Fra venstre: Sir Sebastian Coe, Geoffrey Kamworor (KEN), Courtney Frierichs (USA) og Hellen Obiri (KEN). (foto: Lars Møller)
Kenyanere klar til VM-brag på crosshistoriens smukkeste rute
29. marts 2019 · Jeppe Weinreich
Forventningerne til lørdagens VM Cross er høje. Det viste ikke mindst fredagens pressemøde, hvor den internationale presse var mødt talstærkt op.
Løbeverdenens øjne hviler i disse dage på Aarhus, hvor verdens bedste løber lørdag skal kåres på en spektakulær crossrute. 67 nationer fra alle dele af kloden er repræsenteret, og én-dags-begivenheden transmitteres til over 70 lande. Men der står mere på spil end VM-titler; det handler om at forny mesterskabet, som har været afholdt siden 1973, slog Sir Sebastian Coe, formand for det internationale atletikforbund IAAF, fast på fredagens pressemøde på Moesgaard Museum.
”Crossløb er en uadskillelig del af atletikken. Det skal vi have en ny generation af trænere til at forstå. Vi skal tilbage til rødderne, det elementære i crossløb. Der skal lyde stor ros til Dansk Atletiks direktør, Jakob Larsen, for at nytænke dette mesterskab,” lød det fra Sebastian Coe, som samtidig er en stor fortaler for, at crossløb – bedre kendt som terrænløb - skal tilbage på det olympiske program, hvor det ikke har været siden 1924. Skulle det ske, vil Aarhus 2019 have en stor del af æren. En amerikansk journalist gik på pressemødet endda så langt som til at kalde Jakob Larsen for "crossløbets frelser".
Den bedste og smukkeste rute
De danske arrangører har ikke gjort det nemt for deltagerne. Alle er enige om, at det uden sammenligning er den hårdeste crossrute nogensinde set ved et VM. Men ikke kun hård.
(foto: Lars Møller)
”Det er den bedste og smukkeste rute, jeg nogensinde har set,” lød det fra den femdobbelte cross-verdensmester 1995-1999, Paul Tergat, der i dag er præsident for Kenyas olympiske komité. Han har sin landsmand Geoffrey Kamworor som favorit, og denne virkede på ingen måde skræmt af ruten, der bl.a. inkluderer en 18 graders stigning op over taget på Moesgaard Museums ikoniske bygning.
”Et landskab med bakker, hvor det hele tiden går op og ned. Det er sådan, jeg træner til daglig. Det motiverer mig, at jeg i morgen kan vinde for fjerde gang,” lød det fra den 25-årige kenyaner, der betragtes som en af de mest komplette løbere overhovedet. Udover guld ved de seneste to VM Cross (foruden en sejr i U20-klassen i 2011), har han vundet VM Halvmaraton de seneste tre gange samt New York Marathon 2017. At han kun blev nr. 5 ved de kenyanske udtagelsesmesterskaber, siger noget om Kenyas skræmmende styrke. Men grund til bekymring giver det ikke Kamworor.
”De tre tidligere gange, hvor jeg sejrede, vandt jeg heller ikke udtagelsesløbet.”
Verdensmester er klar til cross-debut
Ved det seneste VM ryddede landet bordet i kvindeklassen ved at tage de seks første pladser. Det skete uden Hellen Obiri på holdet. Den 29-årige, 160 cm høje løber, som er regerende verdensmester på 5000 meter og OL-sølvvinder på samme distance, løber lørdag sit første internationale crossløb.
”Det er altid godt at sætte sig nye mål. Deltagelsen her vil også hjælpe mig med henblik på mit titelforsvar ved VM i Doha senere på året. Vi blev nr. 1 til 6 for to år siden, så alle kan vinde i morgen. Det bliver et mentalt spil.”
Anna Emilie Møller (th) med Sebastian Coe og Jakob Larsen. (Lars Møller)
Danske medaljechancer kan på forhånd udelukkes helt. Anna Emilie Møller er truppens stærkeste navn, og topplaceringer eller ej, så glæder den 21-årige Blovstrød-løber sig til den store udfordring.
”Jeg har aldrig prøvet at løbe på hjemmebane ved hverken et EM eller VM, så det bliver stort.”