Alberte Kjær Pedersen krydser målstregen som nordisk juniormester. (Maria Tuxen)

NM Cross

Alberte & de andre juniorpiger triumferer ved NM

11. november 2017 · Jeppe Weinreich

Det var i kvindernes juniorklasse, at de danske gulddrømme skulle vise sig at blive opfyldt. Alberte Kjær Pedersen og Anna Mark Helwigh sørgede med guld og bronze for en suveræn dansk holdsejr. I de andre klasser lyste specielt Peter Glans op med en flot 4. plads i et spektakulært løb.

Guld for tredje gang på fire år. De danske juniorpiger kunne lørdag i Middelfart udbygge den flotte stime af titler ved NM Cross. Dermed sørgede de for en drømmestart. På forhånd var der ikke mange, der kendte til Alberte Kjær Pedersens dagsform, men den 19-årige Fredericia-atlets form skulle vise sig at være i top. Efter en rolig start satte hun med godt en kilometer igen et ryk ind, som ingen kunne følge, og i mål blev sejrsmarginen på otte sekunder.

”Jeg er selv meget overrasket over sejren. Jeg havde kyssesyge for nylig og har kun trænet i godt en måned op til NM,” lød det efter løbet fra Alberte, som blev den blot anden danske junior til at vinde klassen. Den første var Anna Holm tilbage i 2003.

Helwgih
Mens NM Cross var Albertes sidste i U20-klassen, kan Anna Mark Helwigh fortsat være med i 2018 og 2019. (DECA Text&Bild)

I første halvdel af løbet var det imidlertid Anna Mark Helwigh, som lå bedst placeret. Hun sluttede også stærkt af og tog nu den bronze, som hun i fjor forpassede med tre sekunder. Det nye navn Laura Valgreen viste, at hende sejr i Roskilde for to uger siden ikke var en tilfældighed. Med en 5. plads sikrede Odense-løberen den danske holdsejr. Med fire piger i top-6 var der tale om en magtdemonstration, og præstationen vækker visse forventninger til EM Cross i Slovakiet om fire uger. Et mesterskab, hvor de danske juniorpiger for to år siden som bekendt vandt en sensationel bronze – i øvrigt med Alberte på holdet.

Afbud fra Anna Møller
På forhånd var det ellers i kvindernes seniorklasse, at guldhåbet blev knyttet. Men med afbud fredag fra en småskadet Anna Emilie Møller blev det følgelig svært. Maja Alm gik friskt med i førerfeltet fra start. Orienteringsløberen havde det godt på den uhyre krævende rute, men lidt sygdom havde svækket hende lidt op til løbet, og regningen kom på anden halvdel af løbet. På det sidste stykke blev hun overhalet af Simone Glad, der tog 5. pladsen fire sekunder foran hende. Sammen med Michelle Poulsen blev det til holdbronze, bare fire point fra guldet. Sissel Møller var ikke udtaget til NM, men løb i AGF-trøjen ind på en 10. plads som tredjehurtigste dansker. Noget uventet kunne den 20-årige svensker Sara Christiansson – bare nr. 7 i juniorklassen sidste år – løbe af med sejren.

Simone Glad
Simone Glad i starten af løbet, flankeret af løbets senere vinder (tv) samt nr. 2, finske Camilla Richardsson. (DECA)

Glans tilbage på toppen
Hos herrerne var der et andet dansk guldhåb, nemlig Abdi Hakin Ulad, men det stod hurtigt klart, at det ikke var hans helt store dag. Ruten var på tidspunkt pløret godt til, og Abdi faldt et par gange i mudderet ved de krævende 360 graders sving.

"Det var et løb præget af mange uheld. Det ødelagde rytmen. Det var et dårligt løb, men noget kan jeg tage med mig i dag. Og det er, at jeg er topmotiveret til at gøre det bedre ved EM."

Til gengæld var Peter Glans tilbage på toppen. Fynboen var ikke bare på hjemmebane i Middelfart, den krævende crossrute lå også godt til ham. Mens Napoleon Solomon (VM-deltager på 3000 meter forhindring) lørdag bare var i en klasse for sig, kæmpede Peter Glans længe om sølv og bronze med de to andre svenskere, de garvede David Nilsson og Mikael Ekvall. Glans måtte til sidst bøje sig og tage til takke med den utaknemmelige 4. plads. Efter gennembruddet i 2016 fik han ødelagt det meste af 2017 grundet en skade.

Solomon
Napoleon Solomon i front i løbets tidlige fase, hvor både Abdi og Peter Glans var med helt fremme. T.v. briten Tom Lancashire, som blev en samlet nr. 3. (DECA)

”Jeg er tæt på at være i topform. De sidste par måneder har jeg fået trænet rigtig godt, men selvfølgelig ærgrer det mig, at det ikke blev til medalje,” lød det fra Glans, der dog fik holdsølv med Abdi, Jesper Faurschou og Thijs Nijhuis. Den danske kvartet opnåede samme pointtal som Norge, men Nijhuis slog Norges 4. mand og henviste dem dermed til bronze.

Et andet lyspunkt var her Mikkel Dahl-Jessen. AGF-løberen meldte fra til 1. runde af Cross Nationals grundet en lille skade og var derfor ikke udtaget. Uden for NM-regi imponerede han nu med en samlet 12. plads i det internationale felt. Som tredjehurtigste dansker anbefalede han sig kraftigt til en plads i EM-truppen, som udtages i næste uge.

Mænd U20
I mændenes juniorklasse bestod det danske hold af mange debutanter. Blande sig i topstriden kunne de ikke, men der blev kæmpet godt med Jonas Geertsen som bedste dansker på en 7. plads. To helt unge debutanter, Oliver Bjørslev (2000) og Anton Østdal (2001), voksede med opgaven og blev med hhv. en 9. og 11. plads belønnet med holdbronze.