Loading...

Bedan Karoki Michuri vinder sidste års CPH Half i 59:14 min. Tiden var den næsthurtigste på verdensplan i hele 2015. (CPH Half)

Copenhagen Half Marathon

Afrikanere vil jagte verdensrekord ved CPH Half

01. september 2016 · Pressemeddelelse

De seneste to år har gaderne i København og Frederiksberg lagt grund til halvmaraton-tider af ypperste verdensklasse, og det bliver med sikkerhed tilfældet igen, når startskuddet til Copenhagen Half Marathon lyder d. 18. september. Årets elitefelt er nemlig det stærkeste nogensinde.

Verdens bedste langdistanceløbere har fået færten af en mulig verdensrekord ved CPH Half den 18. september. VM Halvmaraton i 2014 og videreførelsen Copenhagen Half Marathon året efter blev nemlig vundet i verdensklassetider, som har vakt international opsigt og hypet København som stedet, hvor der kan løbes stærkt.

Anført af sidste års vinder, kenyaneren Bedan Karoki Muchiri, har den hidtil største og stærkeste delegation af verdensklasseløbere meldt deres ankomst til Danmarks hovedstad. Ikke færre end 14 af de mandlige løbere har klaret de 21,1 km på under én time, og så er der ikke synderlig langt ned til verdensrekorden på 58,23 minutter, som blev sat i Lissabon i 2010. I fjor manglede Muchiri med vindertiden 59,14 min. bare 51 sekunder i at slå den.

”Verdensrekorder inden for atletikken kan man aldrig kalkulere med. Præstationerne ligger i sagens natur på et niveau, hvor ingen før har været. Alt skal gå op i en højere enhed, når vi taler halvmaratonløb. Der skal være de rette ”harer” til at sætte tempo, ruten skal være helt flad og have så få sving som muligt, og løberne skal selvfølgelig være de bedste i verden. Men de ting er på plads. Så nu handler det bare om de rette vejrforhold, hvilket først og fremmest vil sige så lidt vind som muligt,” lyder det fra elitesportschef Henrik Paulsen.

Det danske mesterskab
Som det var tilfældet i fjor, har CPH Half igen i år status af DM. De forsvarende mestre Abdi Hakin Ulad og Anna Holm Baumeister er ikke med, da maratonløbet ved OL i Rio ligger for tæt på. I stedet er der lagt op til en dyst mellem Thijs Nijhuis (Viborg AM) og Lars Budolfsen (Sparta), mens Louise Langelund Batting (Aarhus 1900) hos kvinderne gælder som forhåndsfavorit.

Efter eliteløberne følger et kæmpestort motionsfelt. P.t. er der solgt mere end 19.000 startnumre, og arrangørerne regner med, at mere end 20.000 vil være samlet bag startstregen, når startskuddet lyder kl. 11.15. Mindre end en time efter sætter nogle af verdensbedste løbere så slutspurten ind på Øster Allé – måske på vej til en rekordtid.  

"I sidste ende er det op til løberne, men vi som arrangør har gjort et stort forarbejde for at skabe de rette rammer for et attentat på verdensrekorden. Det har krævet en stor investering, men det er det hele værd. Også selv om rekorden ikke bliver slået. Med over 20.000 deltagere er succesen allerede i hus,” slår direktør i DAF, Jakob Larsen, fast.


Disse løbere er udset til at jagte verdensrekorden:

Bedan Karoki Muchiri KEN – 26 år
Vinderen af CPH Half i 2015 har de senere år markeret sig som en af verdens absolut bedste løbere. I marts måned vandt han sølv ved VM Halvmaraton i Cardiff, og ved de seneste fire store finaler (VM & OL) på 10.000 meter bane har han aldrig placeret sig dårligere end nr. 7. 

James Mwangi Wangari KEN – 22 år
Et uhyre spændende navn, der debuterede på halvmaratondistancen i Milano så sent som i marts – og vandt løbet i 59,12 min. En tid, som i denne sæson kun er overgået af én løber.

Stephen Kosgei Kibet KEN – 29 år
Rutineret løber, som fire gange i karrieren har været under én time på halvmaraton med 58,54 min. i 2012 som det hurtigste. En tid, der placerer ham blandt de 10 hurtigste løbere gennem tiden. Ved VM i 2012 blev han nr. 5.

Andre løbere, som bejler til en topplacering:

Sammy Kitwara KEN – 29 år
Kitwara satte et verdensklassefelt til vægs ved det store halvmaratonløb i Lissabon i marts, hvor han med 59,47 min. var eneste løber under én time. Karrierens største præstation var 2. pladsen ved Chicago Marathon i 2014, hvor han løb i 2:04,28 timer. Med en PR på 58,48 min. (2011) indtager han en delt 7. plads på alle tiders verdensrangliste.

Kibet_GUdmand
Stephen Kosgei Kibet og Sammy Kitwara ved Rotterdam Marathon 2012. De to ligger hhv. nr. 10 og 7 på alle tiders rangliste på halvmaraton med 58,58 og 58,48 min. (Kim Gudmand/DECA Text&Bild)

Yigrem Demelash ETH – 22 år

Demelash gør man klogt i at holde øje med. Den unge etiopier blev nr. 4 i OL-finalen i Rio på 10.000 meter og topper p.t. verdensranglisten på distancen med 26:51,11 min.  I marts måned forsøgte han sig i hollandske Venlo for første – og hidtil eneste gang – på halvmaraton med 59,49 min., hvilket blot var 5 sekunder fra en sejr.

Abraham Cheroben BRN – 23 år
Cheroben toppede verdensranglisten i 2014 med de 58,48 min., som han vandt Valencia Halvmarathon i. En tid, der placerer ham som den 7. hurtigste nogensinde. I 2015 skiftede han sit kenyanske pas ud med et fra Bahrain og blev senest nr. 10 i OL-finalen på 10.000 meter.

Leonard Patrick Komon KEN – 28 år
Komon satte i Holland i efteråret 2010 to verdensrekorder inden for bare to måneder. To officielle rekorder, som stadig står: 10 km landevej: 26,44 min. & 15 km landevej: 41,13 min.
 
Mosinet Geremew ETH – 24 år
Etiopieren sluttede sæsonen 2015 af med en 5. plads på verdensranglisten. Den flotte placering skyldtes de 59,21 min., som han løb på 2. pladsen ved New Delhi Halvmarathon i november.   

Berhanu Legesse ETH – 22 år
Nr. 3 på verdensranglisten 2015. Vinder af New Delhi Halvmarathon i november 2015 i 59,20 min. 

© Copyright Dansk Atletik Forbund