Loading...

Fra højre: Bedan Karoki Muchiri, Gladys Chesir og Sylvia Kiberenge. (Matthew James/CPH Half)

Copenhagen Half Marathon

Verdensklasse i vente

16. september 2016 · Jeppe Weinreich

Bedan Karoki Muchiri deltog fredag i pressemødet forud for CPH Half. Den 26-årige VM-sølvvinder såede ingen tvivl om, at han har tænkt sig at løbe stærkt på søndag. Rigtig stærkt.

27:45 minutter. Selvom Bedan Karoki Muchiri nok er bedst til at lade benene tale, så ville det kenyanske hovednavn ved pressemødet forud for søndagens Copenhagen Half Marathon godt give et bud på mellemtiden ved de første 10 km. Det er vanvittig hurtigt, men viser også, at talen om et verdensrekordforsøg ikke er tom snak. Muchiri er kommet til København for at løbe stærkt. Akkurat som han gjorde det i fjor, hvor han vandt suverænt i 59:14 minutter – den næst hurtigste tid i verden i hele 2015.

Siden sidste besøg i København er det blevet til sølv ved VM Halvmaraton i marts, mens han ved OL i Rio blev nr. 7 på 10.000 meter.

”Jeg døjede med en skade i juli måned, så jeg fik ikke trænet nok op til OL, ” fortalte den 26-årige kenyaner ved pressemødet, som blev afholdt i Nordea-fondens smukke domicil på Christianshavn.

”Vejret ser ud til at blive godt, så jeg håber på et hurtigt løb. Det afhænger også af, om harerne gør et godt job. Jeg håber at kunne presse dem.”

Harer i topklasse
De to hyrede temposættere er nogle af de bedste i verden. Mathew Kiptanui satte i juli måned personlig rekord med 13:14,06 min. på 5000 meter, mens den anden, Wilson Too, satte tempoet, da Mo Farah i fjor i Lissabon satte den gældende europarekord på netop halvmaraton.

Etiopieren Yigrem Demelash var annonceret til at deltage i pressemødet, men han er blevet syg og kommer ikke til København. Det spiller dog næppe nogen rolle. Hele 14 løbere med en personlig rekord under én time er fortsat med i feltet. Ved VM 2014 såvel som CPH Half 2015 løb de fire første under den grænse, hvilket to år i træk har gjort løbet i København til Europas bedste målt på topniveau.

”Det er som om, at rygtet har spredt sig ude omkring i verden. VM i 2014 satte en ny målestok for halvmaratonløb,” lød det fra mødets konferencier, den britiske løbsekspert Geoff Wightmann, der var speaker for to år siden og er det igen på søndag.

Kvindernes løbsrekord er truet
GladysOgså hos kvinderne er der udsigt til en klassetid. Gladys Chesir (foto th) blev i marts i Cardiff nr. 6 ved VM, er nr. 8 på årets verdensrangliste og har med 66:57 min. den bedste PR af alle i kvindefeltet.

”Det er første gang, at jeg er i København, og jeg er meget taknemmelig for at være inviteret,” lød det ydmygt fra den lille løber, som trods en 3. plads på 10.000 meter ved de kenyanske OL-udtagelser ikke kom med til Rio.

”Med syv kvinder, der alle kan løbe under 70 minutter, håber jeg, at løbsrekorden kan blive slået,” sagde hun med henvisning til de 68:29, som hendes landsmand Pauline Rionoripa vandt i for et år siden. Etiopieren Sutume Asefa Kebede blev ved den lejlighed nr. 2 – og hun er med igen i år.

DM Halvmaraton
Med ved bordet var en tredje kenyaner, Sylvia Kiberenge. Køge-løberen er dansk gift og håber på at få dansk statsborgerskab. DM kan hun dog formelt ikke deltage i. Til gengæld er hun placeret i gruppe A, lige foran de bedste danske kvinder, hvor Louise L. Batting er klar favorit. 1900-løberen rejser dog først til København på selve løbsdagen.

”Jeg er meget glad for at have fået chancen. Det betyder meget for mig at komme helt frem i feltet,” fortalte Kiberenge på et udmærket dansk.

Thijs kan lave en unik kombination
Sidste års bronzevinder hos mændene, Henrik Them, er efter en operation i gang med genoptræning. I stedet indtog han veloplagt rollen som interviewer af DM-deltagerne. Han påpegede blandt andet det unikke i, at Thijs Nijhuis kan blive den første til at vinde DM på 1500 meter og halvmaraton i samme sæson.

”Det er klart min målsætning at vinde titlen på søndag,” fortalte Nijhuis, der trods beskedne resultater i hans to sidste baneløb må være favorit. ”Det har været en lang sæson, men det er helt specielt at være med i sådan et arrangement.”

Ud over Herning-løberen Jesper Faurschou kunne Jesper Trebbien Andersen godt ligne nærmeste konkurrent. Trebbien, der deltog på mødet, er ikke nogen kendt skikkelse i elitekredse, men efter en sen start har den nu 34-årige Sparta-løber stille og roligt etableret sig som en af de bedste på distancen herhjemme.

”Jeg håber at sætte personlig rekord på søndag, det er virkelig fedt at være en del af et sådant arrangement,” lød det fra Trebbien, der i slutningen af oktober satser på en hurtig tid ved Frankfurt Marathon.

Poulsen
Fra højre til venstre: Thijs Nijhuis, Jesper Trebbien samt to løbere fra en anden sport: Klavs Bruun Jørgensen og Christian Poulsen.

Kendisser til start
22.000 startnumre er solgt. Selvom de forreste løbere har blikket stift rettet på stopuret, kommer det for langt størstedelen til at handle om at få en god oplevelse – og nyde at være med i løbsfesten, som i øvrigt forgår på en bilfri søndag. Flere kendisser er med i løbet, heriblandt den tidligere professionelle fodboldspiller, Christian Poulsen, som på pressemødet prøvede den uvante rolle som glad amatør iblandt fuldtidsløbere.

”Jeg har ikke rigtig fået trænet op til løbet i år, men det er virkelig en ære som motionist at være del af et verdensrekordforsøg,” lød det fra Årets Fodboldspiller 2005 og 2006, der faktisk er en glimrende løber og i maj klarede Copenhagen Marathon lige under de tre timer.

Copenhagen Half Marathon - 18. september 2016 (start kl. 11.15 www.dr.dk streamer fra løbet kl. 11.00)
Hjemmeside

© Copyright Dansk Atletik Forbund