Ole Hesselbjerg, Thijs Nijhuis og den senere vinder, Olle Walleräng fra Sverige. (Kim Gudmand)

NM Cross

Hesselbjerg runder flot dansk indsats af med sølv

07. november 2015 · Jeppe Weinreich

Ole Hesselbjerg var hurtigste mand på det danske hold, der lørdag i Göteborg leverede en fin indsats over hele linjen. Med tre individuelle sølvmedaljer samt podiepladser i alle holdklasser – heriblandt guld til juniorpigerne – blev NM 2015 et af de bedste mesterskaber nogensinde.

Mens enkelte danske atletiknavne i tidens løb er nået til tops i nordisk sammenhæng, så har det oftest set noget dårligere ud målt på bredden. Den tendens holdt på ingen måde, da de 19. Nordiske Mesterskaber i Cross blev afviklet i Göteborg lørdag. Som eneste nation kom Danmark nemlig på podiet i alle fire holdklasser, hvilket kun er sket en gang tidligere – ved de første mesterskaber tilbage i ’97.

Dagens sidste holdmedalje var af sølv, og den blev sikret efter et flot og yderst spændende løb hos herrerne, hvor føringerne skiftede flere gange undervejs. Alle seks danske mænd var med fremme i starten af løbet, hvor der blev lagt relativt roligt ud. Michael Nielsen – bronzevinderen fra ’13 – måtte grundet en skade udgå efter godt 4 km, og da løbet på de sidste to omgange gik ind i den afgørende fase, var det kun Thijs Nijhuis og Ole Hesselbjerg, som forblev inde i medaljekampen. Svenske Olle Walleräng gik frem på den sidste omgang og skabte sig et lille hul, som ingen kunne lukke, mens Hesselbjerg løb en flot og fortjent sølvmedalje hjem. Det lå i luften, at Thijs Nihuis med sin vanligt gode finish kunne snuppe bronzen, men på vej ned ad den sidste, godt mudrede bane styrtede han og gled flere pladser ned til en 6. plads. Med Mads Tærsbøl og Jesper Faurschou ind som nr. 9 og 11 sikrede det danske hold sig sølv efter værtsnationen. Men dagens mand var uden tvivl Ole Hesselbjerg, der onsdag var vendt hjem fra et fire uger langt træningsophold i USA.

”Jeg var ikke sikker på, hvor jeg stod i dag, så jeg løb lidt defensivt i starten. Men det var virkelig fedt at komme hjem – og sjovt at måle sig med de andre,” lød det efter løbet fra forhindringsløberen, der efter fire års studieophold i Kentucky nu atter er tilbage i Danmark. - se interview på YouTube

NM Cross Tærsbøl
Mads Tærsbøl - med holdkammeraterne Faurschou & Glans bag sig - var i starten af løbet med helt fremme, men endte på en delt 9. plads.

Thijs Nijhuis gjaldt før løbet som en mulig guldvinder i en ellers åben konkurrence, men Viborg-løberen ramte ikke topniveauet på dagen – og var decideret uheldig med at styrte. Hesselbjerg havde han dog ikke kunnet indhente.

”Det var urutineret og dumt at smide en bronzemedalje væk i sidste sving. Men ruten var tung, og de andre var bare bedre i dag. Længere er den ikke,” lød det fra en forståeligt skuffet Nijhuis.

Simone Glad skriver historie
En time forinden var det lykkedes Simone Glad at vinde sølv for andet år i træk – og medalje for fjerde gang på stribe. Det har ingen anden kvinde formået i mesterskabets 19 år lange historie. Guldet var hun dog meget langt fra, idet Johanna Peiponen (FIN) viste at være i en klasse for sig. Simone fulgte i starten med finnen, men opgav hurtigt at hænge på.

”Der var slet ikke noget at gøre,” erkendte Simone efter løbet. ”Det begyndte at blive hårdt efter anden omgang. Derefter handlede det bare om at lade de andre gøre arbejdet.”

NM Cross Kvinder
Simone Glad på vej til sølv for andet år i træk. Bag hende skimtes Maja Alm Møller.

På den sidste omgang satte Simone dog tingene på plads og lagde afstand til svenske Holmgren samt klubkammeraten i AGF, orienteringsløberen Maja Alm Møller, der kom ind på en fin 4. plads. Havde der ikke været afbud fra Sara Sig Møller, var det med stor sandsynlighed blevet til en sikker dansk holdsejr. Nu blev det så til bronze, med den tredje AGF’er Zenia Mogensen ind som nr. 16.

Juniorpigerne triumferer igen
I fjor lykkedes det for første gang at vinde guld i juniorpigernes holdklasse. Trods fraværet af to af de tre navne fra dengang blev det minsandten til en guldmedalje igen. Anna Emilie Møller løb som altid ganske overbevisende, men det finske fænomen Alisa Vainio var ganske enkelt bare bedre på dagen. Finnen skabte sig hurtigt et hul på en 20-30 meter ned til Anna Emilie – og holdt hele vejen afstanden ned til den sejrsvante dansker. Den helt store og glædelige overraskelse var her den anden Blovstrød-løber, Louise Rode, der overgik sig selv med en 4. plads.

”Det var bare helt perfekt. Jeg ramte dagen og kunne ikke have gjort det bedre. Jeg blev nr. 9 sidste år og havde kun regnet med en lidt bedre placering i dag,” lød det fra en glad Louise Rode, der ligesom Anna Emilie Møller er årgang 1997 og dermed også junior i 2016.

NM Cross Juniorpiger
Fra venstre: Line K. Schulz, Anna Emilie Møller, Anna Mark Helwigh, Clara Kall, Louise Rode og Josephine Thestrup.

Ind lige efter Louise kom Line K. Schulz på en 5. plads; baneløberens klart bedste præstation i crosssammenhæng. Dermed sikrede Aalborg-løberen den danske holdsejr, selvom det holdt hårdt. Finland havde samme pointtal, men eftersom Schulz kom ind før den finske tredjemand, gav det efter reglerne guld til Danmark. Debutanten Anna Mark Helwigh – truppens yngste – leverede ligeledes en meget flot præstation med en 8. plads i juniorklassen, hvor hun fortsat vil være at finde til og med 2019.

Solid indsats sikrer juniordrengene sølv
Også de mandlige juniorer gjorde det fint med en holdmedalje af sølv. I lang tid var det Joachim W. Rosbo, der lå bedst placeret, men på den sidste omgang gik først Kristian Holm Jensen forbi – og på det sidste stykke den spurtstærke Andreas Lindgreen. 5, 6 og 7 lød placeringerne på, og dermed var sølvmedaljerne lige så sikre som Norges suveræne guld i klassen, der blev vundet af supertalentet Jakob Ingebrigtsen.