Tvillingerne Christian (tv) og Simon (th) med Mads Tærsbæl i midten. Tærsbøl vandt turneringen sidste år og er én af de topløbere, som arrangørerne håber på vil bakke om årets turnering. (privatfoto)
Baneturneringens bagmænd klar til at åbne sæsonen i Bagsværd
19. april 2016 · Jeppe Weinreich
Der er grøde i dansk løb lige nu. Top såvel som bredde er den bedste i mange sæsoner. Og meget belejligt er udbuddet af startmuligheder blevet forbedret med relanceringen af Baneturneringen, som i år er større end nogensinde. Vi har talt med én af de tre bagmænd bag stævneserien.
Den 26. april åbner Baneturneringen 2016 på Bagsværd Stadion. Et startskud, som er imødeset af rigtig mange løbere, som skal have omsat vinterens tunge træning til personlige rekorder på de officielle distancer. Turneringen blev relanceret sidste år med en helt ny struktur, præmiepenge og ikke mindst en flot hjemmeside som vigtig platform. Uheldigvis blev sidstnævnte udsat for et alvorligt hackerangreb, som har resulteret i, at Baneturneringen.dk er lukket helt ned og nu har fået ny host på Baneturneringen.com.
”Vi har simpelthen været nødt til at skifte udbyder og bygge en helt ny hjemmeside op fra start,” lyder det fra Christian Jørn Hansen, der skjuler det godt, om han har været irriteret over det ekstra arbejde, som han næsten er nået i mål med. Sammen med sin tvillingebror Simon og løbetræner Per le Fevre har han givet en ellers hendøende turnering nyt liv. Fyn og Jylland kom med i fjor, og i år er der planlagt 15 runder.
”Sidste år var der 1120 starter. I år håber vi på mindst 1500 i løbet af sæsonen. Samtidig er den samlede præmiepulje vokset til 33.000 kroner,” fortæller Christian, der understreger, at alle kan løbe med. Man behøver ikke at være medlem af en klub.
Michael Nielsen trækker feltet af sted ved 7. runde i fjor på Østerbro. (M. Hyllested)
En masse ildsjæle derude
En udfordring i forbindelse med udbygningen af turneringen har været at finde arrangører, som ville påtage sig en runde eller to. Troede de.
”Først havde vi en idé om, at det var svært at få klubberne med. Vi forsøgte forgæves med mails, men når jeg ringede folk op, så var det faktisk ikke svært. Klubberne ville meget gerne være med. Der er en masse ildsjæle derude. Egentlig ville det være mere optimalt at have en slags task force på tre-fire personer, som rykker ud til alle runder og står for det hele, men det ville også tage noget fra klubberne. Det bidrager meget til en forening, at de selv skal sørge for at få et stævne op at stå.”
De to brødre på 25 er nye ansigter i atletikverdenen. Indtil for få år siden spillede de begge fodbold i Allerød FK, som i et par sæsoner kæmpede for overlevelse i 2. division Øst. Senere kom det til at handle om triatlon, hvor løb viste sig at være deres styrke. Specielt Simon har imponeret med en 10. plads ved VM i Duatlon. Herefter var det oplagt at melde sig ind i en decideret løbeklub – og det blev Blovstrød Løverne.
En individuel holdsport
”Vi troede, at det ville være meget anderledes at prøve en individuel sport, men vi har fundet den samme holdånd inden for løb. Jeg kalder det en individuel holdsport. Løb er ærligt. Du kan ikke bruge nogle snævre driblinger. Laver du noget god træning, så får du igen. Det er faktisk dejligt forudsigeligt, specielt på bane,” lyder det fra Christian, der til daglig læser jura med et studiejob i en bank ved siden af, mens tvillingebroren læser på CBS.
Tiderne – ikke sejrene - er dét, som tæller i Baneturneringen. Det handler om at sætte personlig rekord, og derfor gør arrangørerne meget for, at heatene bliver sat bedst muligt sammen – og at der oftest er ”pace” til de bedste. Arrangørerne håber på, at eliten vil møde talstærkt op og hjælpe hinanden til topresultater.
”Der er brug for kvalitetsstævner i Danmark, så løberne kan få de tider, som kan skaffe dem adgang til de gode stævner i udlandet.”
Selve turneringsformen baserer sig på de opnåede tider og de point, som der scores efter den internationale pointtabel. Der er rigeligt at fordybe sig i som løber og talnørd. To ting, som oftest går hånd i hånd.
Per le Fevre
Som ny løber spurgte Christian for et par år siden klubbens træner, Per le Fevre, om stævnemuligheder. Svaret var Baneturneringen, men at den trængte til fornyelse. Dén bold var de to brødre ikke sene til at gribe, og meget tyder på, at trekløveret nu har skabt så megen interesse og engagement om turneringen, at det kun vil komme til at fylde mere de kommende sæsoner. Og det kommer på et tidspunkt, hvor der er grøde i dansk løb.
”Det er helt vildt, så mange talenter der er lige nu. Bare vi kan fastholde dem,” slutter Christian.
Baneturneringen 2016