Abdi på vej mod den bedste placering hos mændene siden Morten Munkholm i 2011. (Kim Gudmand)

EM Cross

Abdi sætter med 11. plads punktum for flot dansk dag

13. december 2015 · Jeppe Weinreich

Det var langtfra kun juniorpigerne, som leverede opsigtsvækkende resultater ved EM Cross. Med Abdi Hakin Ulads placering som nr .11 hos mændene, Peter Glans’ overraskende 10. plads i U23-klassen samt to top-16 placeringer hos kvinderne var Hyères 2015 det hidtil bedste crossmesterskab for dansk atletik.

HYÈRES – Statistikken taler et tydeligt sprog om, at EM Cross 2015 var det hidtil bedste for dansk atletik. Siden det første mesterskab i 1994 er det aldrig lykkedes at hente mere end to individuelle top-20 placeringer hjem. Søndag blev det til ikke færre end syv af slagsen. Juniorpigerne hev tre af dem hjem, og herefter var det som om, at pigerne ganske enkelt havde vist vejen.

Starter vi med det sidste, så blev Abdi Hakin Ulad en flot nr. 11 i herrernes løb. En pragtpræstation, som ikke bliver mindre af, at han i dén grad ramte muren ved Frankfurt Marathon for halvanden måned siden – og følgelig forpassede OL-kravet. Søndag i Sydfrankrig fik Hvidovre-løberen oprejsning.

”Jeg kan kun være godt tilfreds med præstationen efter løbet i Frankfurt. Det har været hårdt, men de sidste par ugers træning har været gode,” lød det fra Abdi, hvis 11. plads kun er overgået af Carsten Jørgensen (tre gange) og af Morten Munkholms 10. plads i 2011. - se interview HER

Thijs Nijhuis leverede en flot debut i seniorrækken med en 25. plads. Selvom Viborg-løberen i mål ikke virkede tilfreds med resultatet, kunne han tage en så god skalp som Norges Henrik Ingebrigtsen, der kom ind lige efter. Mads Tærsbøl gav sig på 31. pladsen helt ud og måtte efterfølgende have hjælp af samaritterne til at holde balancen, og minsandten om ikke rutinerede Jesper Faurschou som nr. 38 opnåede sit hidtil bedste resultat ved mesterskabet. Holdmæssigt gav det en 6. plads – bare syv point efter Italien på 4. pladsen.

Thijs EM Cross

Baumeister overrasker
For inden havde Anna Holm Baumeister og Sara Sig Møller leveret to flotte præstationer hos kvinderne, da de kom i mål som hhv. nr. 15 og 16. At Sara Sig Møller havde en top-20 placering i sig, var måske ventet, men at Baumeister med Frankfurt Marathon i benene kunne slutte så højt, kom bag på de fleste, hovedpersonen inklusive.

Baumeister og Sig EM Cross
Sara Sig Møller (th) og let skjult Anna Holm Baumeister.

”Da jeg varmede op, var jeg bare så tung i kroppen, at jeg tænkte: Det her kommer ikke til at gå godt, men da jeg først kom i gang, gik det jo. Det var også ekstra motiverende at ligge så godt placeret. Jeg løb over evne,” lyder det fra Baumeister, der har deltaget i juniorklassen adskillige gange, men aldrig med et resultat bedre end nr. 28. - se interview med de to HER

Sara Sig Møller får mulighed for revanche i det nye år ved bl.a. DM Cross d. 30. januar i Esbjerg samt VM Halvmaraton i slutningen af marts. Kun Saras tvillingesøster, Maria, har med en 12. plads i 2010 gjort det bedre end de to i dag.

Peter Glans på smuk 10. plads
En anden, som overgik sig selv, var Peter Glans. Den 22-årige Odense-løber var blevet udtaget som den sidste, men kvitterede i den grad ved at klemme sig ind som nr. 10 i den stærkt besatte U23-klasse. Dermed overgik han Abdi Ulads 11. plads fra EM i 2011, som var den hidtil bedste danske placering i klassen.

”På en rigtig god dag havde jeg håbet på en top-20 placering, så en placering som nr. 10, det er bare fantastisk,” slår Peter Glans fast – se interview HER

Peter Glans
Peter Glans i starten af løbet.

I mændenes juniorklasse forhindrede et maveonde Andreas Lindgreen i at få sin EM-debut. Dermed var der kun to til start, og heraf gjorde Joachim W. Rosbo det bedst med en placering i den bedste halvdel som nr. 41.

Svært at få armene ned
Alt i alt et uforglemmeligt mesterskab på travbanen i Hyères, hvor vejret mindede om en dansk forårsdag - og gav løfter for den kommende banesæson.

”Det er svært at få armene ned. Alle har næsten løbet over evne. Vi har måske tre, der får problemer på dagen, men alle andre præsterer optimalt. Jeg tror, at vi i dansk atletik skal være rigtig glade for det her resultat. Det vil give genlyd i lang tid,” vurderer en glad holdleder Niels Kim Hjorth.