Nyheder 2011

EM Cross: Munkholms gennembrud - nr. 10 i Europa

11. december 2011 · Jeppe Weinreich

Med en pragtpræstation sørgede Morten Munkholm søndag for det bedste danske cross-resultat i 13 år.

Et internationalt gennembrud. Det var, hvad Morten Munkholm med egne ord betegnede sin præstation som, efter at han med en flot finish havde kæmpet sig i mål som nr. 10 ved EM Cross i Velenje, Slovenien – den bedste danske præstation i 13 år.

”Før løbet havde jeg håbet på at komme i top-20 – og drømt om top-15. Men at slutte som nr. 10, det havde jeg ikke lige regnet med,” lyder det fra den 26-årige løber.

Munkholm, der grundet en skadet måtte stoppe banesæsonen allerede i juni, er i den grad tilbage. Allerede fra starten af løbet placerede han sig i fronten af feltet, men da løberne havde tilbagelagt godt halvdelen af den 10 km lange rute, og de allerstærkeste var stukket af, lå Aarhus 1900-løberen lige akkurat placeret uden for top-20. På den sidste af de 1500 meter lange runder, hvor løbet gik ind i den afgørende fast, begyndte der at komme gang i positionskampen. Munkholm satte ind med en uimodståelig finish og avancerede fra en 17. til en 10. plads.

Alt under kontrol
”Jeg føler, at jeg havde alt under kontrol. Jeg løb med overskud, og det var fedt at overhale flere konkurrenter til sidst,” lyder det fra en lykkelig Morten Munkholm.

Et internationalt gennembrud? Faktum er, at det er den klart bedste danske placering, siden Carsten Jørgensen ved mesterskaberne i italienske Ferrera i 1998 kom ind som nr. 5.

”For mig at se er det mit internationale gennembrud, og det er da klart, at det her styrker mig i min tro på, at jeg kan komme til OL på 1500 meter,” siger Munkholm, der med sine 3:39,73 min. på distancen fra Bislett Games i Oslo sidste sommer blot mangler 1,73 sek. i, at drømmen kan gå i opfyldelse. Foreløbig venter der i januar en længere træningslejr i højderne i Sydafrika – bl.a. sammen med Henrik Them, der også går rundt med drømme om OL.

Flot holdindsats
Det var ikke kun Morten Munkholm, der gjorde det godt. De tre andre på holdet løb alle op til deres allerbedste. Jesper Faurschou sluttede med en 40. plads ti pladser bedre end sidste år, mens de to århusianske EM-debutanter, Johan Damkjær og Michael Nielsen, kom ind lige efter som hhv. nr. 42 og 43. Dermed sluttede Danmark som nr. 7 i holdkonkurrencen – den næstbedste placering nogensinde, kun overgået af 5. pladsen fra 1997, hvor Carsten Jørgensen blev europamester.

”Det er dejligt at være holdleder,” lyder det fra Niels Kim Hjort. ”Løberne slås for hinanden, og at Morten slutter som nr. 10 blandt Europas bedste løbere, det er uhørt og fantastisk.

- Betegner du 10. pladsen som et internationalt gennembrud?

”For mig at se var det også et gennembrud, da han løb 3:39 i Oslo. Troen på at han kan komme til OL, har været der hele tiden. Og det tror jeg stadig på,” siger holdlederen, der også er personlig træner for Munkholm.

- Det har været et stort EM Cross for dansk atletik. Skal I ud at fejre det i aften?

”Nej. Det her er seriøse løbere. I morgen tidlig skal de alle ud at løbe.”