Nyheder 2011

EM Cross: Tærsbøl viser vejen for juniorerne

11. december 2011 · Jeppe Weinreich

Det danske juniorhold leverede en pragtpræstation ved søndagens EM Cross, hvor det med en 6. plads blev til den klart bedste placering nogensinde foran så stærke nationer som Spanien og Portugal. Mads Tærsbøl overgik sig selv med en 13. plads individuelt.

På forhånd var der visse forventninger til det danske juniorhold ved EM Cross i Velenje (SLO), men lad det være sagt med det samme: Forventningerne blev til fulde indfriet – og mere end det.

Den forbilledlige danske indsats lader sig bedst beskrive ved Mads Tærsbøl, der på den sidste halvdel af det 6 km lange løb avancerede fra en 32. til en 13. plads. Korsør-løberen faldt nærmest ind over målstregen og blev liggende fuldstændig udmattet på den bløde jord, mens et par officials forsøgte at få ham op at stå. Det var fighterånd, der ville noget, og med placeringen overgik han de vildeste forventninger og tangerede den hidtil bedste danske placering fra Edinburgh 2003, hvor Mohammed Bashir ligeledes sluttede som nr. 13. Holdets placering på en 6. plads var dog uden sammenligning den bedste i mesterskabernes 18 år lange historie. Stærke løbenationer som Spanien og Portugal blev således besejret af det danske hold, hvilket jo nærmest er uhørt.

”Det var utroligt imponerende. Og Mads, han løber et perfekt løb. Men hele holdet var tændte, og de ville bare ud at slås. Det var simpelthen en fornøjelse at se,” lyder det fra holdleder Niels Kim Hjort, der på forhånd faktisk havde tippet en 6. plads til holdet. ”Vi havde på forhånd frygtet, at det ville blive et mudderbad, men det vise sig faktisk at være en rimelig rute.

Fremragende finish af Marcussen og Glans
På den første af de fire runder var det den nordiske mester Jeppe Harboe, som placerede sig bedst, men da det 112 mand store felt rundede anden omgang, var han blevet overhalet af den fremadstormende Tærsbøl. Harboe disponerede også sit løb godt og kunne ligeledes avancere gennem hele løbet med en ærefuld 30. plads som slutresultat – 20 sekunder efter Tærsbøl. Jacob Ø. Marcussen og Peter Glans fik placeret sig dårligt i starten, hvorfor de måtte mase sig frem. De kom dog rigtig godt efter det og kæmpede sig i mål bare to og tre sekunder efter Harboe, hvilket var stærkt medvirkende til, at det danske firemandshold kunne sikre sig den historisk gode placering.

16-årige Mikkel Dahl-Jessen lod sig ikke skræmme af det skrappe og langt ældre selskab og sluttede på imponerende vis i den bedste halvdel på en 53. plads.

”Cross er en vigtig del af forberedelserne til banesæsonen, og det her lover rigtig godt for fremtiden for dansk mellem- og langdistance,” siger holdleder Niels Kim Hjort.

Kun Thijs Nijhuis, der i fjor ellers var bedste dansker med en 34. plads, var langt under sit vanlige niveau med en 67. plads.

Abdi i den bedste tredjedel
I U23-klassen var Abdi Hakin Ulad eneste danske deltager. Han ville ikke stå tilbage for de lidt yngre juniorer, og med en 29. plads ud af 98 startende må Korsør-løberens præstation siges at være mere end godkendt. I holdkonkurrencen triumferede Norges talentfulde ungseniorløbere foran det britiske hold.