Sara Slott Petersen før EM-finalen i Amsterdam. Som den eneste fra den finale er hun med igen i nat. (DECA Text&Bild)

Rio 2016 – 7. dag optakt

Den store finale

18. august 2016 · Jeppe Weinreich

Sjældent, om nogensinde, har en dansk atletikudøvers start være så imødeset som Sara Slott Petersens OL-finale natten til fredag kvart over tre.

”Torsdag går min livsdrøm i opfyldelse, for der kan jeg kalde mig olympisk finalist - den første danske kvinde nogensinde på en sprintdistance. Det tog mig også kun 15 år på det ovale kontor at nå det...”

Sådan skrev Sara Slott Petersen på Facebook efter semifinalen i Rio. Sjældent, om nogensinde, har en dansk atletikudøvers start være så imødeset som hendes OL-finale natten til fredag kvart over tre. EM-guldet er fortid, ligeså er den problematiske sæsonstart, som kostede hende deltagelsen i fire Diamond League stævner. Nu handler det om det uden sammenligning største for en atletikudøver. Med Usain Bolts 200 meter finale bare 15 min. senere bliver rammerne ikke større.

Udmeldingen har hele tiden været, at det først og fremmest handlede om at nå finalen. Nu er den nået, og snakken om medaljechancer kan ikke undgås.

Alle kan blande sig i medaljekampen
”Leah Nugent fra Jamaica, som Sara slog i semifinalen, kan nok ikke blande sig medaljekampen. Det er det mest oplagte, men ellers kan alle andre,” lød det aftenen inden finalen fra træner Mikkel Larsen. ”Det handler om, hvem som er restitueret, og hvem som ikke laver fejl. Og der skal nok en tid under 54 sekunder til for at vinde guld eller sølv – og måske endda også bronze. Så der skal løbes stærkt.”

Handler det om en tid under 54 sekunder, så taler vi også om en forbedring af Saras egen nordiske rekord, der som bekendt lyder på 53,99 sek. Historikken taler da også for, at der skal løbes under de 54 sekunder. Man skal således tilbage til Barcelona 1992 for at finde en finale, hvor bronzen er blevet vundet på en tid over de 54 sek. Den slags statistik fylder dog næppe meget i tankerne, når der skal lades op til den store finale. Men hvordan gør man egentlig det, forbereder sig til en OL-finale?

Opladningen
”Dagen i morgen er lidt lang, så det handler om at komme meget roligt i gang. Vi tager på stadion ca. 3½ time før, da der er ca. 45 minutter bustur derud. Call room justeres lidt fra dag til dag, men er ca. 35 min. før start. Det betyder, at vi forventer, at opvarmningen begynder ca. 100 min før konkurrencens start. Da løbet er relativt sent (22.15 lokal tid, red.), skal dagene tilpasses efter det. Alle løb har været sene, så vi har trænet sent om aftenen hele tiden, mens vi har opholdt os i Rio, så vi har en lidt speciel dagsrytme i forhold til normalt,” fortæller Mikkel Larsen fra Rio.

Hejnova
Guld- og sølvvinderne fra VM 2013, Zuzana Hejnová og Dalilah Mohammad (tv), er to af de stærkeste medaljekandidater. (DECA Text&Bild)

Her er finalisterne
Rio 2016 - 400 meter hæk finale K - torsdag nat kl. 3.15

1-Eilihd Doyle, Storbritannien 54,09 (2016)
Den skotske europamester fra 2014 vandt i år Diamond League i Monaco i PR 54,09 sek., hvilket gør hende til hurtigste europæer i år. Men hun slap kun med i finalen på tid, og en placering på inderbanen dæmper hendes medaljechancer. Doyle – tidligere Child -  er jævnaldrende med Sara, og de to har mødt hinanden adskillige gange. 6-6 står der i de indbyrdes opgør, men siden 2015 hedder det 5-1 i Saras favør. Nok vandt Sara deres seneste møde i London for fire uger siden, men her lå Doyle helt fremme, inden hun kiksede den sidste hæk.

2-Leah Nugent, Jamaica 54,98 (2016)
Den 23-årige løber er født og opvokset i USA, men har valgt at repræsentere sin fars hjemland. Hun satte med 54,98 sek. personlig rekord på 3. pladsen i Saras semifinaleheat, hvilket gør hende til den på papiret svageste konkurrent. De to mødtes første gang i Luzern i juni i år, hvor Sara vandt og Nugent endte helt nede på en 7. plads. Der står således 2-0 i Saras favør.

3-Dalilah Mohammad, USA 52,88 (2016)
Den 26-årige amerikaner har vundet sine seneste syv løb i træk og leverede i semifinalen med 53,89 sek. den hurtigste tid af alle. Hun er klart den hurtigste i verden i år, og undgår hun at lave store fejl undervejs i finalen, er det svært at se, at nogen skulle kunne slå hende.

4-Sara Slott Petersen, Danmark 54,33 / 53,99

5-Ashley Spencer, USA 54,02 (2016)
Spencer imponerede med 54,02 sek. ved de amerikanske trials, hvor hun kom ind som nr. 2. Hun skuffede dog i de to efterfølgende starter i Europa, bl.a. i Monaco, hvor Sara – i de tos hidtil eneste møde - slog hende med knap to sekunder. Spencer har på vej til OL-finalen imidlertid vundet både sit indledende såvel som semifinaleheatet. Uden hække må sølvvinderen på 400 meter fra VM-inde i marts formodes at være en af finalens hurtigste, så kan hun få skridtene til at stemme, er hun en medaljeaspirant.

6-Zuzana Hejnová, Tjekkiet 54,66 / 52,83
Hejnová var det store spørgsmål før OL. Kun én start i maj var det blevet til, inden en skade tvang hende til en pause. Hun droppede EM for at blive helt klar til OL, og dén plan er tilsyneladende lykkedes. Tjekken – der har vundet de to seneste VM - har i Rio leveret et godt indtryk uden at anstrenge sig for meget. Senest vandt hun sin semifinale i sæsonbedste 54,55 sek. og ligner bestemt en medaljefavorit. I fjor i Stockholm og Zürich var Sara bare hhv. 0,05 og 0,10 sek. fra at slå tjekken, men den første sejr venter fortsat. 9-0 står der således i de indbyrdes opgør. Det er Hejnovas tredje OL-finale i træk. I Beijing blev hun nr. 7, i London vandt hun bronze.

7-Ristananna Tracey, Jamaica 54,75/ 54,52
Sara mødte første gang Tracey i semifinalen ved VM i 2011. Tracey var ved den lejlighed hurtigst, men begge blev slået ud. Året efter fik Sara revanche ved et mindre stævne i Frankrig, men siden da er de ikke ramt ind i hinanden. Jamaicaneren har undervejs til finalen ikke sparet sig. Således var hun med 54,88 sek. hurtigst af alle i mandagens indledende heat. Stort set samme tid – 54,80 sek. – blev hun noteret for i sit semifinaleheat, hvor hun tog 2. pladsen efter Hejnová.

8-Janieve Russel, Jamaica 53,96 (2016)
Jamaicaneren åbnede sæsonen stærkt med sejre ved Diamond League i Rabat og Rom i hhv. 54,16 og 53,96 sek. Hun måtte trække sig med en skade umiddelbart inden de nationale mesterskaber, men fik alligevel pladsen i Jamaicas trup, selvom hendes seneste start før OL var løbet i Rom den 2. juni. Med en 2. plads i semifinalen (54,92s) foran Eilidh Doyle tyder noget på, at hun er ved at være tilbage på topniveau. Og at hun kan præstere, når det gælder, viste hun i VM-finalen i fjor, hvor hun på 5. pladsen – som den eneste af finalisterne - satte PR. Slået Sara har hun dog aldrig i deres hidtidige tre opgør.