Loading...

Inge Faldager flankeret af de to nærmeste konkurrenter i diskosfinalen. (Mastersatletik.dk)

EMACS 2017 - 5. dag

To guld i kvindernes diskoskast

31. juli 2017 · Jeppe Weinreich

Vivian Kraft og Inge Faldager viste sig som to sikre kort, da kvinderne mandag kastede diskos på Viby Stadion. Yderligere to titler blev det til ved Rosa Pedersen, hvis modstandere var til at overse i 85+ klassen.

Vivian Kraft vandt otte DM-titler i diskoskast i perioden 1983-1993. Derefter var hun væk i adskillige år, indtil hun for nylig dukkede op i masters-regi. Mandag på Viby Stadion kunne hun så fejre sin største triumf i den nye alder (50+), da hun vandt EM-guld i favoritdisciplinen med et kast på 38.46 meter - bare 14 cm fra hendes egen rekord i klassen.

Guld i samme disciplin - og til endnu en Hvidovre-kaster - var der til Inge Faldager (65+), som med 28.36 meter præcis tangerede sit sæsonbedste sat i april. Det var Inges anden medalje, efter at hun fredag tog en bronze i vægtkast.

Anne Kirstine Jensen nåede med bronze i samme disciplin (60+) op på foreløbig tre medaljer.

Poul Grenaa kæmper sig til bronze
På Ceres Park gjaldt det bl.a. forhindringsløb, og her blev det til sølv og bronze. Først var det den garvede Poul Grenaa, som kæmpede bravt hele vejen og i mål blev belønnet med en bronzemedalje. 10:38,26 min. lød hans tid på - en forbedring af hans sæsonbedste med 16 sekunder.

"Der var totalt udsolgt til sidst. Det var virkelig hårdt at løbe alene hele vejen. Jeg vidste på forhånd, at der skulle 10.30-10.40 til medalje, så planen var at lægge stærkt ud fra start," lød det fra Poul Grenaa, som hele tiden havde en farlig brite liggende nogle meter bag sig.

Grenaa
Poul Grenaa med den franske vinder til venstre samt Spaniens sølvvinder.

Som eliteløber vandt han DM-titlen tre gange, senest i 1996. Selvom han aldrig er stoppet med at løbe forhindring, har hans liv dog taget en anden drejning. For tre år siden blev han i en relativt sen alder for første gang far - og endda til tvillinger. Samtidig flyttede den tidligere Sparta-løber fra København til Odense, hvor han nu starter for OA/OGF, som har fået bygget et stærkt løbemiljø op.

"Jeg har fået nogle hårde drenge at træne med. De er blevet bedre, og det er jeg også. Jeg løber omkring 50-60 km om ugen, og her op til EMACS har den stået på intervaller tre gange om ugen."

Ingen angst for forhindringerne
En anden, som heller aldrig er stoppet med at løbe forhindring, er Rolf Køngerskov. Den pensionerede civilingeniør fra Bagsværd AC løb sig til en flot sølvmedalje i 65+ efter at have ført den første halvdel af løbet. Hans tid på de 2000 meter forhindring 8:02,81 min. var bare to sekunder fra hans egen danske rekord.

Kongerskov
Rolf Køngerskov (tv) og Esben Elbæk.

Køngerskov løb sin hurtigste tid på 3000 meter forhindring i 1980 som medlem af Holte. Han var aldrig helt oppe i eliten, men blev i 2011 i Sacremento verdensmester i 60+. Han startede med at løbe i Aarhus 1900 i starten af 70'erne, selvom han er fra Sjælland.

"Jeg var militærnægter, og så flyttede jeg til Aarhus, hvor jeg arbejdede i en børnehave i Gellerupplanen. Det år - i '73 eller '74 - startede jeg med at løbe. Jeg fandt et godt miljø i Aarhus 1900. Det var en dejlig tid, og jeg ville gerne være blevet, men jeg kunne ikke finde et arbejde, og så tog jeg tilbage til København og uddannede mig til civilingeniør," fortæller Køngerskov, som i dag er gået på pension - som ingeniør, ikke som forhindringsløber.

"Det vigtigste som forhindringsløber er, at man ikke er bange for forhindringerne. Det er jeg ikke," lyder det fra én, der velsagtens er den eneste aktive forhindringsløber af dem, som var med i 70'erne.

Man behøver dog ikke at begynde tidligt for at løbe forhindring, mener Esben Elbæk der sluttede sidst i samme finale på en 11. plads.

"Jeg havde aldrig før løbet forhindring, men så nåede jeg den aldersklasse, hvor man løber på kvindernes lavere forhindringer. Det hjælper gevaldigt," indskyder Elbek, der i ti år var formand for Aalborg Øst Road Runners Club og i øvrigt er storebror til tidligere kulturminister m.m., Uffe Elbæk.

To guld til Rosa
Rosa Pedersen er efterhånden fyldt 87 år, men hun gør sig ingen tanker om at stoppe, selvom hun tager et år af gangen. Derfor ved hun ikke, om hun skal til VM i Malaga næste sommer. I dag blev det til to starter - og to guld. Mens hun i længdespring var eneste deltager, var de i kuglestød to deltagere. 2.72 og 6.96 meter lød de to vinderlængder på.

"Jeg er ganske godt tilfreds med i dag. De 2.72 meter er det længste, jeg har sprunget i år," fortæller Rosa Pedersen, hvis verdensrekord i klassen - sat for to år siden i Lyon - lyder på 2.93 meter.

Kuglestød plejer hun egentlig ikke at stille op i ved de store mesterskaber, men i dag gik det jo meget godt. Kun 1.01 meter var hun fra verdensrekorden.

Rosa

"Det er første gang, jeg er med i kuglestød ved et mesterskab. Det plejer jeg kun at lave ved holdkampene. Holdkampene er det sjoveste," siger Rosa, der har forsøgt at få datteren på 54 med til matcherne.

"Hun spiller lidt håndbold og golf, jeg havde håbet at kunne lokke hende med på veteranholdet, men det er ikke lykkedes."

Rosa træner et par gange om ugen - også om vinteren. Hun bor centralt i Odense, men har under EM base på Cabinn. Hun er ikke oprindeligt fra Odense, men fra Klelund Plantage, hvor hun blev født i 1930 som nr. 11 ud af 12 børn. Faderen var skovfoged, og af de mange børn er der nu kun Rosa og to af hendes ældre søskende på 89 og 91 tilbage. Trods sine 87 år er der ingen problemer med at holde styr på tidspunkterne.

"Onsdag er der spydkast, lørdag højdespring," svarer Rosa hurtigt på spørgsmålet om, hvor mange flere medaljer hun kan vinde.

Med dagens høst er Danmark nu oppe på 37 medaljer - heraf 11 af guld. Det var yderst tæt på endnu en medalje i længdespring (45+), hvor Mette B. Jepsen - sølvvinderen fra 100 meter - bare var én cm fra bronze. I spydkast (70+) manglede Torben Søderberg med et kast på 38.37 meter på samme måde bare 97 cm. Her fulgte Birger Fisker lige efter på 5. pladsen med 38.19 meter.

Det lugter til gengæld af medalje på 400 meter (M50) onsdag. Sent mandag vandt Robin Rich således sit semifinaleheat i den klart hurtigste tid af alle: 53,76 sek. 

Hviledag
Tirsdag er en tiltrængt hviledag, ikke mindst for de mange officials, som har gjort et enormt arbejde. EVACS 2017 ligner allerede en stor succes nu. Tingene kører som smurt, og stemningen blandt de mange deltagere er i top.

 

Danske medaljer 5. dag
GULD (65+) - Inge Faldager Diskoskast 28.63 meter
GULD (85+) - Rosa Pedersen Længdespring 2.72 meter
GULD (85+) - Rosa Pedersen Kuglestød 6.96 meter
GULD (50+) - Vivian Kraft Diskoskast 38.46 meter
SØLV (65+) - Rolf Køngerskov 2000m forhindring 8:02,81 min.
BRONZE (50+) - Poul Grenaa 3000m forhindring 10:38,26 min.
BRONZE (60+) - Anne Kirstine Jensen Diskoskast 31.64 meter
Alle resultater fra 5. dagen

© Copyright Dansk Atletik Forbund