DM/Copenhagen Half Marathon

Sifan Hassan lyser op med europarekord

16. september 2018 · Jeppe Weinreich

Copenhagen Half Marathon 2018 var den hidtil bedste udgave. Med europarekord hos kvinderne, mere end 22.000 deltagere og flot vejr blev det en mindeværdig søndag.

En europarekord af den hollandske stjerne Sifan Hassan var prikken over i’et ved søndagens Copenhagen Half Marathon. Den 25-årige hollænder krydsede målstregen i 65:15 min. og slettede dermed landsmanden Lornah Kiplagats europarekord, som blev sat ved VM i Udine i 2007. Fra start viste favoritten Joan Chelimo Melly, at hendes plan om at sætte verdensrekord var seriøst ment. De første 5 km blev rundet i 15:06 min., og selvom tempoet faldt lidt på de følgende fem, var Melly og Hassan stadig på rekordkurs. Flere gange så det ud til, at Hassan måtte slippe taget, men hele tiden fik hun lukket hullet op til Melly. Til sidst var det Melly, som måtte slippe, og Hassan kunne til sidst triumfere. Bare 24 sekunder manglede der i, at CPH Half havde fået den eftertragtede verdensrekord.

”Jeg tænkte hele tiden, at jeg skulle dø. Så hårdt var tempoet, men jeg blev ved med at kæmpe mig tilbage,” lød det efter løbet fra Hassan.

Joan Chelimo Melly – sidste års nr. 2 – faldt til sidst, stærkt udmattet, ned på en 3. plads efter etiopieren Abadel Yeshaneh Brihane, som også var under løbsrekorden med PR-tiden 65.46.

Ingen VR, men historisk god bredde
Herrerne lagde mere beskedent ud, om man ellers kan kalde en 10-km-mellemtid på 28:10 min. det. Det var et halvt minut fra det planlagte udgangstempo, og selvom farten blev øget, var verdensrekorden aldrig inden for rækkevidde. Undervejs måtte sidste års vinder, Abraham Cheroben, udgå med en skade. Den 21-årige Daniel Kipchumba viste sig at være løberen med den bedste dagsform. I en tæt duel til sidst trak han det længste strå mod landsmanden Abraham Kiptum og vandt i 59:06 min. – en tangering af den PR, han satte i april, hvor han vandt Lago Maggiore Halvmarathon. Kiptum forbedrede på 2. pladsen den PR, som han satte på 6. pladsen ved CPH Half 2016.

vinder m

I fjor var de første syv løbere under én time. I år klemte otte løbere sig under grænsen, mens Alexander Mutisos 60:11 er den hurtigste tid på en 10. plads ved et halvmaratonløb nogensinde. Dermed understregede CPH Half igen, at det er et af verdens allerstærkeste løb – hvis ikke det stærkeste.

”Vi har en folkefest med de 22.000 deltagere og får vist København fra sin bedste side. Vi kommer ikke udenom eliteresultaterne: En europarekord for kvinderne og et fantastisk spændende løb. Det er meget svært ikke at have armene over hovedet lige nu. Dette års CPH Half har været en fantastisk oplevelse og klart den bedste udgave hidtil,” lyder det fra Jakob Larsen, direktør i DAF.

Stemning (1)

Trods nedtur vinder Thijs
For fjerde år i træk var DM indlagt i løbet. Thijs Nijhuis (Viborg AM) levede op til favoritværdigheden, men det holdt hårdt, efter at han ved 15 km fik mavekrampe. Han løb en stor del af løbet sammen med Sifan Hassan, som han kunne kommunikere med på hollandsk – og hjalp hende faktisk fra 19 til 20 km. Selv gik han meget ned til sidst, og måtte hive sig selv op med hårene for ikke til sidst at blive indhentet af debutanten Peter Glans, der med 65:38 kun var ni sekunder efter Thijs. Glans’ klubkammerat, Andreas Lommer, debuterede ligeledes med fine 65:48 min. på bronzepladsen, og sammen med Kasper Skov snuppede fynboerne holdsejren. Med de første 17 danske løbere under 69 minutter fejlede bredden intet.

Favorit udgik
Favoritten hos kvinderne, Amalie Haughuus (Runaar), førte suverænt efter 10 km, men efter omkring 15 km måtte hun udgå. I mål blev først AGF-løberen Julie Mathiesen udråbt som vinder, men eftersom hun er norsk statsborger, var det en fejl. Bag hende var der yderligere tvivl om, hvem der blev dansk mester. Kirsten Petersson (Esbjerg AM) blev ifølge tidtagningen mester, men her blev der målt en nettotid. Først over stregen – og dermed dansk mester – blev Cecilie Mikkelsen (Sparta) med bruttotiden 1:19,20.