Loading...

Nyheder 2012

EM Cross: Stor optimisme trods to afbud

07. december 2012 · Jeppe Weinreich

Juniorholdet må undvære 2 x Jacob ved søndagens mesterskab i Budapest, men ellers ser holdleder Niels Kim Hjort med stor fortrøstning frem mod løbet – i år med særligt fokus på U23-holdet.

Da den danske trup i dag fredag fløj til EM Cross i Budapest, var det med 13 aktive imod en oprindelig udtaget trup på 15 løbere. Problemer med fødderne gjorde, at de to aarhusianske løbere, Jacob Ø. Marcussen (Aarhus 1900) og Jacob Simonsen (AGF), måtte melde afbud. Førstnævnte må ifølge de første meldinger desværre – igen – se frem til en længere pause. Dermed skal de resterende fire juniorer alle komme i mål for at tælle som et hold.

”Juniorerne har generelt været uheldige med skader i år, så vi kan ikke forvente så meget, ud over at hver især leverer en god præstation,” siger Niels Kim Hjort med henvisning til, at to af de andre på holdet, Mikkel Dahl-Jessen (SAK77) og Peter Glans (OA/OGF), også har døjet med skader, men nu er godt på vej tilbage.

En helt anden Abdi 
Men de to afbud er så også kun den eneste streg i regningen. Generelt er der mange tegn på, at mellem- og langdistanceløberne herhjemme vil løfte deres niveau markant de næste år; en formodning, der blev antydet med den flotte dobbeltsejr ved NM Cross for nylig. Op til dette EM har flere træningssamlinger fundet sted i både vest og øst, og specielt Abdi Hakin Ulad (Korsør AM) vurderes til at kunne være med helt fremme i U23-klassen.

”Både det, jeg har set og hørt fra samlingerne, er forrygende,” siger Niels Kim Hjort. ”Abdi har flyttet sig voldsomt meget i forhold til sidste år. Det er en helt anden Abdi, og som nordisk mester har han for mig at se klassen til at ligge med helt fremme. Håbet er en placering i top-10, og det tror jeg på, er muligt.”

I fjor præstererede de danske juniorer med en 6. plads den bedste danske placering nogensinde. Tre fra det hold er i år rykket op i U23-klassen, og med Abdi som ankermand skal det blive interessant at se, hvordan danskerne klarer sig. Fire af U23-løberne studerer i øjeblikket i Kentucky og har derfor været fraværende i den hjemlige crosssæson.

”Mads (Tærsbøl), Thijs (Nijhuis) og Ole (Hesselbjerg) er alle i deres livs form og har fået god træning i USA. Taktikken er den samme som i fjor, hvor de ikke var med fremme i starten, men så begyndte at arbejde på de sidste runder,” lyder det fra holdlederen, som i den sammenhæng betegner holdets femte løber, Jeppe Harboe (Sparta), der ikke har løbet konkurrencer i USA, som en ”dark horse”. En interessant start i U23-klassen er i øvrigt Norges OL-finalist på 1500 meter, Henrik Ingebrigtsen.

Munkholm – tilbage på højt niveau 
Men ellers er det jo seniorklassen, som udgør hovedløbet. I fjor i Slovenien fik Morten Munkholm (Aarhus 1900) sit internationale gennembrud med en 10. plads, og Niels Kim Hjort erkender, at det bliver svært at gentage.

”Men når det så er sagt, så er Morten altså tilbage på sit høje niveau og savner måske kun lige den sidste skarphed. Så jeg tror, at han er klar til at løbe ind i top-20. Seniorerne er klar til at slås. Michael Nielsen (AGF) droppede VM Halvmaraton for at koncentrere sig om EM Cross, mens Jesper Faurschou (Herning LK) også er meget opsat på at gøre det godt.”

De andre på holdet er Johan Damkjær (AGF), som efter at have været nede i en lille bølgedal nu meldes godt på vej tilbage. Og så er der jo debutanten Steffen Falch Larsen (Blovstrød), for hvem EM Cross er karrierens hidtil største udfordring.

Simone Glad – en værdig repræsentant 
Den sensationelle nordiske mester Simone Glad (OA/OGF) er eneste kvinde i den danske trup. Som årgang ’90 har hun sin sidste sæson i U-23 klassen. Svært er det dog at bedømme hendes muligheder i et felt, som tæller 70 løbere. 

Det er det 19. Cross EM i rækken, og faktisk finder det ikke sted i Budapest, men i Szentendre, som er en lille, historisk by en halv times kørsel fra den ungarske hovedstad. Løbet sendes ikke i Eurosport; til gengæld er der søndag live-streaming på EAA’s hjemmeside.

Tidsprogram
10:55 Junior M (6025 m)
11:40 U23 K (6025 m)
12:25 U23 M (8050 m)
14:08 Senior M (9880 m)

© Copyright Dansk Atletik Forbund