En selfie med Bube og Bagge, der onsdag inspicerede det olympiske stadion.
Alt på et bræt for Bube
11. august 2016 · Jeppe Weinreich
Andreas Bube bliver første dansker i aktion, når atletikkonkurrencerne indledes fredag. Med et tårnhøjt bundniveau i 800-meter-feltet skal Bagsværd-løberen finde sit allerbedste frem for at overleve det indledende heat.
I OL-debuten i London 2012 måtte Andreas Bube se den håbede semifinaleplads fordufte efter at være endt som nr. 6 i det indledende heat. Fire år efter får han nu chancen for at revanchere sig, men hvor avancement dengang var forventet af den nybagte EM-sølvvinder, så er presset på hans skuldre noget mindre efter en sæson, som hidtil ikke har budt på de helt hurtige tider. Således har han i fredagens indledende heat (nr. 4 ud af 7) blot den 7. bedste tid i år af de ni 800-meter-løbere. Og kun de tre første går direkte videre.
”Det var jo næsten lige meget, hvilket heat Bube havnede i, for bundniveauet i hele feltet er enormt højt,” lyder det fra træner Johnny Bagge, som vurderer, at det bliver enormt tæt om pladserne 3 til 5.
At spilde mindst muligt
”Bube skal løbe ekstra meget med hovedet. Det kommer ikke til at handle om, hvem som løber bedst, men hvem som spilder mindst undervejs. At løbe et helt sving i bane 2 koster 0,4 sek. Omvendt skal han også turde trække ud og overhale, hvis det bliver nødvendigt. Så det kommer også til at handle om at tage nogle kampe – og ikke mindst at tage de rigtige kampe. At positionere sig godt, for på de sidste 200 meter er de næsten alle lige skarpe, som jeg ser det. Nok har han på papiret kun 7. bedste tid, men han er meget bedre end det, han har vist i år,” lyder det fra Bagge, som kun har ros tilovers for forholdene i Rio.
Smil og store forventninger ved åbningsceremonien sidste fredag.
Mens træneren og flere andre af atleterne har været ude og følge nogle af de andre sportsgrene, så er Bube blevet tilbage i OL-byen. Al fokus er på at gribe den chance for en OL-semifinale, som glippede sidst.
Her er Andreas Bubes modstandere:
800 meter indl. heat 4/7 fredag kl. 15.37 (DR1 sender live fra 14.25) - se alle heat HER.
Alfred Kipketer (KEN) 1:43,73 (2016)
Som vinder af de kenyanske OL-trials – foran verdensrekordholder Rudisha – må den tidligere ungdoms-verdensmester regnes som medaljekandidat. Den 19-årige kenyaner med det forpligtende efternavn fik tanket ekstra selvtillid, da han i sin sidste start før Rio vandt Diamond League i Monaco. At det står 2-2 mellem Bube og Kipketer, skal man nok ikke lægge for meget i. Bubes seneste sejr over ham var indendørs i Düsseldorf i februar, hvor der blot var 0,01s mellem de to.
Elliot Giles (GBR) 1:45,54 (2016)
Bube har revanche til gode mod briten, der i semifinalen ved EM snuppede 4. pladsen for næsen af ham og dermed spolerede drømmen om den tredje EM-finale i træk. EM blev det helt store gennembrud for Giles, som i finalen forbedrede sin PR med knap to sekunder og højst overraskende vandt bronze.
Álvaro de Arriba (ESP) 1:45,93 (2016)
Bube slog Arriba i det indledende heat ved EM (deres hidtil eneste møde), men i semifinalen var spanieren heldigere med sin lodtrækning og kunne trods en 5. plads i heatet nå finalen på en hurtig tid.
Yessine Hethat (ALG) 1:45,00 (2016)
I Bubes fravær vandt Hethat Copenhagen Athletics Games den 18. juni. Bare 12 dage senere kunne den algierske løber i sit sidste løb før OL sænke sin PR til 1:45,00 min.
Charles Jock (USA) 1:45,48 / 1:44,67
Bube har aldrig tidligere mødt den 26-årige amerikaner, som sikrede sig OL-pladsen med en bronze ved US Trials i 1:45,48 min. En tid, som er Jocks eneste under 1:47,00 min. denne sæson. Den personlige rekord på 1.44,67 min. stammer tilbage fra sæsonen 2011.
Wesley Vasquez (PUR) 1:44,64 /1:44,75
Puertoricaneren er ligeledes et helt nyt bekendtskab for Bube. Ved OL i London 2012 såvel som VM året efter røg Vasquez ud i første runde. Hans sæsonbedste, der placerer ham som nr. 21 i verden, blev sat så tidligt på sæsonen som 1. april.
Joshua Illustre (GUM) fra den lille stillehavs-ø Guam såvel som Yiech Pur Biel (ROT) – der stiller op for Refugee Olympic Team – må i denne sammenhæng anses som statister.