Loading...

Nyheder 2012

Verdens bedste Kvikpeter

12. december 2012 · Jeppe Weinreich

Wilson Kipketer fylder i dag 40.

Wilson Kosgei Kipketer kom til Danmark fra sit fødeland Kenya i december 1990. Det var den entreprenante løbsarrangør og eventmager Ove Bjørn Kraft fra atletikklubben KIF, der fik Wilson og hans løbekammerat, den senere nordiske rekordholder på 1500 meter, Robert Kiplagat Kiptanui, nu Robert K. Andersen, til at vælge Danmark for at udvikle deres talent som løbere. De to var elever på den verdensberømte St. Patrick´s High School i Iten, hvor Bjørn Kraft under et besøg havde spottet deres evner til at løbe stærkt. De to unge løbere blev tilknyttet KIF, og de fik både træningsbistand og sponsorkontrakter. Efter 3-4 år lykkedes det for dem at komme i den internationale elite. Wilson fik opereret den ene akillessene og begyndte at træne sammen andre løbere i København. Efter et par år - og fire trænere - var han dog stort set ikke kommet videre. Han mødte ved en tilfældighed Spartas daværende træner, polske Slawomir Nowak, der aldrig før havde trænet en 800-meter løber. Hele 11 års samarbejde mellem de to, som ikke kunne tale sammen, da Nowak udelukkende talte polsk, skulle på mærkværdig vis udvikle sig til en fusion, hvis lige ikke var set i dansk atletik. Præstationsmæssigt og æstetisk bliver han svær at overgå.  I hele seks sæsoner var Wilson Kipketer verdens bedste 800-meter løber.

Det store gennembrud 
Kipketer fik sit store gennembrud i 1995, hvor han blev verdensmester i Göteborg. Året efter kunne han ikke forsvare sin favoritrolle ved OL i Atlanta, da hans fødeland ikke ville frigøre ham i olympisk sammenhæng. Til gengæld tog han revanche året efter, hvor det blev til tre verdensrekorder udendørs og to indendørs på favoritdistancen over de to baneomgange. Hans tid på 1.41,11 holdt som verdensrekord i 13 år. Verdensmesterskabet blev genvundet i Athen, og Wilson blev årets danske sportsnavn. Samme år blev han dansk statsborger og fik som Robert K. Andersen noteret fødselsdatoen den 12. december 1972 i sit pas. 

Malaria
Malaria slog Wilson Kipketer omkuld i foråret 1998, og han genvandt aldrig sin absolutte topform, selv om det blev til et verdensmesterskab i 1999 og et europamesterskab i 2002. OL-guld skulle det ikke blive til. I Sydney måtte en skuffet Kipketer se sig slået på stregen, og fire år efter blev det til bronze i Athen. Et indendørs verdensmesterskab og to indendørs verdensrekorder på 1000 meter-distancen kompletterer den elegante Nandi-løbers karriere. 
Wilson Kipketer var tilknyttet Dansk Atletik Forbund i en periode som rådgiver. I dag arbejder Wilson Kipketer for det internationale atletikforbund IAAF som ambassadør og har ikon-status i den globale sportsgren. Wilson er også engageret i Champions for Peace, der er baseret i Monaco, hvor Wilson har officiel adresse. Han er dansk gift og familiefar. 

VM Halvmaraton 
Kipketer har bidraget væsentlig til, at Danmark har fået tildelt verdensmesterskaberne i halvmaraton i 2014, og som motionsløber har han i fin stil gennemført New York City Marathon. 
Wilson Kipketer har modtaget en række fornemme hæderspriser. I 1997 blev han kåret til årets mandlige atletikudøver i verden, og den italienske sportsavis La Gazetta dello Sport udpegede ham som verdens bedste på tværs af alle idrætsgrene. Samme år blev han kåret til årets dansker. I 1998 kårede atletikklubben Sparta ham til århundredets udøver. Samme år blev det Til den Internationale Forening af Sportsjournalisters hæderspris. I 2010 modtog Wilson Kipketer Ridderkorset af Dannebrogordenen.

© Copyright Dansk Atletik Forbund