Det danske stafethold, som ved matchen i 2015 kronede en flot indsats med nordisk rekord på 4x200 meter. Kun Andreas Martinsen (nr. 2 fv) er med igen på lørdag. (DECA Text&Bild)
Kan Danmark overraske igen?
09. februar 2017 · Jeppe Weinreich
I 2015 overraskede de danske herrer ved at slå både Finland og Norge, mens kvinderne i fjor gentog samme bedrift. Der er mange på papiret tætte opgør i vente, og intet er givet på forhånd før lørdagens imødesete landskamp.
Historisk har dansk atletik altid indtaget rollen som lillebror i forhold til Sverige, Finland og Norge. Magtforholdet har dog rykket sig noget de seneste år. Mens vi er gået frem, har svenskerne og finnerne tabt lidt terræn. Ved OL var Sara Slott Petersen således eneste nordiske atlet på præmieskamlen, og mens dansk atletik i juni 2015 sikrede sig oprykning til den europæiske 1. division (næstbedste række), rykkede vore tre nordiske naboer på symbolsk vis samtidig ud af den bedste række. Lørdagens nordiske landskamp i Tampere danner derfor en interessant optakt til det spændende møde i den europæiske 1st League i juni måned. En match, som også afvikles i Finland (Vaasa).
Andreas Martinsen måtte sidste år se sig slået af Alexander Brorsson (SWE) og Elmo Lakka (FIN). De tre herrer er de hurtigste i Norden denne vinter - og er alle med igen på lørdag. (DECA Text&Bild)
Modsat sommerens match, hvor begge køn kæmper som ét samlet hold, så er der her tale om to separate matcher. De danske herrer leverede i 2015 en overvældende god indsats ved at slå både Finland og Norge, og i fjor i Växjö præsterede kvinderne samme kunststykke. Om et af holdene kan gentage dette, må det siges at være en overraskelse. På papiret er der mange tætte opgør i vente, mange point kan flyttes undervejs. Der er flere afbud på det danske hold, men det er også tilfældet hos de andre lande.
Forventede højdepunkter
60 meter M
Kristoffer Hari er sammen med svenske Austin Hamilton hurtigst i år med 6,69 sek. Sidstnævnte stiller imidlertid ikke op, men med Suleiman Bah (6,70s) og Odain Rose (6,71s) har svenskerne fuldgode erstatninger. Læg dertil Eetu Rantala (FIN) - 6,70s i år - og der er tegning til et uhyggeligt tæt opgør, hvor Festus Asante (6,76s) måske også kan gøre sig gældende.
400 meter M
Benjamin Lobo Vedel er her et godt bud på en dansk disciplinsejr. Ved matchen i fjor blev han knebent slået af norske Mauritz Kåshagen, og der er lagt op til en revanche. Den bliver dog ikke direkte, idet de løber i hvert sit heat. Karsten Warholm - som Benjamin som bekendt besejrede ved EM-U20 - imponerede med norsk rekord 45,96 sek. sidste weekend. Han nøjes i Tampere med at løbe en tur på stafetten samt en 300 meter hæk (!) i forprogrammet (ikke del af landskampen).
800 meter M
Andreas Bube - nr. 5 i Europa denne vinter - var favorit ved sidste års landskamp, men måtte se sig slået med 0,01 sek. af norske Thomas Roth, der ikke er med i år. Bube er efter den flotte sæsonstart klar favorit igen, men bør alligevel holde et vågent øje med den 19-årige Andreas Kramer (SWE).
60 meter hæk M
Andreas Martinsen vandt i Bærum i 2015, og han plejer altid at gøre det godt i landskampen - med undtagelse af sidste års landskamp, hvor han slet ikke ramte dagen. Den danske rekordholder har startet sæsonen overbevisende og løb senest i Mondeville 7,83 sek i A-finalen. Ved samme stævne blev Alexander Brorsson noteret for 7,82 sek. i B-finalen. Svenskeren er altså hurtigst i Norden i år og vandt også landskampen sidste år. Det kan blive et brag af en dyst, hvor også finnen Elmo Lakka (7,89s) kan blande sig.
Længdespring M
Et usædvanligt tæt felt finder man i denne disciplin, hvor de syv bedste alle har sprunget mellem 7.50 og 7.67 meter denne vinter. Benjamin Gabrielsen står noteret for 7.50 meter fra sidste søndag i Aarhus, og forhåbentlig kan den tætte konkurrence motivere ham til endnu længere spring.
60 meter K
De kvindelige danske sprintere er altid kommet til kort på 60 meter. I år har Mathilde U. Kramer og Mette Graversgaard begge rykket det danske niveau op med hhv. 7,52 og 7,56 sek. Formen er i top hos begge, og måske kan de flytte nogle point i det jævnbyrdige felt, hvor de er seedet som hhv. nr. 5 og 7/8.
400 meter K
Selv uden sidste års vinder Sara Slott Petersen på holdet, kan vi godt hente gode point her. Den 21-årige Arna Stefanía Gudmundsdóttir - som blev nr. 3 i fjor - er i år nemlig den klart bedste på papiret med den islandske U23-rekord 53,92 sek., hun satte sidste lørdag i Reykjavik. I det andet heat kan Anne Sofie Kirkegaard på en god dag ligeledes placere sig blandt de bedste.
800 meter K
Højt niveau i denne disciplin. EM-bronzevinderen og OL-semifinalisten Lovisa Lindh åbner her sin sæson. Svenskeren kan dog se frem til meget stærk modstand fra Hedda Hynne, der ankommer med en frisk norsk rekord (2:01,55) i bagagen. Svenske Anna Silvander løb 2:02,54 i Boston i sidste måned og er dermed også hurtigere end Stina Troest, der fortsat jagter EM-kravet (2:03,75). Skulle hun løbe så stærkt, kan tiden dog ikke bruges som kvalifikation, eftersom banen i Tampere er en såkaldt over-size bane på 300 meter.
Mette Graversgaard mødte allerede ved sidste års match den stærke finne Nooralotta Neziri. (DECA Text&Bild)
60 meter hæk K
Selvom det danske niveau er blevet rykket gevaldigt i år med 8,44 og 8,51 sek. til hhv. Mette Graversgaard og Mathilde Heltbech, så mangler det sidste stykke endnu. I hvert fald i dette felt, som er ganske stærkt med verdensrekordholder Susanne Kallur (SWE) til start samt de to semifinalister fra OL i Rio, Isabelle Pedersen (NOR) og Nooralotta Neziri (FIN).
Nordic Indoor Match - Tampere (FIN) 11. februar 2017
*I forhold til startlisten er der i sidste øjeblik sket to ændringer: Nicklas Hyde erstattes af Nicolai Hartling på 200 meter, mens Line Renée Jensen udgår i stangspring (erstattes ikke).
Historik
Växjö 2016
Kvinder
1. Sverige 155 point
2. Danmark/Island 103½
3. Finland 101½
4. Norge 100
Mænd
1. Sverige 146 point
2. Norge 117
3. Finland 111
4. Danmark/Island 85
Bærum 2015
Mænd
1. Sverige 127 point
2. Danmark/Island 118 point
3. Finland 117 point
4. Norge 98 point
Kvinder
1. Sverige 146 point
2. Finland 115 point
3. Norge 106 point
4. Danmark/Island 86 point
Tampere 2014
Grundet afbud fra Island stillede Danmark i debuten kun med én deltager i hver øvelse og indgik dermed ikke i holddysten.