Loading...

Nyheder 2014

Stærke udlændinge skal presse danskere i en sidste EM-test

05. august 2014 · Jeppe Weinreich

COPENHAGEN ATHLETICS GAMES. Et stort opbud af udenlandske atleter gæster onsdag aften Østerbro Stadion til årets internationale stævne, som er placeret bare seks dage før åbningen af EM.

2013-udgaven af Copenhagen Athletics Games var den bedste på denne side af 2000. På en herlig sommeraften blev der præsteret en række gode resultater, og de bedste danskere blev fint matchet. Onsdag aften er der lagt op til en gentagelse. Stævnechef Henrik Paulsen har igen skabt et fint program med flere gode øvelser at se frem til.

Trespringsstjerne til start
De to mest prominente navne på startlisten er begge fra USA. I trespring er det sølvvinderen fra OL i London, Will Claye, der kaster lidt stjernedrys over tilløbsbanen. Den 23-årige Claye – som også har en guldmedalje fra VM-inde på sit CV - vandt i juni det amerikanske mesterskab med 17.75 meter, hvilket placerer ham som nr. 2 i verden i år. I år det blevet til sejre ved Diamond League i Rom såvel som i Oslo, og tilskuerne kan meget vel blive forkælet med det længste trespring på dansk grund nogensinde. Den uofficielle All-Comers Record lyder på de 17.11 meter, som sovjet-ukraineren Vladimir Inozemtsev sprang ved Aarhus Games 1989. Den nybagte danske mester, Peder P. Nielsen (Sparta), får altså sin sag for i et felt, som også rummer et par andre stærke udlændinge.

Stjernedrys på kongedistancen 100 meter
På 100 meteren oplevede publikum sidste år den hurtigste 100 meter på dansk grund nogensinde, da jamaicaneren Jaques Harvey løb på 10,06 sekunder. I år er der gensyn med USA’s Walter Dix, der vandt bronze på distancen ved OL i Beijing i 2008. 28-årige Dix løb i september i Rieti sidste år 9,99 sek. I år har han foreløbig ”kun” løbet 10,27 sek., men efter en lille stævnepause vil den 178 cm høje, tætbyggede Dix bruge København som springbræt til de store Diamond League stævner, som ligger placeret efter EM. Med i feltet er to stærke jamaicanere, bl.a. Andrew Fisher, som ved de nationale mesterskaber i juni løb i 10,09 sek. Sølv- og bronzevinderne fra DM, Mike Kalisz (Sparta) og tilbagevendte Frederik Thomsen (Ballerup AK), får kam til deres hår – og lidt til.



Kan Nick løbe med sejren igen?
Nick Ekelund-Arenander (Sparta) vandt i fjor 400 meteren i stærke 46,15 sek. Det er stadig hans hurtigste tid på dansk grund. Mon ikke der er en forbedring på vej, når han igen bliver godt matchet på sin hjemmebane? Daniel Awde ankommer fra Commonwealth Games, hvor han var med på det guldvindende engelske 4x400 meter hold. For bare tre uger siden satte han PR med 45,84 sek. – altså 0,03s fra Nicks bedste tid i år. En ”dark horse” er den 20-årige polak, Karol Zalewski. Ved de polske mesterskaber sidste weekend vandt han 100 og 200 meter. Den unge polak er desuden regerende U23-europamester på 200 meter og satte i maj polsk rekord på den ”skæve” distance 300 meter med 32,52 sek. – over et halvt sekund hurtigere end Nick Ekelund-Arenanders (uofficielle) danske rekord. Ifølge statistikken har Zalewski aldrig fået noteret en officiel 400 meter tid, men var alligevel med til at vinde sølv ved Junior-VM 2012 på 4x400 meter.



Stærk hækkeløbsdyst i vente 
Med danske øjne er det dog duellen mellem Sara Slott Petersen (1900) og Stina Troest (Amager AC) på 400 meter hæk, som er den mest imødesete øvelse. Begge er udtaget til EM, men som bekendt blev det ikke til nogen duel mellem de to ved DM. Det bliver der så nu. Bare 0,24 sek. skiller de to på årets europarangliste, hvor Troest er nr. 21 med 56,55 sek., mens Sara Slott ligger på en 28. plads med de 56,79 sek., som hun vandt DM med. Med i feltet er bl.a. ukraineren Olena Kolesnychenko, som med en frisk PR på 56,55 sek. deler plads med Troest på årets liste. Canadiske Noelle Montcalm – nr. 5 ved sidste uges Commonwealth Games – er med 56,47 sek. i år en anelse hurtigere. Det ligner et meget tæt opløb…

Hartling får sin sag for 
Også på mændenes 400 meter hæk bliver der noget at se frem til. 20-årige Nicolai Hartling fra den arrangerende klub Sparta AM fik sit store gennembrud ved DM sidste weekend, hvor han med tiden 50,94 sek. slettede en mesterskabsrekord fra 1976 og samtidig indløste en EM-billet. Nu mangler han kun 0,32 sek. i den danske rekord sat samme år. Og Hartling kan se frem til mere end god modstand. Således figurerer Rasmus Mägi på startlisten. Den 22-årige estlænder vandt i søndags det nationale mesterskab i Tallinn i sensationelle 48,77 sek. Det placerer ham som nr. 10 i verden i år – og som bedste europæer på den liste er han altså nu at regne blandt guldfavoritterne ved EM. På startlisten finder man også Georg Fleischhauer. Tyskeren blev nr. 6 ved EM i 2012 og har en PR så god som 48,72 sek. fra sæsonen 2011. I år er hans bedste tid 50,37 sek.

- Et meget flot og stort felt på mændenes 110 meter hæk finder man også ved årets CAG. Andreas Martinsen (1900) løb ved DM 13,81 sek. uden skyggen af modstand. Hvad kan han gøre i dette selskab? Nr. 6 fra EM-inde 2013, den rutinerede hviderusser Maksim Lynsha (PR 13,36s/13,82s i år), er med her. Mest interessant er dog nok Dominik Bochenek, der satte årsbedste med 13,49 sek. ved de polske mesterskaber for nylig, hvilket placerer ham som nr. 14 i Europa i år.

- I kuglestød har Yevgeniya Kolodko meldt sin ankomst. Den 24-årige russer vandt bronze ved OL i London med et stød på 20.48 meter. En medalje, som dog hurtigt blev vekslet til sølv, da den hviderussiske vinder blev testet positiv umiddelbart efter legene. Som nr. 6 på årets verdensrangliste med 19.33 meter bliver det ren opvisning i konkurrencen, som samtidig rummer en DM-revanche mellem tidernes bedste danske kuglestødere Trine Mulbjerg (1900) og Maria Sløk Hansen (Hvidovre AM). Det længste stød af en kvinde på dansk grund skal man tilbage til Lyngby Stadion 1973 for at finde. Dengang stødte tjekken Helena Fibingerová 19.41 meter...

- Også i mændenes længdespring er der lagt op til en DM-revanche mellem spartanerne Morten Jensen og Andreas Trajkovski. De får tilmed modstand fra anden side i skikkelse af bl.a. Portugals Marcus Chuva, som blev nr. 7 ved det seneste EM og i Salamanca i juni måned i år nåede ud på 8.04 meter.   

- Som altid rundes der af med Wilson Kipketer Tribute 800m. Det var her, at Andreas Bube for to år siden leverede stævnets højdepunkt ved at spurtbesejre den stærke polak Lewandowski. Bube befinder sig stadig i højdetræningslejr, og i hans fravær er feltet knap så godt besat som tidligere. Interessant bliver det at se EM-deltageren på 1500 meter, Andreas Bueno (1900), i kamp mod den danske mester Nick R. Jensen (Sparta) på distancen. I et taktisk løb har sidstnævnte krammet på Bueno, men forventeligt vil der blive løbet stærkt i et felt, hvor sølvvinderen fra de italienske mesterskaber, Lukas Rifeser, kunne ligne en favorit.

Copenhagen Athletics Games - onsdag. d. 6. august 2014
Entré 80 kr. - læs mere på stævnets hjemmeside

© Copyright Dansk Atletik Forbund