Abdi til venstre for polakken Chabowski, der sluttede som nr. 4.(DECA Text&Bild)

EM Amsterdam (5. dag)

Abdi viser sin klasse

10. juli 2016 · Jeppe Weinreich

Med en 5. plads i søndagens halvmaraton leverede Abdi Hakin Ulad én de største præstationer inden for dansk langdistanceløb nogensinde. Hos kvinderne viste Jess Draskau-Petersson og Anna Holm Baumeister med placeringer som 31 og 44, at OL-formen er, hvor den skal være.

AMSTERDAM – Abdi Hakin Ulad nåede søndag et foreløbigt højdepunkt i karrieren, da han blev en imponerende 5’er på halvmaratonløbet ved EM. Nok var den 25-årige Hvidovre-løbers sluttid på 1:03,22 time 58 sekunder fra hans PR sat ved VM Halvmaraton, men med 24 grader og en luftfugtighed på 65% var forholdene langs Amsterdams kanaler langtfra optimale. I alt udgik 17 løbere i de to klasser undervejs.

Abdi lagde friskt fra start og lå allerede i top-10 efter 5 km, hvor hans mellemtid 14:31 min. indikerede en dansk rekord. Herefter faldt tempoet noget, men for hver 5 km kunne han avancere en plads.

”På forhånd havde jeg tænkt, at en placering i top-10 ville være fantastisk. Men jeg måtte virkelig kæmpe for 5. pladsen," lød det fra Abdi, efter at han var blevet kørt til dopingtest ved det olympiske stadion 5 km fra Museumsplein.

Abdi og Leo
Abdi og træner Leo Madsen.

"Det var en teknisk krævende rute med mange sving, og på en eller anden måde mindede det lidt om cross. Men det var virkelig varmt og fugtigt, svære betingelser, men det var jo ens for alle. Så det der talte for mig, var bare at løbe fremad og prøve at placere mig bedst. Og det lykkedes for mig." - se interview HER

Med den fornemme præstation fik den 25-årige Hvidovre-løber den bedste tænkelige generalprøve forud for de 42 km i Rio om præcis seks uger.

Halvmaraton RES
(92 til start - 84 fuldførte)
Hele resultatlisten

OL-formen er på plads

Det samme gjorde de to danske deltagere i kvindernes felt, som blev skudt i gang 20 minutter før herrerne. Begge lagde roligt ud, og kunne støt og roligt rykke op i feltet i løbet af ruten, som udgjordes af to omgange. Jess Draskau-Petersson rundede de første 5 km som nr. 48 ud af 90 startende, men rykkede på de næste fem op som nr. 34 – for at slutte på en fin 31. plads i sæsonbedste 1:13,50. Ligesom Abdi var det akkurat 58 sekunder fra den personlige rekord.

Jess Draskau
Jess Draskau-Petersson - trods tung maratontræning i benene bare 58 sekunder fra PR. (DECA Text&Bild)

Et lille minut senere kom Anna Holm Baumeister i mål i 1:15,40. Det rakte til en plads som nr. 44. Alene på de sidste 6 km rykkede hun syv pladser op i feltet. Om fem uger gælder det så maratondistancen i Rio.

”Målet er selvfølgelig at gå ud og løbe et rigtig godt løb i Rio, men det bliver under noget mere ekstreme forhold end i dag.”