Udland

Anna E. Møller chokerer med supertid

07. september 2016 · Jeppe Weinreich

Med 8:47,83 min. forbedrede Blovstrød-løberen tirsdag aften i Zagreb den nordiske U20-rekord fra 1996.

Anna Emilie Møller viste tirsdag aften i Zagreb, at hun også har international klasse uden forhindringer på banen. Med en 5. plads i 8:47,83 min. forbedrede det 19-årige fænomen den nordiske U20-rekord på 3000 meter fra 1996 med et lille halvt sekund – og smadrede samtidig sin egen personlige rekord med over 16 sekunder.

Blovstrød-løberen var havnet i et stærkt internationalt felt, men lod sig ikke imponere og var med fremme hele vejen, inden hun på det sidste stykke måtte give sig i spurten. Under ét sekund var bl.a. hun fra hollænderen Kuijken, som ved OL i Rio blev nr. 8 på 5000 meter.

”Det var fedt at kunne følge med så stærke løbere og have overskud undervejs – selv på en dag med forkølelse,” lyder det fra Anna.

Nærmer sig Olafssons urørlige rekord
Egentlig var målet bare at få ram på Loa Olafssons U20-rekord. En rekord, som Anna slog med tiden 9:04,40 for to måneder siden. Den blev dog efterfølgende underkendt grundet mandlig pace undervejs. Nu fik hun så eftertrykkeligt sat sig på rekorden og tilmed vist, at sammenligningen med netop Olafsson er berettiget. Olafsson satte året efter – som 20-årig i 1978 – den stadig gældende danske rekord på 8:42,3 min., inden en skade afbrød hendes løberkarriere. Udover hende har kun Gitte Karlshøj med 8:44,35 min. i VM-finalen i 1991 løbet stærkere.

Tirsdagens tid placerer Anna E. Møller som nr. 6 i Europa i år. I U20-klassen er hun nu den 4. hurtigste europæer gennem tiden. Navnkundige løbere som Zola Budd og Gabriela Szabo indtager her de første to pladser.

Også Stina Troest (AAC) og Rasmus W. Jørgernsen (Sparta) var i aktion ved stævnet, men begge med beskedne resultater (se nedenfor).

Bube nr. 10 i Italien
Andreas Bube var havnet i et stort og hurtigt 800-meter-heat i Rovereto samme aften, hvor haren løb de første 400 meter under 50 sekunder. Den danske OL-semifinalist lå dog langt nede i feltet og sluttede som nr. 10. Helt fremme vandt bosnieren Amel Tuka i 1:44,80 min. - præcis tre sekunder hurtigere end Bube.