeller Running Club – viste gryende form og forsøgte på anden omgang at stikke af. Abdi var dog ikke sen til at hente ham, og i mål vandt han med 18 sekunders forspring ned til sin gamle klubkammerat i Korsør AM. 34-årige Jesper Faurschou (Herning Lalm (1)K) formåede som nr. 3 at hente endnu en af utallige podie-placeringer i turneringen.

"Kontinuitet og tålmodighed er nøgleordene for mig lige nu. Det handler fortsat om at bygge langsomt op," lød det fra Tærsbøl, der fortsat døjer med nogle muskulære spændinger, når han kommer op i maksimal fart. Dén fart tillod ruten dog ikke i dag.

Alm: Modbydelig hård rute
Kvindernes løb bød til gengæld ikke på megen spænding. Ingen kunne som ventet byde Maja Alm (AGF) på modstand, og verdensmesteren i orienteringsløb stak af fra start og vandt i sidste ende med en margin på 24 sekunder foran Blovstrøds Sara Schou Kristensen, mens en anden AGF-løber, Lise Kandborg, kom ind som nr.3.

"Det var en modbydelig hård men også fed rute. Det kneb til sidst med at holde mit store forspring. Det er længe siden, at jeg har løbet i konkurrencetempo, så jeg kæmpede lidt med nogle mavekramper undervejs," fortalte Alm efter løbet.

Laura Valgreen var dagens store overraskelse
Kvindernes U20-klasse bød til gengæld på en stor overraskelse, da det relativt ukendte navn Laura Valgreen (OA/OGF) vandt efter et perfekt disponeret løb. Med afbud fra Anna Mark Helwigh - der valgte at spare sig til NM – var det dennes træningsmakker, Sophie Søefeldt, som overtog favoritrollen. Hun skabte sig hurtigt et solidt forspring, men blev indhentet af Valgreen på sidste omgang. På de sidste par meter lykkedes det ligeledes 13-årige (!) Emma Kiplagat (Kolding KFUM) at klemme sig ind som nr. 2.

Den glade vinder fra Odense gjorde ikke meget væsen af sig i den forgangne sæson - og det var der en årsag til. Den 26. oktober sidste år brækkede hun nemlig benet, da hun styrtede på cykel på vej til træning. Det er fortid nu, og med stor sandsynlighed kan hun nu se frem til at få sin NM-debut i Middelfart om to uger.

Laura

Tæt dyst mellem to juniortalenter
Hos de mandlige juniorer blev det såmænd også til Odense-sejr, da Jonas Geertsen vandt en tæt dyst med Sebastian Stensvig (Skive AM). De to fulgtes ad stort set hele vejen, men på det sidste stykke havde Geertsen lige det sidste ekstra.

"Ja, det må være min største sejr nogensinde. Og en vigtig én, da der jo stod NM-billetter på spil. Det var en hård, men god rute," lød det efterfølgende fra Geertsen, der som årgang 1998 har sit sidste år som junior.