(Sparta.dk)

Telenor Copenhagen Marathon

Søndag indtager maratonløberne København

20. maj 2016 · Jeppe Weinreich

Den 37. udgave af Copenhagen Marathon kan blive en varm omgang for de knap 11.000 deltagere. I fraværet af de stærkeste danske navn er der igen i år tegning til afrikansk dominans. Bedste bud på en danske topplacering udgør Maria Sig Møller i kvindernes løb.

Søndagens Telenor Copenhagen Marathon er den 37. årgang af løbet, og bortset fra den nye hovedsponsor i løbets navn holdes traditionen i hævd på fin vis. Knap 11.000 er tilmeldt løbet på den klassiske distance, og med en rute lukket for al trafik kommer København i dén grad til at stå i løbets tegn i overmorgen. Start og mål er på Islands Brygge, og det kan godt blive en særdeles varm omgang for de mange deltagere. Således varsler den seneste vejrudsigt årets hidtil varmeste dag med temperaturer op mod de 25 grader. Dog forventelig noget lavere ved løbets start kl. 9.30.

Forventelig afrikansk dominans
Alt peger på afrikansk sejr ved søndagens Telenor Copenhagen Marathon. Med ni kenyanere og 11 etiopiere til start i mændenes elitefelt har verdens to stærkeste løbernationer på forhånd dækket deres vinderchancer solidt ind. I fjor blev østafrikanerne ”snydt” af marokkaneren Hassane Ahouchar, som vandt i den stærke tid 2:15,34 timer, og skulle samme scenarie gentage sig i år, må nordafrikanerne sætte deres lid til landets eneste repræsentant i år, Lahcen Mokraji, som kom ind som nr. 3 til sidste års Copenhagen Marathon.

Blandt de fremmeste kenyanere finder man James Kimeiyo Cherboi, der vandt H.C. Andersen Marathon i Odense i 2014 og året efter tog en tredjeplads i samme løb med en tid på 2:14,55. Et godt bud på en etiopisk topplacering kunne være den 30-årige Dereje Tesfaye, som i 2014 løb i sydkoreanske Gongju i så stærk en tid som 2:08,17 timer. Der er ingen andre i feltet, der kan matche denne præstation. Den største konkurrent må være Evan Kiprotich, som i år har løbet 1:02,57 på den halve distance. Spørgsmålet er dog, om han kan stå distancen, når der kommer mere længde på.

De bedste danske navne jagtede OL-kravet i Hamborg i sidste måned og er derfor ikke med i København. I kampen om at blive bedste dansker, må favoritværdigheden blandt herrerne ligge hos Spartas Mads Boesen sammen med Martin Erichsen, ligeledes Sparta. Begge har de personlige rekorder på 2 timer og 31 minutter.

Maria Sig Møller – bedste bud på dansk topplacering
I kvindernes elitefelt udgør Maria Sig Møller fra arrangørklubben Sparta det bedste bud på en dansk topplacering. Den flerdobbelte vinder af BT Halvmarathon har blot gennemført ét helt maratonløb i karrieren – ved DM i Odense sidste år – og det skete i så god en tid som 2:42,53, hvilket rakte til en sølvmedalje. Et andet stærkt dansk navn her er veteranen Lone Balling, som i fjor i Hamborg løb karrierens hurtigste tid med 2.46,31 timer, mens amerikanske Tori Tyler også kunne være et godt bud på en vinder. Et er sikkert: Muligheden for at få en dansk kvindelig topplacering er bestemt til stede, omend de to danske kvinder skal leve op til deres bedste for at blande sig i topstriden, for også her fylder de østafrikanske løbere godt op i feltet.