Loading...

Nyt forskningsprojekt:

Har kvinder psyken til at konkurrere?

18. august 2015 · Henriette Leth Nielsen

Institut for Psykologi på Syddansk Universitet starter et samarbejde med Dansk Atletik Forbund om et projekt, der undersøger kvinders psykologiske og neurobiologiske forudsætninger for at konkurrere.

Vores samfund kræver i dag høj kompetence, målrettethed og evne til at være parat til at yde det ypperste. Egenskaber som kvindelige eliteidrætsudøvere er vant til at levere. Spørgsmålet er: Hvorfor er de i stand til det og er de bedre til det end andre? Er det psykisk formåen, familiær baggrund eller har de en anden neurobiologi? 

Studiet undersøger psykologiske aspekter (fx. motivation, familiens betydning, præstationsmiljø) og neurobiologiske faktorer (fx. vækstfaktorer i hjernen, dopamin, immunologi). Forskningsprojektets resultater vil kunne vejlede forskere og praktikere i forhold til at forstå, hvad der har betydning for elitekvinders trivsel. Det vil generere en viden, som træner og sportpsykologer vil kunne bruge i forhold til at forstå og optimere arbejdsforhold relateret til det psykosociale miljø.

Rent konkret vil 15 motionister og 15 kvindelige atletikudøvere mellem 18-29 år, der konkurrerer i sprint/hæk og tilhører til top tre i deres aldersgruppe (junior, ungsenior og senior) gennem de næste uger blive inviteret til at deltage. Alle deltagere får mere udførlig information om projektets indhold. Deltagelsen omfatter et interview samt en blodprøve.
Projektet ledes af professor Kaya Roessler (bill.), Institut for Psykologi i samarbejde med professor Tanja Michel, Klinisk Institut, Syddansk Universitet.

Fra Dansk Atletik Forbund er projektleder Katja Salivaara tilknyttet som samarbejdspartner. Projektet er godkendt af etisk komité og støttet med 60.000.- fra Mette-Winkler-Fonden.

 

© Copyright Dansk Atletik Forbund