Loading...

(Instagram)

Navne

Benjamin har blikket rettet mod en stor sæson

21. december 2017 · Jeppe Weinreich

Han gik i gang med vintertræningen ovenpå sin hidtil bedste sæson - og har siden kunnet træne uden skader af nogen art. Et perfekt og særdeles lovende udgangspunkt for dansk atletiks 400-meter-håb, Benjamin Lobo Vedel, som den 6. januar får sin college-debut i USA. Han forsøger at holde forventningerne nede, men det er ikke helt let.

Det kan være svært at holde forventningerne nede, når alting bare kører derudad. Specielt i en så målbar sport som atletik - løb i særdeleshed. Træningstiderne taler et tydeligt sprog, de lyver sjældent. Det ved 20-årige Benjamin Lobo Vedel godt. For et par måneder siden- midt i opbygningsfasen til den kommende sæson - løb han 59,6 sekunder på en 500 meter under træningen i Gainesville, Florida, hvor han siden september har haft base som studerende på fuldt scholarship. Tiden svarer til 400 meter i 47,6 sek. eller et svimlende 800-meter-tempo på 1:35,2 min.

"Min træner havde på forhånd grinet af mig, da jeg sagde, at jeg ville løbe under et minut. Og så gjorde jeg det, mens der var et vildt regnvejr, ja faktisk var det den eneste dag hidtil, hvor det har regnet under træning," fortæller Benjamin, der søndag vendte hjem til vinterkolde Aalborg for at holde juleferie, inden han flyver af sted igen, lige tids nok til at fejre nytår i Miami med nogle venner.

"Dér fik jeg sat mig i respekt. Pludselig var jeg den hurtigste i gruppen, selvom jeg var den sidste, som de tog ind på et scholarship. Det er, hvad jeg hører: at de ikke troede, jeg var så god."

Mesterholdet
At den unge aalborgenser med det store talent var den sidste, siger kun noget om universitetsholdet Florida Gators. De to seneste år vandt "alligatorerne" således trofæet ved den store NCAA-finale, mens de sidste vinter knebent tabte kampen om den indendørs titel.

Med danskeren på holdet skal der vindes vigtige point på 400 meter og ikke mindst den lange stafet, hvor holdet spås at kunne løbe under 3:00,00 min. En tid, som oftest giver medalje ved VM eller OL.

Debuten i det amerikanske bliver den 6. januar ved "Orange & Purple Classic" i Clemson, North Carolina, hvor Benjamin lægger ud med den "skæve" distance 300 meter. Det bliver en god formtest, inden han weekenden efter - i Nashville, Tennessee - løber sin første 400 meter.

Selv siger han, at han forsøger at holde forventningerne "urimeligt" langt nede. Så målet for 2018 er "blot" at erobre de danske rekorder inde- såvel som udendørs. Ved EM-inde i marts, hvor han med en 4. plads fik sit internationale gennembrud som senior, manglede han med 46,33 sek. bare 0,02 sek. i at slå Nick Ekelund-Arenanders indendørs-rekord. Og ved EM-U23 i juli "klokkede" han i semifinalen - uden at løbe sig helt ud - i 45,85 sek., bare 0,35 sek. fra rekorden.

Lobo EM-finale
Med 4. pladsen ved EM-inde fik Benjamin sit internationale gennembrud på seniorplan. (DECA Text&Bild)

At potentialet er stort, er de færreste i tvivl om. Men kan kroppen holde til den megen hårde træning? Ofte har han måttet holde igen i længere perioder, og efter 2015, hvor han blev U20-europamester, stoppede den støtte fremgang, inden han i ´17 dog vendte stærkt tilbage.   

"Jeg tror aldrig, at jeg har trænet i så lang en periode uden pause. Den måde, vi arbejder på, er meget forebyggende. Jeg har følelsen af, at jeg kan yde 100 procent i hver eneste træning. Jeg er gået meget frem styrkemæssigt. Samtidig har jeg en behandler, som altid er der. Det er et set-up i verdensklasse," mener Vedel, som fysisk også er blevet forandret af opholdet.

Fedtprocent: 7,1
"Mine træningskammerater er meget disciplinerede med diæten. Dér har jeg lært noget. Da jeg ankom, vejede jeg 71-72 kg og havde en fedtprocent på 11.1%. Nu vejer jeg 77 kg og har en fedtprocent på 7,1. Det er – siger min diætist -lige dér, hvor den skal ligge."

"Vi træner mindre intenst, men til gengæld flere intervaller. Der er blevet lagt en grund, synes jeg. Hver torsdag har vi test. Jeg har fået forbedret mine sidste 150 meter, men også de første 200 meter, ja alt er blevet markant bedre," lyder det fra Vedel, der dog har undret sig lidt over det manglende fokus på de løbetekniske aspekter. Men her synes hans første træner, Erik Barslev, gennem årene at have fået sat skik på den langlemmede løber, der i Florida får ros for sin stil med de højt løftede knæ.

Selvom Benjamin nu følger headcoach Holloways anvisninger til punkt og prikke, vil Barslev stadig assistere på sidelinjen, når den europæiske sæson går i gang og Benjamin en sjælden gang er hjemme på ferie. Som i denne uge, hvor makkerparret blev genforenet til en gang træning i Randers Atletikhal.

Bydgoszcz bronze
Med træner Erik Barslev efter bronze-løbet i Bydgoszcz d. 15. juli. (foto: DAF)

"Jeg tænker egentlig ikke over, om det var det rigtige valg at tage til Florida. Det er bare vigtigt, at når man gør det, så lægger man sin tillid 100 % til træneren. Jeg føler, at der er det rigtige outcome nu."

Rejsen er kun lige begyndt
Rent personligt har skiftet også været en rejse, og den er knap nok begyndt. Men nordjyden er faldet godt til i de nye omgivelser med det behagelige klima - når der ses bort fra efterårets orkaner, som han nåede at opleve. Efter at have delt lejlighed med to hammerkastere fra Sverige og Norge har han nu fundet sammen i en ny lejlighed med tre fra sprintgruppen, og de er mere på bølgelængde.

"Vi kalder os Team 400. Ja, jeg ved godt, at det lyder lidt cheesy," griner han.

Indendørssæsonens højdepunkt er NCAA-finalen i Texas d. 9.-10. marts. VM-inde ligger weekenden før, men ugen efter conference-mesterskabet. Tre weekender i træk med flere løb kan blive for stor en stor mundfuld.

"De andre på holdet har fået et klart nej til VM, men det er stadig åbent for mig. NCAA-finalen bliver dog nok lige så hård som VM."

Sommerens amerikanske højdepunkt ligger altid i juni. Det er her, at man skal toppe, og det giver en konflikt for en europæisk atlet, for hvem EM i Berlin - trods alt - må være større end NCAA, også selvom sidstnævnte oftest kan opvise et højere niveau på netop 400 meter, som alle dage har været en amerikansk paradedisciplin.

Men der er lang tid til sommerens EM. Nu handler det om den imødesete debut - og om at dæmpe forventningerne til sig selv.

"En måned efter jeg var ankommet til Florida, havde jeg problemer med at sove. Jeg var bare så..så.". Vedel leder efter det rigtige danske udtryk, men opgiver: "EXITED!  Jeg glæder mig bare sindssygt til at komme i gang. Men jeg regner ikke med at løbe en superhurtig tid ved de første stævner. Vi træner igennem hele sæsonen og skal først toppe i marts."


Benjamin Lobo Vedel
Født 23. september 1997 i Aalborg
195cm / 77kg
Klub: Aalborg AM
Bopæl: Gainesville, Florida
Træner: Mike Holloway / assisterende træner: Mellanee Welty (træner fra 2012-2017: Erik Barslev)
- Student fra Aalborg Katedralskole 2017
- Freshman på University of Florida (Track & Field Team: "Florida Gators")
- Trivia: Har en ulv tatoveret på armen. Lobo betyder ulv på portugisisk. Mellemnavnet har han fra sin mor, der stammer fra Indien.
- Instagram: @benjaminlobovedel

Træningsgruppen i Gators tæller bl.a. nigerianeren Kunle Fasasi, der løb 45,57 sek. indendørs sidste vinter samt multitalentet Grant Holloway, der vandt NCAA på 110 meter hæk, springer 8.05 meter i længde og desuden var ankermand på holdets 4x400 meter med en sidste tur på under 44 sekunder.

Meritter (400 meter):
Ungdoms-OL 2014: nr. 5
EM-U20 2015: GULD
EM-inde 2017: nr. 4
EM-U23 2017: BRONZE

Udvikling på 400 meter:
2012: 49,77 sek. (50,33s inde)
2013: 48,37 sek. (50,06s inde)
2014: 47,06 sek. (48,41s inde)
2015: 46,01 sek. (47,47s inde)
2016: 47,00 sek. (47,46s inde)
2017: 45,85 sek. (46,33s inde)

Dansk rekord: Nick Ekelund-Arenander 45,50s (Madrid 13/7-13) og 46,31s inde (Stockholm 6/2-14)




© Copyright Dansk Atletik Forbund