Zürich2014: Barsk stigning venter de danske maratonløbere
15. august 2014 · Jeppe Weinreich
Der er dansk deltagelse i begge klasser på maraton ved dette EM. Lørdag løber Jess Draskau-Petersson, mens en mandlig kvartet søndag udgør et hold i den Europa Cup, som indgår i EM. Mens en kuperet rute forventes at koste i sluttiden, så er de lave temperaturer i Schweiz p.t. en formildende omstændighed.
ZÜRICH - Et par måneder med hård træning i den danske sommerhede har skullet ruste den mandlige maratonkvartet til strabadserne i Zürich på søndag. Men mens vi i Danmark har haft den bedste sommer i mands minde, så har schweizerne stort set ikke haft nogen sommer. Vejrudsigten i weekenden lyder følgelig på 14-15 grader og lettere overskyet vejr – altså perfekt til maratonløb.
”Selvom forholdene ikke bliver, som vi havde forberedt os på, så tror jeg stadig, at træningen i varmen vil give dem noget ekstra i det kølige vejr,” lyder det fra træner Niels Kim Hjorth, som også har forberedt løberne på den alt andet end flade rute, som de kommer til at møde. Således er der blevet trænet lange ture på over 30 km med mange stigninger, men selvsagt også nedstigninger.
Voldsomt stejlt bakke
Ruten ved EM ligger i hjertet af Zürich, hvor løberne starter med en lille 2,195 km rundstrækning ved byens store, centralt liggende sø. Herefter skal der løbes fire omgange på en 10 km lang strækning. Og på hver gang skal løberne kæmpe sig op på toppen af en meget stejl bakke, hvor universitetet ligger. 41 højdemeter er forskellen. Samlet set er eksempelvis New York Marathon mere kuperet, så tiderne burde ikke blive så langsomme, som mange først har antaget, selvom den sikkert vil trække søm ud. Ikke mindst, når den skal passeres sidste gang ved 37 km.
”Drengene var ude at gå på ruten i dag, og de fortæller, at den ikke er udfordrende i starten, men siden har en voldsomt stejl, stigende hældning. Men taber man 30 sekunder på den, så vil jeg også sige, at man vinder 15 sekunder ned ad den,” vurderer Niels Kim Hjorth, der har et særligt øje til de nordiske konkurrenter, som målet er at slå i holdkonkurrencen.
”Norge har i Urige Buta en stærk løber, som med et stærkt løb kan vinde meget tid for nordmændene, men vi lægger os ikke ned og vil kæmpe for en god placering. Tre af vores løbere vil formentlig ligge tæt sammen, i hvert fald de første 25 km. Og så har vi Peter Bech, der som fjerdemand skal sikre, at holdet (3 af de 4 bedste tæller, red.) kommer igennem.”
Draskau-Petersson meldes i topform
I kvindernes maraton dagen før stiller Danmark ikke med hold, men har til gengæld et stærkt navn i den enlige deltager, Jess Draskau-Petersson, som efter et længere ophold i USA nu har tilbragt den seneste tid i England. Jess, der senest var i landsholdsdragten i forbindelse med VM Halvmaraton, er i rigtig god form, men idet hun er noget tungere end de fleste af sine konkurrenter, er ruten bestemt ikke hendes livret.
”Det er lidt ærgerligt, for jeg er i form til at løbe en hurtig tid, men IKKE på den rute. Den er ikke lige min specialitet, men jeg må forsøge at få det bedste ud af det,” fortæller Jess, der har været fristet af i stedet at vælge at gå efter en hurtig tid i Berlin om en måned. Men hun endte med at vælge EM, hvor hun har en pæn seedning som nr. 25 ud af 55.
”Det ville jo være en skam, hvis Danmark ikke havde nogen kvinde med på maraton ved EM. Jeg håber, at jeg kan komme lidt længere op end min seedning. Går det godt, så kan jeg se frem til at løbe en rigtig hurtig tid til næste år.”
Umiddelbart ser det ifølge den seneste melding ud til, at kvindernes løb om lørdagen ikke undgår regn, mens det søndag skulle blive lidt bedre, når mændene løber af sted.
EM Zürich 2014
5. dag -16. august
Kl. 9:00 Maraton - kvinder
Jess Draskau-Petersson
6. dag - 17. august
Kl. 9:00 Maraton – mænd
Henrik Them – Lars Budolfsen – Jesper Faurschou – Peter Bech