Loading...

Nyheder 2014

CAG: Ekelund-sejr fik publikum op at stå

07. august 2014 · Jeppe Weinreich

COPENHAGEN ATHLETICS GAMES. For tredje år i træk var de vejrmæssige rammer ved Copenhagen Athletics Games perfekte. Nok fik publikum ikke lige det ene topresultat, som satte prikken over i’et, men der var meget at glæde sig over, bl.a. en dansk sejr på 400 meter.

I 2012 var det Andreas Bubes sejr over polakken Lewandowski i den efterhånden klassiske Kipketer Tribute, som toppede stævnet, mens det sidste år var Nick Ekelund-Arenander sejr på 400 meter. Og sidstnævnte skulle vise at gentage sig. Den danske rekordholder var perfekt matchet i A-finalen og fik stærk modstand af den nybagte polske mester på 100 og 200 meter, polakken Karol Zalewski, som førte med 100 meter igen i dennes første forsøg på 400 meter nogensinde. Nick lå kun nummer tre, men ”åd” sig ind på Zalewski på de sidste meter. Så tæt var opløbet, at publikum på den fyldte hovedtribune først kunne bryde ud i jubel, da resultatet kort efter kom op på lystavlen: Ekelund-Arenander 46,01 – Karol Zalewski 46,05 sek. Nok kom Nick ikke under de 46 sekunder som håbet, men det var alligevel hans hurtigste tid på dansk grund nogensinde.


”Ærgerligt at jeg ikke kom under 46,” var Nicks første kommentar. ”Det var ellers et perfekt løb, men jeg var lidt træt, kunne godt mærke mine mange starter ved DM sidste weekend. Jeg løb hårdt, men konservativt fra start. Det tegner godt for Zürich. Nu skal jeg bare blive helt frisk. Alt andet end semifinale ved EM vil være en fiasko. For at komme i finalen skal jeg lige et skridt højere op.”

Sara Slott imponerer igen
Kort tid forinden var det Sara Slott Petersen (1900), som havde henrykket publikum. Nok vandt hun ikke, men det var tæt på. Canadiske Noelle Montcalm – nr. 5 ved Commonwealth Games for nylig – løb et stærkt løb, men den danske rekordholder var hele tiden tæt på. Ved den sidste hæk (foto) fik Sara imidlertid en skidt passage og mistede balancen så meget, at hun røg ud på banen ved siden af. Montcalm forbedrede sin PR med over et halvt sekund til den flotte vindertid 55,81 sek., mens Sara trods det sidste kiks fik noteret dansk årsbedste - og karrierens klart hurtigste tid på dansk grund - med 56,44 sek. Stina Troest (Amager AC) fulgte med Sara til 150 meter, men langsomt tabte hun terræn og måtte nøjes med 58,40 sek. på en 4. plads.


”Jeg overrasker mig selv positivt hver gang. Havde jeg ikke trådt på den sidste hæk, var jeg nok kommet tæt på 56,00 sek. Men der var udsolgt. Jeg lagde hurtigt ud, og det var også meningen,” lød det fra en glad, men træt Sara, der nu virkelig ligner en seriøs semifinalekandidat ved EM. ”Mit mål er stadig at komme i semifinalen. Hvis jeg kan få tingene sat rigtigt sammen, så tror jeg på en tid lige omkring 56,00 sek. måske under. Det er meget mere, end jeg havde turdet drømme om for et halvt år siden.”

Hartling langt fra ny toptid 
En anden imødeset øvelse var mændenes 400 meter hæk. Med afbud fra estlænderen Mägi syntes feltet mere menneskeligt for Nicolai Hartling, som dog ikke rigtig kunne udnytte sin chance for en hurtig tid. Han løb vanligt afventende, men var i det stærke felt distanceret allerede før 200 meter-mærket. Så satte han sin velkendte turbo ind og rykkede op i feltet. Den sidste hækpassage var dog skidt, og Hartling måtte nøjes med 51,83 sek. på en fjerdeplads – et pænt stykke efter tyske Fleischhauer, som sejrede i 50,46 sek. 

”Det var ikke så godt. Jeg kommer dårligt over første hæk. Lidt ærgerligt, for jeg havde glædet mig til at løbe i dag. Jeg følte mig en smule mærket efter DM-løbet. Men ellers var mit løb ikke så skidt endda. Hvis jeg ikke var kommet dårligt over den sidste hæk, havde jeg nok alligevel fået 51,2-51,3 sek., vil jeg tro,” lød det fra Nicolai Hartling, hvis seneste præstation havde fået rekordholder Lars Ingemann Nielsen ind til et dansk atletikstævne for første gang i rigtig mange år. Trods et ikke helt vellykket løb af Hartling kunne Ingemann – som ikke lignede én, der netop er fyldt 60 – lide, hvad han så.

”Jeg løb i sin tid også med 15 skridt mellem hækkene. Jeg lagde også langsomt ud, men ikke så langsomt, som Nicolai i dag gjorde,” lød det fra Ingemann, der kun håber, at hans rekord fra Köln 1. september 1976 snart ryger. ”Det er på tide. Den har stået alt for længe!"


Uheldige Martinsen
En dansk rekord på 110 meter hæk havde Andreas Martinsen (1900) håbet på. I det indledende heat distancerede han sine modstandere – bl.a. den nybagte svenske mester Brorsson – og vandt i 13,84 sek. trods en modvind på 2,0 m/s. Det virkede som om, at noget stort var i vente. I finalen fik han imidlertid en skidt start, hvor han tabte flere meter. Han arbejdede sig op i feltet, men ved den næstsidste hæk kolliderede den polske favorit Bechenek med hækken og var så uheldig at vælte Martinsens hæk på banen ved siden af. Den danske rekordholder fik forstyrret sit løb og ramte efterfølgende den sidste hæk ganske hårdt. En skuffende 5. plads i 14,01 sek. var ikke lige det, han eller publikum havde sat næsen op efter. Men at topformen er der, var ingen vist i tvivl om.



”Jeg får en ringe start. Det var ærgerligt med uheldet. Jeg lander akavet og dybt efter den niende hæk,” lød det fra en skuffet Martinsen, som var populær hos de unge autografjægere. ”Hvis jeg rammer det rigtige løb ved EM, hvilket jeg tror og håber på, så sætter jeg dansk rekord.”

Dansk juniorrekord 
Fik publikum ikke nogen dansk rekord, så blev det til en aldeles imponerende dansk juniorrekord ved Benjamin Lobo Vedel (Aalborg AM) i B-heatet på 400 meter. Benjamin, som først fylder 17 i næste måned, vandt i tæt kamp med en tysker heatet i 47,06 sek. – en forbedring af hans egen juniorrekord med 0,38 sekunder. En rekord, som kommer ikke lang tid efter et mindre skuffende løb ved Junior-VM.

”Jeg troede måske, at jeg lige kunne klemme mig under de 48 sekunder i dag, men det gik bare helt perfekt. Jeg lagde hårdt ud, og det plejer jeg at være lidt bange for, men jeg fik god hjælp til at holde den hele vejen hjem,” lød det fra det spændende talent, som med resultatet ville være selvskreven til det danske 4x400 meter hold ved EM, men i stedet satser på Ungdoms-OL i Kina om to uger. ”Det kunne selvfølgelig være sjovt at være med til EM, men seniorstævnerne kan altid komme. Målet er at løbe under 47 sekunder i Kina. Forhåbentlig vil det være nok til en medalje.”

Nick udnytter sin chance
En anden dansk løber, som stod for en stærkt glædelig præstation, var Nick R Jensen (Sparta) i den afsluttende 800 meter. Nick var med fremme hele løbet igennem, og da spurten blev sat ind til sidst, rykkede han stærkt fra inderbanen. Det lignede en højst overraskende dansk sejr, men så satte Qatars Al-Hayrane op i gear, og den 23-årige danske mester kom ind som nummer tre i flotte PR 1:48,85 sek.



”Det er dejligt endelig at kunne vise den tid, som jeg har været i form til hele sæsonen. Men der er mere i mig,” lød det fra Nick, der ofte er havnet i heat, hvor tempoet ikke passede. Det gjorde det onsdag aften på hans hjemmebane. ”Det var et virkelig godt felt for mig, og det er perfekt, at min klub kan stille dette til rådighed for mig.”

Den kommende EM-deltager på 1500 meter, Andreas Bueno (1900), løb afventende og lå sidst i feltet efter første omgang. Han fik efterfølgende arbejdet sig op i feltet, men det langsomme udlæg kostede måske den PR, han er i form til. På 7. pladsen fik han dog noteret sin næstbedste tid nogensinde - 1:49,44 min.

Andre steder 
- På 100 meteren blev Walter Dix (USA) skadet i det indledende heat og trak sig fra finalen, som blev vundet af Aserbajdsjans (nu Tyrkiet)tidligere junioreuropamester, Ramil Guliyev, i 10,21 sek. (0,0). I det indledende heat var der årsbedste til Frederik Thomsen (Ballerup AK) med 10,82 sek.
- I en national 1500 meter for kvinder imponerede Simone Glad (OA/OGF) ved at spurtbesejre den norske KIF'er Ida Fillingsen og skære ikke mindre en 8 sekunder af sin PR.
- Aftenens eneste stadionrekord faldt ikke helt uventet i kvindernes kuglestød, hvor Yevgeniya Kolodko vandt med 19.25 meter. Her fik Trine Mulbjerg (1900) med 15.57 meter revanche for sit nederlag ved DM til Sløk, som måtte nøjes med 15.13 meter. 
- Will Claye (USA) vandt som ventet trespringskonkurrencen, men manglede 9 cm i at snuppe landsmanden Paul Jordans 32 år gamle stadionrekord.


Copenhagen Athletics Games – 6. august 2014

© Copyright Dansk Atletik Forbund