Loading...

Nyheder 2012

DM-inde: Olsson-afbud øger spændingen på 60 meter

24. februar 2012 · Jeppe Weinreich

De seneste fire års mester på 60 meter, Anna Olsson, har meldt fra med en skade og kommer ikke til at forsvare titlen. Det lægger op til en meget tæt dyst. På mændenes 60 meter kan Martin Krabbe fejre et bemærkelsesværdigt jubilæum.

Weekendens DM-inde har på glædelig vis været forskånet for afbud fra de største navne. Torsdag indløb der imidlertid afbud fra den forsvarende mester på 60 meter, Anna Olsson (Sparta), der ellers var med i den eksklusive gruppe af atleter, der kunne vinde titlen for femte gang i træk. 

Et ærgerligt afbud, der til gengæld øger spændingen om sejren. Efter hende – og svenske Erica Jarder, der efter de nye regler ikke kan blive mester - finder man på ranglisten tre unge sprintere, der formentlig skal kæmpe om guldet. Ved det seneste møde i Aarhus løb de tre – Mathilde U. Kramer (AAIG), Louise Østergaard (Aalborg AM) og Annelouise V. Jensen (Aarhus 1900) – alle i samme tid 7,87 sek.!

Krabbe kan fejre jubilæum
Hos mændene hedder favoritten stadig Martin Krabbe (AK Holstebro). I fjor var det kun 400 meter-løberen Jacob Riis (Sparta), der ligesom Krabbe kunne opvise en sejrsrække på seks. Riis tabte som bekendt titlen, og derfor er Krabbe den eneste, som kan udbygge stimen af titler til otte i træk. En venlig person har opgjort listen over alle Martin Krabbes løb under 7,00 sek., og den er nu oppe på imponerende 98! Med endnu en hurtig tid i det indledende heat kan han i finalen altså fejre et bemærkelsesværdigt jubilæum!

Nedenfor følger en kort gennemgang af de største profilers starttidspunkter. Flere interessante og på papiret tætte finaler er af pladshensyn ikke taget med.
 
Lørdag

14.20 – Stangspring M
Rasmus W. Jørgensen topper ranglisten i år med sin personlige rekord på 5.50 meter. Dermed mangler den 23-årige Sparta-atlet blot 10 cm i at nå B-kravet til OL. Hans jævnaldrende klubkammerat Mikkel M. Nielsen har dog med 5.40 meter vist stor fremgang denne vinter, og ved deres seneste møde – i Potsdam - var det faktisk ham, der sprang højest. En duel på højt niveau bliver det helt sikkert; således indtager de en 3. og en 4. plads på den danske rangliste gennem tiderne.

15.15 – Kuglestød K 
Trine Mulbjerg har denne vinter allerede to gange forbedret sin egen danske rekord med hhv. 15.58 og 15.77 meter. Den 21-årige Aarhus 1900-kaster er da også tårnhøj favorit i denne øvelse, hvor en ny dansk rekord bestemt ikke kan udelukkes.

15.40 – 60 meter hæk M
21-årige Andreas Martinsen (AK Holstebro) er med i bruttotruppen til OL. Selvom han er stærkere på den længere udendørs distance, har han denne venter vist stor styrke på netop 60 meter, da han for nylig med 7,96 sek. (0,12 sek. fra den danske rekord fra 1996) for første gang kom under 8 sekunder. Den spektakulære disciplin holder et efter danske forhold højt niveau, og kampen om medaljerne kan blive meget tæt mellem de fire bedste.

16.00 – 60 meter hæk
Anne Møller (AAIG) vandt sin første titel i Malmö i 2007 – og har forsvaret den med succes lige siden. På årets rangliste ligger hun med 8,89 sek. side om side med junioren Anne Sofie Vermund (Sparta). Det kan blive tæt, men mon ikke den rutinerede mester – der kun har haft et stævne i år – har styr på tingene?

16.05 – Længdespring M
Bronzevinderen fra sidste års EM-inde, Morten Jensen (Sparta), er naturligvis favorit til at vinde titlen. Med 7.86 meter som sit længste i år mangler han stadig det sidste i forhold til topniveauet fra i fjor. Ved de seneste to stævner har han haft problemer med at ramme planken, og det kan skabe unødig spænding – ikke mindst fordi det blot 19-årige stortalent Andreas Trajkovski (KIF) – som sprang 7.50 meter for nylig - er stærkt på vej.

Søndag 

14.00 – Stangspring K
Ligesom kvindernes kuglestød er denne øvelse et af de bedste bud på en dansk rekord. For nylig forbedrede Caroline Bonde Holm (Sparta) nemlig rekorden til 4.42 meter og klarede dermed OL-kravet. En anden springer fra samme klub, den norske rekordholder (4.41m) Cathrine Larsåsen, møder op som regerende mester. Men eftersom reglerne for udenlandske deltagere er blevet ændret siden sidst, har hun ikke længere mulighed for at vinde medalje.

14.00 - Trespring M
To danske trespringere jagter én OL-plads. Den danske rekordholder Anders Møller (Sparta) er trods sine 34 år stadig på toppen. Hans opgør mod den 11 år yngre Peder P. Nielsen (Aarhus 1900) plejer at være yderst tætte; ved det seneste sprang de således begge nøjagtig samme længde, men i DM-sammenhæng plejer Anders Møller at have krammet på sin yngre rival. Det er dog Peder Nielsen, der fører årets rangliste med 16.15 meter.

14.15 – 60 meter M
Trods sine kun 26 år kan 60 meter-specialist Martin Krabbe (AK Holstebro) vinde titlen for 8. gang på stribe. Med 6,81 sek. som sit hurtigste denne vinter er han på papiret 0,09 sek. foran sine nærmeste konkurrenter. Ikke så meget endda, men for den uhyre stabile jyde burde det være nok.
 
14.55 – 800 meter M
OL-håbet Andreas Bube er selvsagt tårnhøj favorit til at tage titlen her. Spørgsmålet er, om han i finalen vil løbe i front fra start, eller om han vælger en afventende taktik for så at lukrere på sin fremragende finish. Under alle omstændigheder kan det blive en flot opvisning. Læg også mærke til den ét år yngre Rasmus Terp (Aarhus 1900), som i december var en god sparringspartner for Bube under højdetræningslejren i Mexico, og som der knyttes visse forventninger til.

15.05 – Kuglestød M
Kim Juhl Christensen (Sparta) har som den eneste dansker indfriet kravet til VM-inde i Istanbul om to uger. Hans indendørssæson har været meget svingende: 8. februar stødte han sæsonbedste med flotte 19.77 meter; en uge efter ramte han lavpunktet med 18.05 meter. Selv på en dårlig dag burde han dog ikke have problemer med at sikre sig titlen for 6. gang på stribe – også selvom hans stærke træningsmakker Nick Petersen er med.

15.10 – 400 meter K
Her handler det ikke om hvem, men om hvor hurtigt. For i denne øvelse finder man vel nok mesterskabernes mest oplagte guldmedalje. Sara Slott Petersen er mere end tre sekunder hurtigere end sin nærmeste konkurrent. For nylig i Wien var den 24-årige Aarhus 1900-løber med 54,00 sek. blot 0,15 sek. fra sin egen danske rekord – endda uden at få nævneværdig modstand. Under alle omstændigheder burde Sparbank Arena-rekorden på 55,63 sek. være i stor fare.
  
15.30 – 400 meter M
Mesterskabernes absolutte topbrag: I fjor kunne Nick Ekelund-Arenander (KIF) sætte en stopper for den danske rekordholder Jacob Riis’ ubrudte sejrsrække på seks titler. Den 23-årige Ekelund-Arenander tangerede så sent som i går (23/2) i Stockholm sin personlige rekord med 47,33 sek. Jacob Riis er dog stærkt opsat på at generobre tronen, og med 47,42 sek. i sin seneste start for to uger siden sendte han et stærkt signal om, at han mener det alvorligt. Nye seedningsregler gør, at kun tre – og ikke som normalt fire – løber med i finalen. Den tredje mand i A-finalen er den danske mester på den udendørs distance, Nicklas Hyde (Sparta), som i sin eneste start på distancen i år forbedrede sig til 47,74 sek. – altså en farlig outsider.

16.05 – Højdespring M
Janick Klausen er herhjemme i en klasse for sig, men grundet tilbagevendende smerter i sine fødder er hans deltagelse ofte forbundet med en vis usikkerhed. For to år siden måtte han således i Skive melde afbud lige inden start. I år har han med vilje holdt to ugers pause inden DM for at fødderne kunne blive helt klare. Kun tre konkurrencer har han haft denne vinter: 2.00 meter – 2.25 meter og 2.15 meter. Det kan altså blive til hvad som helst søndag. Med en svensk og en norsk konkurrent (uden for DM-sammenhæng) med personbedste på 2.15 meter med til start, får den 18-årige højdespringer lidt af den modstand, han normalt savner herhjemme.

16.20 – 3000 meter M
I 2010 vandt Jakob Hannibal (Sparta) en suveræn sejr foran AGF’eren Andreas Bueno, mens han i fjor imidlertid ikke stillede op. Efter en flot udendørs sæson med stor PR på 5000 meter er han med igen. Hannibals form skulle være god, forlyder det, men hvad kan et andet formstærkt navn som Abdi Hakim Ulad (Korsør AM) her stille op? Interessant er det, at Jesper Faurschou (Herning LK) midt i maratontræningen har valgt at stille op – ligesom at finalen har deltagelse af flere af de meget lovende juniorer og ungseniorer.  

16.45 – 4x200 meter K
Sara Slott Petersen kan her løbe sejren hjem for sin klub og dermed vinde weekendens tredje guldmedalje. Den danske rekord tilhører i forvejen Aarhus 1900, men den kunne godt komme i fare.
  
17.00 – 4x200 meter M
Den afsluttende stafet plejer altid at være god for dramatik. I fjor kunne KIF noget overraskende besejre Sparta med 0,37 sek. Sparta - der sidste år måtte undvære Nicklas Hyde i finalen - har altså revanche til gode og må gælde som svag favorit. Men tæt bliver det. Og så må det vise sig, om 46-årige Christian Trajkovski igen tager en tur for KIF. I år har han foreløbig ikke konkurreret, men står tilmeldt på den individuelle 200 meter.

© Copyright Dansk Atletik Forbund