Michael Johnson i snak med Sara Slott Petersen. (Lone Dybdal)
Sprint-ikon kastede "stjernestøv" i Aarhus
05. april 2017 · Jeppe Weinreich
Michael Johnson, OL-guldvinder og tidligere verdensrekordholder, mødte onsdag morgen op i Marselisborghallen for sammen med Sara Slott Petersen at holde masterclass for 100 unge sportselever.
Der findes stjerner i atletik - og så en håndfuld superstjerner. Én i sidstnævnte kategori, amerikaneren Michael Johnson, gæstede onsdag Marselisborghallen i Aarhus, hvor han sammen med Sara Slott Petersen holdt en lille masterclass for over 100 elever tilknyttet ESAA Elite Sports Academy Aarhus.
Eleverne - alle i alderen 14-17 år - var ikke gamle nok til at have oplevet Johnsons storhedstid i 90'erne, men skulle nogen af dem ikke vide, hvor stor Johnson var, så blev de klar over det. På en storskærm blev hans to guldløb på 200 og 400 meter fra OL 1996 nemlig vist. Ingen før eller efter Johnson har vundet begge distancer ved et OL.
Fra et fyldt olympisk stadion i Atlanta til Marselisborghallens noget mindre rammer er en kontrast, men auraen omkring supersprinteren var intakt.
"Michael Johnson er fra en anden tid. Han stoppede sin karriere samtidig med, at jeg begyndte på atletik. Så han har ikke været et idol for mig på den måde - kun retrospektivt. Men 12 VM- og OL-guld - ingen sølv og bronzemedaljer, det arbejder han ligesom ikke med. Det siger alt. Han er virkelig et utrolig behageligt menneske at møde. Det er en oplevelse for livet," lød det fra Sara Slott Petersen, der fik følgende ord med på vejen af Johnson, der som ekspertkommentator for BBC selvsagt huskede Saras OL-finale.
"Det var en fantastisk præstation af Sara. Hun er en stor atlet, og hendes sølvmedalje var velfortjent."
Efterfølgende satte de to sig ned sammen for at give gode råd til de unge mennesker og besvare deres spørgsmål.
Michael Johnson mødte op i jeans, men blev af den massivt fremmødte presse lokket til at tage en lille løbetur til ære for fotograferne. (Lone Dybdal)
Eleverne kommer fra ti forskellige sportsgrene, men har to gange om året fælles træning i hallen, hvor det handler om løbekoordination.
Ét af talenterne, Mathilde Kreiberg Skou, har atletik som sin sport, og den 15-årige 1900-pige fik bl.a. spurgt Johnson om, hvad der i sin tid motiverede ham til at træne så hårdt. Og motivation, ja det fik Mathilde lige et ekstra skud af i dag.
"Det var en stor oplevelse at møde ham. Én, der har skrevet historie. Det gør, at man bare vil det her meget mere, når man møder så stor en stjerne."
Los Angeles 2024
Når Michael Johnson er i Aarhus, skyldes det, at han i forbindelse med den store konference SportAccord er med i en delegation fra Los Angeles, som arbejder på at få OL til byen i 2024. Deres eneste konkurrent er Paris.
"Jeg mener, at Los Angeles har en rigtig god chance for at vinde. På dette særlige tidspunkt har byen lige det, som den olympiske bevægelse efterspørger. Og så er der en enorm støtte fra byens befolkning - 88% støtter OL-projektet. Men vigtigst af alt er, at alle faciliteterne allerede er bygget og betalt for," forklarede Johnson, der i sin karriere løb en enkelt gang i Danmark, ved Copenhagen Games i 1994, hvor han med 20,21 sek. præsterede den til dato hurtigste 200 meter på dansk grund.
Hans verdensrekorder på 200 og 400 meter stod i hhv. 12 og 17 år, og Johnson nåede at vinde fire OL-guld og otte VM-guld i sin karriere. Faktisk blev det til fem OL-guldmedaljer, men den ene mistede han nogle år efter, da en af holdkammeraterne blev testet postitiv for doping.
Uvurderligt for dansk atletik
Formand i DAF, Karsten Munkvad, dukkede også op i hallen. For ham er Michael Johnsons besøg af stor betydning.
Sara Slott og Michael Johnson flankeret af formand og næstformand i DAF, Karsten Munkvad og Torben Dan Pedersen. - se flere af Lone Dybdals billeder HER
"Det er fuldstændig uvurderligt for dansk atletik, at vi her i hallen har en stjerne på så højt niveau - sammen med vores egen stjerne, Sara. Billedet af de to sammen, det er bare fantastisk. Kombineret med, at vi for to dage siden havde Sebastian Coe, IAAF-præsidenten, med i Moesgaard for at besigtige stedet for VM Cross. Vi er virkelig i flow som idræt nu, og det åbner op for mange muligheder. Man bliver helt forpustet disse dage."
Michael Johnson har lavet en interessant, kontroversiel dokumentarfilm om topsprinteres slægtsmæssige forbindelse til de afrikanske slaver, Survival of the Fastest. Den kan ses HER.