Loading...

IAAF-præsident Sebastian Coe. (DECA Text&Bild)

Nyt fra IAAF

IAAF fastholder hård kurs overfor Rusland

07. februar 2017 · Jeppe Weinreich

Sommerens VM i London bliver uden atleter fra Rusland. Det var udmeldingen ved IAAF's Council Meeeting mandag, hvor det også blev besluttet med øjeblikkelig virkning at dæmme op for strømmen af atleter, der skifter nation.

Som det var tilfældet ved OL, kommer de danske deltagere ved sommerens VM i London ikke til at konkurrere imod russiske atleter. Det var den klare udmelding, da IAAF mandag afholdt det 202. Council Meeting i Cap d'Ail (FRA).

IAAF's Task Force har udarbejdet en rapport om muligheden af at lukke Rusland ind i varmen igen, og den klare anbefaling var, at russerne fortsat skal vente på at blive del af det gode selskab. En anbefaling, som IAAF Council valgte at følge.

Rapporten anerkendte flere ting, som pegede i en positiv retning, men hæftede sig også ved nogle uheldige udtalelser i den seneste tid fra flere officielle russiske repræsentanter.

I sidste ende kan det dog godt ende med, at russiske atleter kommer til VM, men i så fald vil det ske under neutralt flag. Det kræver dog, at de er blevet godkendt til at være med i en såkaldt International Registered Testing Pool (IRTP). P.t. er der 35 russiske atleter, som har ansøgt om at konkurrere under neutralt flag, skriver IAAF.

"Vi prioriterer højt at få de rene atleter tilbage i konkurrence, men vi må sikre os, at vi har tillid til processen. De russiske atleter, som er rene, er blevet godt og grundig svigtet af deres eget forbund," lød det fra præsidenten for IAAF, Sebastian Coe.

Den fortsat hårde linje falder i tråd med den holdning, som DAF under hele sagen har givet udtryk for.

IAAF bremser op for import af fremmed talent
En anden vigtig beslutning ved mødet handlede om udskiftning af nationalt tilhørsforhold. Velkendt er det, at lande som Qatar og Bahrain i stor stil køber sig til nye atleter. I europæisk sammenhæng har eksempelvis Tyrkiet vundet flere medaljer med afrikanske løbere uden nævneværdig tilknytning til det land, de er skiftet til. Med øjeblikkelig virkning blev det derfor besluttet at "fryse" alle ansøgninger om "transfer of allegiance". Det gælder ikke de 15 stk., som p.t. er i behandling, men alle fremtidige ansøgninger.

Det er en beslutning, som Karsten Munkvad hilser velkommen. DAFs formand var allerede på banen umiddelbart efter sidste sommers EM, hvor Tyrkiet blev den fjerde mest vindende nation. Han kalder det "uetisk og konkurrenceforvridende", at nationer på den måde køber sig til medaljer.

Munkvad
Karsten Munkvad (tv) med forbundets direktør, Jakob Larsen. (DECA Text&Bild)

"Reglerne om overførsel af startret mellem lande har i mange år savnet et gennemsyn. Flere lande har fortolket reglerne meget kreativt, hvilket har medført konkurrencer, hvor atleter pludselig repræsenterer et andet land ganske kort tid efter at have repræsenteret et andet. Det har virket unfair, konkurrenceforvridende og har ikke medvirket positivt til atletikken. Dansk Atletik Forbund har presset på for at få revideret reglerne, og vi ser derfor optimistisk frem til at få et regelsæt, der medvirker til mere fair konkurrencer.”

© Copyright Dansk Atletik Forbund