Nyheder 2014

Bube snupper finaleplads efter forbilledlig fight

13. august 2014 · Jeppe Weinreich

ZÜRICH 2. DAG. Med en stærk finish var Andreas Bube igen garant for dansk succes, da han tog en 3. plads i sit semifinaleheat. Det glædelige løb kom ovenpå et par mindre skuffelser tidligere på aftenen.

Andreas Bube bekræftede onsdag aften igen, at han er dansk atletiks p.t. største navn, da han sikrede sig en plads i finalen på 800 meter. Bube viste igen sin stærke finish, da han på den sidste langside fik kæmpet sig op på 3. pladsen og dermed tog den direkte finaleplads. Sluttiden 1:46,09 min. er hans klart hurtigste siden 2012-sæsonen.

Der blev lagt usædvanlig stærkt fra land i Bubes heat. De første 200 meter blev rundet i 24,3 sekunder, og her lå Bube placeret bagerst i feltet, hvilket senere lignede en klog beslutning.

”Det gik lige efter bogen. Jeg løb som aftalt med min træner konservativt i starten, og jeg var derfor den, der kom lettest fra de første 400 meter,” lød det fra Bube efter løbet, som favoritten Pierre-Ambroise Bosse (FRA) dominerede fra start til mål.

Efter lidt kamp om placeringen kunne Bube ved 600 meter rykke i en fri position, og herefter handlede det bare om at holde farten. På de sidste meter kunne han kæmpe sig forbi irske Mark English og dermed løbe sig i fredagens finale. Både English og slovakken Repcík kom dog efterfølgende med på bedste tider.

”Jeg måtte grave dybt til sidst, men det lykkedes, og jeg kan kun være meget tilfreds. Nu skal jeg lige hvile ud i morgen og så lave en taktik for finalen. Jeg kan godt mærke, at jeg er træt efter to løb på to dage,” siger Bube, som ikke vil udtale sig om sine chancer i en finale.

”Jeg vil bare løbe over målstregen i finalen og mærke, at jeg har givet mig helt ud. Niveauet her er højere end da jeg vandt sølv i 2012.”

15. plads til Abdi
Godt en halv time inden Bubes løb var Abdi Hakin Ulad kommet i mål som nr. 15 på 10.000 meteren i den beskedne tid 29:50,67. Med seks udgåede løbere undervejs kom kun 18 af de 24 startende i mål.  Abdi lagde sig fra starten midt i feltet, men allerede efter godt 3 km var løbet splittet op i tre grupper med danskeren i den bagerste. De 5 km rundede han i 14:34 min., og her havde han kun selskab af svenskeren Mikael Ekvall samt en israeler, der dannede bagtrop lidt længere nede. En tydeligt træt Abdi fik dog taget et par løbere på
de sidste omgange, men måtte også med 1 km igen se sig selv overhalet med en omgang af Mo Farah og de andre i førergruppen. Nej, det blev ikke helt det EM, han havde håbet på.

”Inden løbet havde jeg sagt til mig selv, at uanset hvor hårdt det bliver, så udgår jeg ikke. Det skal ikke være nogen undskyldning, men jeg har været hæmmet af astma den seneste tid. Min eneste indgang var bare at gå ind og gøre det så godt som muligt, men i dag var det bare ikke godt nok,” lød det fra en træt Abdi, der nu i stedet vil se frem til at træne hårdt mod nye mål. ”Dette EM har været en kæmpe oplevelse, og det er noget, jeg kan bygge videre på sammen med min træner.”

Ekelund-Arenander stivnede
Første dansker i aftenprogrammet var Nick Ekelund-Arenander, der i sin semifinale fik lagt fint ud, men efterfølgende stivnede på de sidste 100 meter og sluttede sidst i heatet i sin langsomste tid i år 47,16 sek. – langt fra de forreste. Nok blev deltagerene undervejs mødt af en stærk modvind, som gjorde heatet til det klart langsomste af de tre (vindertiden havde kun rakt til en 7. plads i heat 3!), men hovedpersonen selv forstod ikke helt, at han ikke lige havde det ekstra i sig i dag.

”Jeg lægger egentlig perfekt ud, synes jeg. Lidt hårdere end i går, men på de sidste 120-130 meter er der bare ikke noget at ”skyde” med, intet boost,” fortalte Nick, der samtidig var stærkt overrasket over, at det var briten Williams på yderbanen og Tysklands Gaba, der som de to eneste gik til finalen: ”Det var dem, jeg havde regnet med at skulle slås om tredjepladsen med.”