Efter en relativt beskeden forsæson har Anne Sofie Kirkegaard virkelig ramt formen i rette tid. (Kim Gudmand/DECA)

Världsungdomsspelen – 2. dag

Sparta-talenter sletter to historiske rekorder

04. juli 2015 · Jeppe Weinreich

Martha Traoré nåede lørdag ud på hele 6.36 meter i længdespring, mens Anne Sofie Kirkegaard overgik sig selv på 400 meteren med 54,17 sekunder.

Den nordiske hækkeløbsrekord fra 1986, som Sara Slott slettede i Paris, var på ingen måde den ældste, der måtte lade livet lørdag aften. Et par timer forinden på Ullevi i Göteborg tog længdespringer Martha Traoré (Sparta) nemlig tilløb, landede ude på 6.36 meter, og dermed var Dorthe Wolfsbergs (Rasmussen) 6.34 meter fra Hvidovre Stadion 1980 visket ud af bøgerne som U23-rekord. En perfekt generalprøve for 20-årige Traoré, som i næste uge skal forsøge at leve op til springet ved EM U23 i Tallinn. På den europæiske U-23 rangliste tager hun et stort hop fra nr. 29 til en 14. plads.

Martha Traoré
Martha Traoré går med dagens spring fire pladser op som nr. 4 på alle tiders liste.

Kirkegaard gør det af med 45 år gammel rekord
29 år, 35 år – ingen højere? Jo, såmænd. På seniorernes 400 meter uden hække vandt 17-årige Anne Sofie Kirkegaard (Sparta) nemlig i 54,17 sekunder. Det var ikke bare en klækkelig PR-forbedring, men også en klart hurtigere tid end de håndstoppede 54,6 sek., som Birgitte Jennes’ U18-rekord fra Vestberlin 1970 lød på! Faktisk var Anne Sofies tid så god, at den også kommer til at stå som U20- såvel som U23-rekord. Det lover godt for Ungdoms-VM i næste uge i Colombia, hvor Anne dog nøjes med at løbe 400 meter hæk.

Graversgaard under 12 sekunder – to gange
Hurtigt gik det også for Mette Graversgaard (1900), der både i indledende og finale på 100 meter løb personlig rekord 11,98 sekunder i godkendt vind. Dermed er der to kvinder under de 12 sekunder denne sæson, hvilket ikke er sket siden 2001. Og måske kommer en tredje til; førnævnte Traoré satte i samme finalen nemlig sæsonbedste med 12,07 sek. Det rakte dog kun til 6. og 7. pladser i finalen.

Dansk årsbedste tangeret
Mændenes 100 meter blev vundet suverænt af Morten D. Madsen (Skive AM) med tangering af sæsonbedste 10,46 sek. (+0,2). Stabilitet kan man i hans tilfælde virkelig tale om: Hans fire hurtigste løb denne sæson ligger således i tidsrummet 10,46-10,47 sekunder. Hos juniorerne løb Kristoffer Hari (Hvidovre AM) 10,61 sek. i indledende, men trak sig senere fra finalen.

Simon Hansen viser VM-form
Mest imponerende var nok Simon Hansen (Aarhus 1900), der netop fyldt 17 satte PR med 10,73 sekunder, hvilket var rigeligt til en sikker sejr i hans klasse. Også han synes at have timet formen perfekt forud for Ungdoms-VM, hvor han stiller op på både 100 og 200 meter. Det kommer den jævnaldrende Emma Beiter Bomme (Sparta) også til, efter at hun fik noteret PR 12,27 sek. (+1,2) på 5. pladsen i pigernes meget jævnbyrdige 100 meter-finale.

Simon Hansen - KG
Simon Hansen stormer mod sejren.

Hurtig Holte-dreng imponerer igen
Suveræn dansk sejr blev det til på de 15-årige drenges 80 meter, hvor Tobias G. Larsen (Holte) satte stævnerekord i det indledende heat med 9,15 sek. – forbedret i finalen til 9,07 sek. (+2,5).

Talent på mellemdistancen
17-årige Andreas Lindgreen (Sparta) er et andet talent, som er kvalificeret til Ungdoms-VM. På 3000 meter. Lørdag kom han under kravet på 1500 meter, da han i seniorernes B-heat endte som nr. 3 i 3:55,20 min. Dermed skar han 3 sekunder af sin personlige rekord, der var sat i fjor ved samme stævne. Lidt over et sekund hurtigere, og endnu en meget gammel rekord (fra 1981) var røget…

Andre steder viste unge mellemdistanceløbere ligeledes deres talent. Bl.a. vandt William Devantier (Sparta) de 15-årige drenges 800 meter i gode 1:58,65 min. Læg mærke til navnet; der var tale om en PR-forbedring på 5 sekunder, og han er i stadig i gang med sin første sæson.

Anna fik revanche
Efter fredagens nederlag på 3000 meter til Maria Larsen (KIF) fik Anna Emilie Møller (Blovstrød) revanche på den halve distance, da hun i et stort finalefelt med 21 løbere spurtsejrede i ny PR 4:26,60 min. Gårsdagens vinder Maria Larsen forsøgte sig med en længere spurt, men denne gang rakte kræfterne ikke, og hun endte på en 5. plads.

Anna Emilie KG
Anna Emilie Møller i vanlig stil: Giver sig HELT ud.

Sejr til Trajkovski
I mændenes længdespring fik Andreas Trajkovski (Sparta) en udmærket generalprøve før EM U23, da han vandt med solide 7.61 meter. Her blev Frederik Thomsen (Ballerup) noteret for 7.05 meter. Umiddelbart et beskedent resultat, men det var hans første længdespring i tre år. Ny mand over de syv meter blev 18-årige Sebastian Pedersen (Sparta) med en 2. plads hos juniorerne på 7.09 meter – i 1,8 m/s modvind.

Afbud fra Lobo Vedel
Mest imødesete øvelse var mændenes 400 meter med Benjamin L. Vedel (Aalborg AM), men det blev ikke til noget, da han meldte fra. Problemer med baglårene var årsagen, forlyder det.  Men heldigvis ikke værre, end at han måske løber 200 meter søndag. I hans fravær vandt Nicolai Hartling (Sparta) sit andet løb på to dage med 47,73 sek. – karrierens næst hurtigste tid.

Søndag byder selvsagt på flere andre højdepunkter. Et af dem kunne blive Andreas Martinsen (1900) på mændenes 110 meter hæk.