Jess Draskau-Petersson endte som bedste nordiske løber. Her passerer hun finnen Hyryläinen, der sluttede som nr. 51. (foto: Jens Møller)

Rio 2016 – 3. dag

Dansk maratonduo disponerede perfekt

14. august 2016 · Jeppe Weinreich

Med hhv. en 40. og en 55. plads gjorde de to danske maratonkvinder Jess Draskau-Petersson og Anna Holm Baumeister en flot figur ved søndagens maraton.

Med udsigt til en barsk tur i fugtig varme var taktikken på forhånd at lægge konservativt ud for de to danske maratonkvinder.  Og det var meget vel den helt rigtige beslutning. Efter de første 5 km lå Jess Draskau-Petersson og Anna Holm Baumeister placeret langt nede i det 157 kvinder store felt som hhv. 105 og 129. Herfra kunne de to kvinder så begynde at arbejde sig op i feltet. Ved halvmaraton hed placeringerne 78 og 108, men det var kun begyndelsen på en lang opstigning i feltet. Efter 42,195 km kunne Draskau krydse målstregen som nr. 40 i 2:36,14 timer – akkurat samme placering som i London for fire år siden. Man skal tilbage til Los Angeles 1984, hvor kvindernes maraton for første gang var på programmet, for at finde en bedre placering (Dorthe Rasmussen - nr. 13).

Anna Holm Baumeister avancerede på de sidste 12 km ikke færre end 31 pladser. Den sidste halvdel af løbet tilbage hun mere end et minut hurtigere end de første 21,1 km. Fra 30 km og hjem løb hun faktisk 25 sekunder hurtigere end Draskau.

AnnaHolm
Anna Holm Baumeister bag palæstinenseren Mayada Sayyad, som i mål var over to minutter efter danskeren. (Jens Møller)

Første kenyanske guld
Helt fremme i feltet blandede en hviderusser og to amerikanere sig i den afrikanske medaljekamp, men mod slutningen af løbet måtte de slippe, og i mål var det to kenyanere, Sumgong og Kirwa (sidstnævnte med bahrainsk pas), som kunne tage guld og sølv. Trods Kenyas flotte rige tradition var det faktisk første gang, at nationen vandt olympisk guld på kvindernes maraton.