Bube og Kszczot i EM-finalen 2014. (Iris Hensel/DECA Text&Bild)
Polsk samarbejde skal booste Bubes OL-form
05. november 2015 · Jeppe Weinreich
Andreas Bube rejser i næste uge til Polen for at træne med Europas bedste 800-meter-løber, Adam Kszczot. Opholdet bliver det første af flere planlagte lejre, som efterfølgende finder sted i Portugal og Sydafrika.
Sølvvinder ved sommerens VM, guld ved inde-EM, guld ved EM 2014. Jo, Adam Kszczot ER bare Europas bedste 800-meter-løber lige nu. Så hvad kunne være bedre for Danmarks suverænt bedste løber på samme distance end lidt sparring med den polske viceverdensmester? Mere sparring, kunne det oplagte svar lyde. Og det er netop, hvad Andreas Bube har til hensigt, når han i næste uge sætter kursen mod det sydlige Polen, hvor en to uger lang træningslejr venter.
Træningslejren, som finder sted i et skisportsområde i 900-1000 meters højde, er blot den første af mange planlagte lejre med den nye polske træningsmakker. I december tager Bube turen til Portugal, og mens kulden i januar for alvor sætter ind herhjemme, kan Bube se frem til intense intervalløb i Sydafrika.
Det nyetablerede samarbejde er kommet i stand via DAFs sportschef Piotr Haczek, der som tidligere polsk sprinter i verdensklasse har forbindelserne i orden. Det kommer nu Andreas Bube til gode.
Samme type løber
”Jeg har tidligere trænet med Lewandowski (EM-guld i 2010, red.), men han er anden type atlet, der træner længere distancer. Kszczot minder som løber mere om mig: Han lever på sin fart. Men det handler også i høj grad om hans træner, der har stået bag flere topløbere, bl.a. den nuværende polske rekordholder (Czapiewski 1:43,22, red.),” fortæller Bube.
Zbigniew Król er navnet på manden, der vil stå på sidelinjen med stopuret, når Kszczot og Bube fremover presser hinanden på træningsbanen. Her vil også Bubes træner siden barndomsårene, Johnny Bagge, i det omfang det er muligt, være til stede. Król som en slags mentor for Bagge, der dermed får interessant sparring og inspiration – også med henblik på at udvikle de danske løbere, der i en nær fremtid skal forsøge at løfte den tunge arv efter Bube.
”Der kommer til at ske ændringer i træningen. Vi udvikler hele tiden træningskonceptet, så det her nye samarbejde er en fantastisk mulighed, en chance jeg kun kan gribe,” slår Bube fast.
EM- og OL-år
Set i lyset af en sølvmedalje i 2012 og en 4. plads i 2014 er Bubes deltagelse ved juli måneds EM i Amsterdam imødeset. Med OL godt seks uger senere er der ingen tvivl om, at 2016 er en helt særlig sæson for Bagsværd-løberen, der fylder 29 til næste sommer. Kan han igen nå ned på en 1:44-tid som i OL-året 2012? 4. pladsen ved EM 2014 gav løfter om det, men i år nåede han – i hvert fald på papiret - ikke samme niveau.
”Jeg synes egentlig, at jeg var i bedre form til VM i år end i EM-finalen i fjor. Men jeg løb taktisk dumt i Beijing og fik ikke mulighed for at vise niveauet. Jeg er ret overbevist om, at jeg kunne have løbet hurtigere end i Zürich. Så med henblik på 2016 er jeg rimelig fortrøstningsfuld, da jeg også har kunnet træne kontinuerligt i længere tid. Alfa og omega er fortsat at holde mig fri af skader,”
Og træning kommer det til at handle om de næste mange måneder. VM-inde i marts indgår ikke i planerne, men helt at skippe indendørssæsonen har han ikke til hensigt.
”Jeg regner med at tage et par konkurrencer til vinter. Det er altid meget rart at få et reality-tjek og se, om formen er hvor den skal være. Men også for at få et afbræk i træningen. Det var det samme, jeg gjorde i 2012.”