Anna Emilie Møller sikrer sig sin første titel ved NM Cross. (foto: DECA Text&Bild)

NM Cross

Anna og herreholdet triumferer på Island

10. november 2018 · Jeppe Weinreich

For første gang siden 2013 blev det ved NM Cross til danske seniortitler - endda to af slagsen.

I en sæson med VM på hjemmebane leverede de danske crossløbere lørdag meget passende varen ved NM i Reykjavik. Med seks medaljer - to guld og fire af sølv - var udbyttet et af de bedste i mesterskabets historie.

På forhånd var der skærpet interesse for kvindernes dyst, hvor Danmark og Sverige lignede to meget jævnbyrdige rivaler. Islands største atletiknavn, Aníta Hinriksdóttir, skabte sig fra start et pænt forspring, men forventeligt kunne 800-meter-løberen ikke stå distancen, og da hun på tredje omgang blev overhalet, valgte hun at gå ud. Herefter dannede Anna Emilie Møller og svenskerne Sara Christiansson og Lisa Havell en førertrio, som Maja Alm ikke havde kræfter til at hægte sig på. Anna Emilie Møller kunne på sidste omgang rykke fra svenskerne og vandt sikkert titlen med syv sekunders forspring - den første danske sejr i klassen siden 2012. Med Maja Alm og Simone Glad i mål som nr. 4 og 9 måtte Danmark i holdkampen se sig knebent besejret af Sverige med bare to point.

Første holdguld i ni år
Blev det ikke til den håbede holdsejr for kvinderne, var der til gengæld lidt senere trøst at hente hos herrerne, som leverede en overbevisende indsats. Med fem løbere i top-11 satte Danmark et tydeligt aftryk på løbet og blev belønnet med guld - den første holdtitel siden 2009, hvor Munkholm, Bueno og Them i Finland vandt tredobbelt.

Den tunge og svære rute viste sig ikke helt uventet at passe godt til "mudderbaronen" Peter Glans, der byttede sidste års 4. plads ud med en sølvmedalje, kun slået af den suveræne svensker, Amanuel Gergis. Glans har tidligere vundet NM-medaljer som både junior og senior, men aldrig individuelt.

Glans
Peter Glans i kamp med David Nilsson. Svenskeren vandt med bronzen medalje for fjerde år i træk. Guldet har han dog endnu til gode. (DECA Text&Bild)

Efter tre af de seks omgange lå guldet til Sverige, men de danske løbere disponerede klogt og kunne på anden halvdel af løbet hente flere placeringer. Ole Hesselbjerg lagde forsigtigt ud, men fik alligevel arbejdet sig op på en flot 4. plads, mens Thijs Nijhuis gjorde det samme og med en 6. plads fik sin hidtil bedste NM-placering. 20-årige Jonas Gertsen sikrede med en fin 10. plads fire-mandsholdets sejr, mens Mikkel Dahl-Jessen lidt overraskende kun var femtemand.

Herrehold
Bredden blev afgørende for den danske holdsejr. Om kun de første tre - og ikke fire - havde talt med, var guldet gået til svenskerne. (DECA Text&Bild)

Dagens positive overraskelse: Laura Valgreen
Dagens største positive overraskelse var Laura Valgreen. Den 18-årige fynbo døjede fredag så meget med akkillessenerne, at hun til det sidste var tvivlsom til start. Hun dukkede dog op, og kunne efter et flot disponeret løb presse sig ind på sølvpladsen lige foran finnen Astrid Snäll. På 6. pladsen leverede AGF'eren Kristine Mygind Sørensen - truppens yngste - en meget flot landsholdsdebut som nr. 6. De forventeligt stærkeste, Sophie Søefeldt og Anna Mark Helwigh, kom ind som nr. 8 og 9. Holdmæssigt manglede der kun ét point i, at det for fjerde gang på fem år var blevet til dansk holdguld her.

Laura
Laura Valgreen klemmer sig lige akkurat foran finske Astrid Snäll. (DECA Text&Bild)

Eneste klasse uden danskere på skamlen var hos de mandlige juniorer. Holdet leverede en solid præstation, men de andre nordiske lande var bare en tand stærkere. Markus Kirk Kjeldsen fik en fin landsholdsdebut med en 6. plads, mens Magnus Nyman Hall kom ind som nr. 8 - ét sekund foran Anton Østdal. Viborg-løberen Alexander Tengblad måtte på ærgerlig vis udgå allerede på første omgang med en lårskade, som også var årsagen til hans afbud i Korsør for nylig.

Den debuterende holdleder Lars Lindstrøm var ovenud tilfreds med dagens samlede præstation. Inden han kan udtage holdet til EM i Tilburg, mangler der dog den vigtige og spændende 2. runde af Cross Nationals. Det foregår i Skanderborg om præcis to uger.