Peter Glans kaster et blik på uret ved Nordenkampen, hvor han blev nr. 2 på 3000 meteren i personlig rekord 8:08,10 - bare 3,1 sek. fra EM-kravet. Søndag i Skive får han følgeskab af Ole Hesselbjerg og Andreas Lindgreen i bestræbelsen på at få de sidste sekunder med. (DECA Text&Bild)
Samarbejde skal hjælpe trio under EM-kravet
15. februar 2019 · Jeppe Weinreich
Ole Hesselbjerg, Peter Glans og Andreas Lindgreen er alle i deres livs form. Søndag handler det dog ikke om DM-titlen, men først og fremmest en hurtig tid - helt præcist 8:05,00 minutter.
3000 meter Med en for nylig truffet beslutning kommer der ekstra spot på mændenes 3000 meter. Tre løbere bebuder nemlig, at de vil samarbejde om at klare EM-kravet på 3000 meter, som lyder på 8:05,00 min. Den forsvarende mester Ole Hesselbjerg (Sparta) er i sit livs form, og Nordenkampen viste, at Peter Glans (HMRC) meget vel også er det. Læg dertil Andreas Lindgreens (Sparta) første forsøg på distancen denne sæson, og man har tegningen til en seværdig finale, som måske kan overgå den fra 2012, hvor Jakob Hannibal i et flot tempoløb spurtbesejrede Abdi Hakin Ulad på vej til den gældende arena-rekord på 8:06,08 min. Årets startfelt er det største ved dette DM, men det er ikke kun i kvantitet; så sandelig også i kvalitet. Udover de tre førnævnte er der flere stærke navne til start, og der kunne meget vel falde en stribe personlige rekorder her.
Efter den danske rekord sidste weekend og med lørdagens 1500 meter i benene vil Maja Alm (AGF) forventeligt gå efter titlen og ikke en ny rekordtid. Her bliver hendes nærmeste konkurrenter de to Sparta-løbere Simone Glad og Maria Larsen, der tilsammen har vundet titlen de seneste syv år - med fire til Glad og tre til Maria Larsen, der i 2015 satte den danske rekord, som altså skulle stå helt indtil sidste weekend.
I de andre løbediscipliner er der bestemt også noget at se frem til:
60 meterDen korteste sprintdistance har normalt stor bevågenhed. Det gælder ikke mindst ved årets DM-inde, hvor Mathilde U. Kramer (FIF) møder op med en frisk dansk rekord i bagegen. I sæsonens i alt fem starter har hendes tider ligget på mellem 7,34 og 7,40 sek., så en forbedring af hendes egen arena-rekord fra i fjor (7,52s) ligger umiddelbart lige for. Siden Louise Østergård (Rdrs Freja) i 2012 vandt bronze med 7,96 sek. er niveauet på glædelig vist blevet løftet hvert eneste år, så at bronzen i 2018 gik på 7,63 sek. En tid, der sandsynligvis får endnu et løft, måske af Louise selv. Sølvfavoritten Astrid Glenner-Frandsen (KIF) - der aldrig har vundet medalje i Skive - har vist højt niveau hele vinteren med 7,46 sek. som bedste. EM-kravet er 7,42 sek.
EM-kravet er også svært helt at ignorere forud for mændenes finale. Kojo Musah (1900) var med 6,79 sek. i landskampen bare 0,01s fra det. Festus Asante (Sparta), den forsvarende mester, var ved den lejlighed 0,01s foran Kojo. Den danske mester på 100 meter, Frederik Schou-Nielsen (Sparta), fuldender en stærk trio. Her savnes dog sidste års sølvvinder, lokale Emil Mader Kjær, der grundet en skade ikke har konkurreret i år.
200 meterSara Slott Petersen er tilmeldt 200 meter, men vælger efter al sandsynlighed kun 400 meter. Det ligner dermed en duel mellem Emma Beiter Bomme (Sparta) og den helt unge Caroline Benfeldt Sørensen (FIF). De bedste ligger dog tæt placeret på ranglisten, så der er bestemt plads til overraskelser.
Selvom om årets to hurtigste hos mændene befinder sig i USA, kan det alligevel blive til en stærk vindertid hos herrerne. Andreas Trajkovski (Sparta) løb således med 21,86 sek. ved landskampen sin næsthurtigste tid nogensinde. Efter ham ser det ganske tæt ud mellem Albert Ranning (KIF) og Gustav L. Nielsen (Sparta).
400 meterGustav L. Nielsen (Sparta) er til gengæld klar favorit på 400 meter, hvor han stiller op som forsvarende mester. Og formen er god. Ved Nordenkampen forbedrede han nemlig sin PR med over et halvt sekund. Sølv- og bronzepladsen ser til gengæld mere åben ud.
Som førnævnt har Sara Slott Petersen (1900) valgt at løbe 400 meter, og dermed skulle hendes fjerde titel på stribe være ret sikker. Olivia Thorsgaard (Sparta) ligner en klar sølvkandidat, efter at hun ved Nordenkampen med 56,62 sek. løb sig ind som nr. 8 på alle tiders rangliste.
60 meter hækAndreas Martinsen (1900) satte onsdag dansk årsbedste med 7,92 sek. og håber nu at få de sidste 0,04s med i forhold til EM-kravet. Her synes også sølv- og bronze næsten på forhånd at skulle gå til mangekæmperne Oliver Chabert (Sparta) og Sebastian S. Frandsen (AAM).
Mathilde U. Kramer - der sidste år vandt i dansk rekord - har ikke uventet meldt afbud for at koncentrere sig om DM og EM på favoritdistancen. Mette Graversgaard (1900) plejer at have krammet på Mathilde Heltbech (HIF) - der tre gange har vundet sølv i Skive. Ved Nordenkampen skilte dog kun 0,03s de to. Den nybagte danske mester i femkamp, Anna Ø. Lange (Greve), løb så godt ved den lejlighed, at hun også har valgt at stille op. Her kommer hun forventeligt til at kæmpe om bronzen med mesteren fra 2014, Thea Haahr (Sparta).
800 meterAndreas Bube (Bagsværd AC) er i en klasse for sig herhjemme. Det så man ikke mindst sidste år, hvor han i et sololøb satte mesterskabsrekord med 1:50,76 min. Det vil i givet fald være hans syvende titel på ni år. Formstærke Christian Clausen (Sparta) vandt sølv i '15 og '18 og gør det meget vel igen, mens der umiddelbart er mange bejlere til bronzen. Én af dem er sølvvinderen fra Store DM, den tidligere Sdr. Omme-løber Christoffer Frost Johansen, der i mellemtiden er blevet klub- og træningskammerat med Bube.
Kvindernes 800 meter er nok den disciplin ved DM med flest bejlere til guldet. Laura Nørrung Poulsen (Sparta) kvalificerede sig ved Nordenkampen til EM-U20 med PR-tiden 2:09,66, men ved Pallasspelen blev hun spurtbesejret af Annemarie Nissen (Sparta), der løber distancen som forberedelse til udendørssæsonen på 400 meter hæk. Sølvvinderen fra Store DM, Mathilde Diekema (1900) er en anden, der må forventes at kunne blande sig. Det gælder også Freja Wærness (AAM), der udendørs har løbet stærkest af alle de nævnte.
1500 meterMaja Alm (AGF) har ikke prøvet distancen før, men hendes friske danske rekord på 3000 meter - der svarer til 2 x 4:37 min. - indikerer, at hun burde kunne løbe op med de bedste. Idet hendes styrke i en spurt er en ubekendt faktor, må man formode, at hun vil sætte et vist tempo fra start. Forsvarende mester er Anna Mark Helwigh (Sparta), der her løber indendørs for første gang i år. Mesteren fra 2017, Line K. Schulz (1900), ramte ikke dagen ved Nordenkampen, men får her mulighed for at revanchere sig.
Nick R. Jensen Sparta) havde håbet på sammen med træningsmakkeren Andreas Lindgreen at være EM-klar på distancen inden DM. Det er desværre ikke tilfældet, og Lindgreen har i stedet valgt at melde afbud på 1500 meter for at forsøge at klare kravet på søndagens 3000 meter. Dermed ligger sejren til Nick, som plejer at være urørlig i en spurt. Med i feltet er den tidligere Skive-løber Jacob Stengaard (OA/OGF), som satte PR ved Nordenkampen, samt sølvvinderne fra sidste års DM - hhv. inde og ude: William Devantier (Sparta) og Mikael Johnsen (AGF).