Den dobbelte europamester Benabbad kigger bagud efter Hesselbjerg. (Lone Dybdal)

Amsterdam 1. dag

Hesselbjerg snupper historisk finaleplads

06. juli 2016 · Jeppe Weinreich

Efter en taktisk perfekt præstation kunne Ole Hesselbjerg onsdag løbe ind som nr. 5 i sit indledende heat. Dermed sikrede Sparta-løberen dansk atletik den første EM-finale på 3000 meter forhindring siden Oslo 1946.

AMSTERDAM – To ugers højdetræning i St. Moritz var tilsyneladende den perfekte forberedelse for Ole Hesselbjerg. Mandag ankom forhindringsløberen til Amsterdam, og to dage senere løb han ind på en 5. plads i sit heat og sikrede dermed dansk atletik den første EM-finaleplads i øvelsen i 70 år.

Hesselbjergs tid 8:32,17 min. er under to sekunder fra hans bedste, og den blev opnået efter et flot taktisk løb, hvor han i starten lagde sig på en af de bageste pladser. Lidt efter lidt faldt flere løbere fra, og lige før sidste omgang rykkede han frem og formåede at holde sin placering, selvom han blev presset stærkt på de sidste meter. Forinden, ved den sidste forhindringsgrav, opstod unødvendig spænding.

”Jeg troede på det, vidste det ville blive svært, men planen lykkedes. Med 200 meter igen tænker jeg, at den er hjemme, men så vælter italieneren i forhindringsgraven lige foran mig, og det koster kræfter og nogle skridt.”

Finale fredag
Finalen løbes fredag kl. 21.25, og selvom det bliver sidste chance for at klare OL-kravet på 8:30,00, er tiden ikke noget, han vil tænke på.

"Det er helt sikkert muligt at klare kravet, men bliver det et taktisk løb, så bliver det taktisk. Jeg går efter en god placering og har ikke tænkt mig at jagte en tid,” slutter Ole Hesselbjerg, der trænes af Heidi Jensen.

Dybdal
Mens det endnu gik godt for Dybdal.

I det andet heat udgik Jakob D. Abrahamsen desværre. Den unge debutant lagde friskt ud, men på den sidste halvdel af løbet led han tydeligt af smerter og udgik med godt en omgang igen.

Hartling 0,23 sek. fra semifinale
Hesselbjergs finaleplads forblev den eneste. Dagens første øvelse med dansk islæt var 400 meter hæk. Med en kraftig vind på løbebanen stod det på forhånd klart, at Nicolai Hartling her ville få svært ved at nå ned mod sin bedste tid. 51,46 sek. stoppede uret på, da han kæmpede sig i mål på en 3. plads. Med sin vanligt gode finish kunne Hartling på det sidste stykke hale ind på Mattia Cottini (49,94s i år), men i sidste ende manglede der 0,23 sek. i at nå italieneren og dermed en semifinaleplads.

Hartling_Dybdal (1)Hartling kigger forgæves efter en plads i semifnalen.

”Der var stort set modvind hele vejen, så med mine relativt korte ben kæmpede jeg med at holde 14 skridt mellem hækkene, og det blev lidt a-rytmisk. Målsætningen var at gå videre. Jeg synes, at jeg hørte hjemme i den semifinale, men det må jeg jo bare vise. Jeg tror stadig på, at jeg har en tid under 50 sekunder i mig senere på sæsonen,” lød det fra Hartling, som endte som nr. 17 ud af de 27 deltagere i den indledende runde, hvor 12 topseedede løbere stod over.

Wejnold
Rasmus W. Jørgensen.

Dagens fjerde mand i aktion, stangspringer Rasmus W. Jørgensen, klarede åbningshøjden 5.15 meter i første forsøg og den næste højde 5.35 i andet, inden 5.50 meter blev endestation for Sparta-springeren. Efterfølgende skulle det vise sig, at kun 11 springere formåede at klare de 5.50 meter, hvorfor yderligere fem kom i finalen med 5.35 meter klaret i første forsøg.