IAAF/AL-Bank VM Halvmaraton blev det enestående flotte arrangement, som DAF og medarrangører havde drømt om. De danske eliteløbere bidrog stærkt til den store fest med en række flotte præstationer, hvoraf Abdi Hakin Ulads 1:02,24 var prikken over i’et.

Efter et par års intense forberedelser og en hektisk sidste måned for DAF kunne statsminister Helle Thorning-Schmidt lørdag kl. 12.30 endelig skyde IAAF/AL-Bank VM Halvmaraton i gang. Det var samtidig også kulminationen på det lange elitemæssige projekt om at stille med et slagkraftigt hold. Og de danske herrer og damer gjorde det over en bred kam fremragende.

Startenashx

Elitefeltet løber af sted - med 30.000 motionsløbere lige i hælene.

Mens herrernes løb efter en relativt langsom start udviklede sig til det ventede kenyansk/eritreiske opgør, lå Abdi Hakin Ulad pænt placeret længere nede i feltet. På forhånd var der blevet gisnet om en forrygende form hos Abdi, og dét rygte viste sig at holde stik. Mens førergruppen rundede de første 5 km i 14:30, lå Abdi fornuftigt placeret 19 sekunder efter. De næste fem kilometer gik i nøjagtig samme tempo, så Korsør-løberen blev noteret for 29:38 min. på 10 km. Lars Budolfsen og Jesper Faurschou fulgtes ad små 20 pladser længere nede i tiden 30:06. Helt fremme blev der skruet gevaldigt op for tempoet, mens Abdi holdt sine kilometer-tider til perfektion og rundede de 15 km i 44:24 med Budolfsen og Faurschou et lille minut efter.

Lige efter de 15 km sluttede VM-festen imidlertid for Henrik Them. I lang tid havde han kæmpet sig frem trods smerter i baglåret, men med meldingen om, at det danske tre-mands hold lå solidt placeret, valgte han at gå ud efter de 15 km. Tydeligt var det også, at unge Thijs Nijhuis ikke havde det godt. Hans tempo faldt støt og roligt, men i mål ville han - lige meget hvad.

Bedste danske tid i 16 år
På de sidste fem kilometer ned ad den fyldte Frederiksberg Allé og over i Vesterbrogade blev det klart, at Abdi Hakin Ulad var på vej mod den bedste danske præstation på distancen siden Carsten Jørgensen ved VM 1998. Små ti pladser kunne han avancere på det sidste stykke, inden han krydsede målstregen efter en overskudsagtig præstation i flotte 1:02,24 og en 34. plads. Dermed blev han 6. bedste europæer, mens en overraskende godt løbende Mikael Ekvall satte svensk rekord med 1:02,29 fire pladser længere nede.

Abdiashx

Abdi Hakin Ulad kæmper sig frem det sidste stykke.

”Det kan godt ske, at de danske løbere ikke vandt medalje i dag, men Danmark vandt guld som arrangør og som publikum. Tilskuerne bar os frem, og de sidste seks kilometer er de hurtigste, jeg nogensinde har løbet,” sagde en lykkelig Abdi efter løbet til BT’s Peter Fredberg.
Med tiden forbedrede han sin personlige rekord med flere minutter og er nu blot 29 sekunder fra Carsten Jørgensens danske rekord.

PR til Budolfsen & Faurschou
Lars Budolfsen løb det optimale løb, som han havde håbet på og kunne krydse målstregen lige under de 1:04,00 med Jesper Faurschou ét sekunder efter. Efter justering af resultatlisten blev Budolfsens tid dog justeret op til 1:04,00, mens Faurschous nye PR lyder på 1:04,01. Det danske hold blev dermed noteret for den hurtigste tid nogensinde med 3:10,25. Det gav en 15. plads ud af 18 i den skrappe konkurrence, men nok så vigtigt blev det eneste andet nordiske hold, Norge, besejret med 1:40 min. Helt fremme kunne Eritrea efter syv sølvmedaljer på stribe for første gang løbe med holdguldet. Fem ud af de første otte kom fra det relativt lille østafrikanske land!

Kamworoashx

Verdensmester Geoffrey Kipsang Kamworor: 59:08 min.

Mens Thijs Nijhuis måtte nøjes med en 95. plads i en tid langt fra det, han under normale omstændigheder kan præstere, så imponerede AGF’eren Peter Bech uden for VM-konkurrence med PR 1:06,34 startende fra motionsfeltet, hvor også Morten Munkholm løb 1:07,43.

PR til Jess Draskau-Petersson
Hos kvinderne, der startede 25 minutter før herrerne, var der ligeledes mange gode danske præstationer. Jess Draskau-Petersson havde forstuvet sin ene fod i ugen op til løbet, men hun bed smerterne i sig på vej mod en fin personlig rekord på 1:12,52 min., hvilket placerede hende som nr. 39.

Louise Langelund Batting fulgtes ad med Simone Glad De rundede de 10 km i udmærkede 36:00, men som det var tilfældet ved DM 10 km for nylig, blev Simone på ærgerlig vis ramt af maveproblemer med bare tre km igen – og måtte slippe kontakten med Batting, der fik en flot VM-debut med 1:16,18 – en PR-forbedring med over ét minut. En stærkt medtaget Simone Glad kæmpede sig i mål, men måtte bæres derfra på en båre. Eftersom det var hendes halvmaraton-debut, tæller hendes tid 1:17,11 selvsagt som ny PR, men maveproblemerne kostede altså desværre et lille minut. På det sidste stykke blev hun overhalet af Anna Holm Baumeister, der trods lidt sygdom i dagene op til løbet fik en hæderlig placering som nr. 65. Anne-Mette Aagaard fik godt halvvejs i løbet krampe, men kæmpede sig alligevel i mål som nr. 72 ud af 88 fuldførende. Holdmæssigt blev det til en 12. plads blandt 15 gennemførende nationer.

I motionsfeltet var der hele otte danske kvinder under de 1:20,00 med Zenia Mogensen (AGF) som den bedste i ny PR 1:17,01.