New Zealands holdleder, Craig Motley.
"Kiwier" vilde med VM-ruten
26. marts 2019 · Jeppe Weinreich
New Zealand ankom til VM som første hold. Efter at have overvundet det værste jetlag, besøgte de tirsdag VM-ruten.
Efter en rejse på godt 36 timer ankom New Zealand søndag til Aarhus som den første af i alt 67 nationer ved VM Cross. Med 16 deltagere – tre med bopæl i USA støder først til truppen lidt senere – stiller de med det største hold i 18 år. Og det er ikke tilfældigt, fortæller holdleder Craig Motley, der de første dage i Aarhus har base på Zleep Hotel i Viby, inden de torsdag flytter ind på det officielle atlethotel, Helnan Marselis.
”Det er en del af en større strategi at satse på cross som opbygning til banesæsonen. Da beslutningen blev taget, vidste vi ikke, at Australien ville få VM Cross i 2021, så det er virkelig en bonus, og begejstringen i løbemiljøet er da også stor. Auckland i 1988 var den hidtil eneste gang, at mesterskabet var i vores område. Så det er klart, at alle er topmotiveret med henblik på 2021, og Aarhus er derfor vigtig for os,” fortæller Craig Motley.
Stolt tradition
De dygtige løbere fra den anden side af kloden er langtfra de første ”kiwier”, som har taget den lange tur. Trods et befolkningstal mindre end det danske har New Zealand nemlig formået at fostre forbløffende mange store atletiknavne, ikke mindst på mellemdistancen. Og Aarhus har tit haft besøg af dem. De olympiske medaljevindere på 1500 meter, Rod Dixon og Sir John Walker, vandt ved Aarhus Games i 70’erne, og ikke mindst trænerlegenden Arthur Lydiard (1917-2004) satte sig spor i byen, hvor han boede i et halvt års tid i samme periode.
”Jeg vidste godt, at Lydiard havde base i Skandinavien en tid, men ikke at det var lige her. Jeg kendte ham ikke personligt, mødte ham kun på et par kurser, men min egen træner var faktisk Lydiard-discipel,” fortæller Motley, der tirsdag var ude med teamet for at løbe på ruten. En rute, der vækker hans begejstring.
”We love it! For os er det rigtig cross, vi er vant til kuperede ruter i New Zealand. Ruten i Aarhus er bestemt ikke baneløbernes terræn. Jeg forudser, at mange vil lægge for hårdt ud.”
De seneste år har flere løbere båret videre på New Zealands stolte traditioner. Nick Willis vandt OL-sølv og bronze på 1500 meter i hhv. 2008 og 2016, mens tvillingerne Zane og Jake Robertson ligeledes har imponeret, førstnævnte med en halvmaraton på 59:47 min.
”Zane og Jake satser på maraton i april, så VM passede desværre ikke ind i programmet. Willis løber ikke cross, men satser på at afslutte karrieren ved OL i Tokyo.”
Hårdere end at føde?
Truppen rummer dog fortsat flere stærke navne, ikke mindst 24-årige Matt Baxter, der for to uger siden vandt det nationale mesterskab på 5000 meter og de seneste tre år er blevet amerikansk universitetsmester i cross med North Arizona – og individuel sølvvinder i 2017. Han var med, da holdet tirsdag testede VM-ruten, og var mildest talt forbløffet over rutens beskaffenhed. Skræmt – på den gode måde. I et langt tweet opsummerede han således ruten i ti punkter.
Holdlederen Craig Motley er ikke uenig. Han nøjes med at formulere sig lidt anderledes.
"Jo, vi ser virkelig frem til at møde vikingerne!".