Anna Emilie Møller kæmper sig op ad taget på Moesgaard Museum. (alle foto: Lars Møller)

VM Cross - Aarhus 2019

Anna Møller sparkede VM-festen i gang

30. marts 2019 · Jeppe Weinreich

VM Cross blev et fejende flot arrangement, og de danske løbere bidrog til festen, ikke mindst Anna Emilie Møller, der med en 15. plads sørgede for den bedste danske placering i 35 år.

Med en 15. plads og en placering som bedste ikke-afrikaner leverede Anna Emilie Møller ved lørdagens VM Cross en pragtpræstation. Dermed sørgede den 21-årige løber for ekstra gang i løbefesten, hvor anslået 10.000 mennesker var samlet omkring en spektakulær rute på og omkring Moesgaard Museum.

Møllers placering er den bedste af en dansk løber ved et VM Cross i 35 år, og den kom i hus efter et perfekt disponeret løb.

Anna Møller

”Jeg havde ikke på forhånd sat mig noget mål. Jeg ville bare løbe mit eget løb, og det lykkedes. Ruten var virkelig hård, hårdere end jeg havde regnet med. Jeg prøvede at slappe af ned ad bakke, men det var ikke nemt. Tilskuerne hjalp mig virkelig frem. Jeg har aldrig prøvet noget lignende,” lyder fra Møller, der med tiden 37:51 for de 10 km var 1:37 minutter fra den kenyanske vinder, Hellen Obiri.

Næstbedste danske kvinde var ikke uventet Maja Alm, der så sent som torsdag var vendt hjem fra en måned lang højdetræningslejr i Kenya. Hun lå efter de første to km placeret på en flot 35. plads, men faldt efterfølgende ned i feltet og sluttede som nr. 53. Holdmæssigt blev det til en 13. plads.

Uganda brød 39 års dominans
I mændenes løb lykkedes det for Uganda at bryde Kenya og Etiopiens notoriske dominans. Joshua Cheptegei og Jacob Kiplimo snuppede de to første pladser foran den forsvarende mester, Geoffrey Kamworor fra Kenya. Med yderligere en 7. og en 10. plads vandt Uganda også holdkonkurrencen. Siden Englands holdsejr i 1980 er enten Kenya eller Etiopien hver gang løbet med guldet.

Abdi Hakin Ulad var her bedste dansker på en 68. plads.

”Det var en vild oplevelse at løbe her i dag. For mig handlede det først og fremmest om at blive bedste dansker. Ruten havde bare alt det, som cross står for. Og publikum var bare fantastisk.”

Abdi

Mikkel Dahl-Jessen forbløffede alle, da han lagde sig i front de første 700 meter. Et mere end friskt udlæg, men i hvert fald et par minutters tv-tid fik han, inden han som ventet faldt ned i feltet for til sidst at slutte som nr. 102. Næstbedste dansker blev Ole Hesselbjerg, der var 21 sekunder efter Abdi.

To Bagsværd-drenge gav den gas
I mændenes U20-klasse imponerede Anton Østdal ved med en 34. plads at placere sig i den bedste tredjedel af feltet.

"Jeg gav den gas fra start, var egentlig lidt nervøs for at gå kold, men jeg føler, at jeg fik disponeret rigtigt. Men det var ren smerte den sidste omgang," lød det fra den 17-årige Bagsværd-løber, hvis klubkammerat, den kun 15-årige Joel Ibler Lillesø ligeledes kunne være mere end tilfreds med sin indsats.

"Jeg er chokeret, havde kun regnet med noget i top-100. Jeg syrede til nærmest fra start, men det her giver virkelig blod på tanden. Om to år i Australien vil jeg i top-20."

Det norske håb Jakob Ingebrigtsen trivedes tydeligvis ikke på den krævende rute. Han måtte nøjes med en 12. plads.

1 (1)

Valgreen lyser op
Hos de kvindelige juniorer var Laura Valgreen det store lyspunkt med en placering i den bedste halvdel på en 43. plads.

"Jeg er virkelig overrasket. Mit mål var bare at blive bedste dansker. Jeg har døjet meget med mine akillessener, så jeg havde svært ved at løbe hurtigt nedad," sagde Laura, der efter løbet havde så store smerter, at hendes holdkammerater måtte støtte hende på vej hen til teltet.

Helt fremme var tilskuerne vidne til den tætteste afgørelse nogensinde. Alle tre løbere fik samme tid, men Beartice Chebet fra Kenya tog guldet foran to etiopiske konkurrenter.

Det var sammen med Obiris sejr hos seniorkvinderne ét af få kenyanske lyspunkter. Den stolte løbenation vandt ingen af de fire holdkonkurrencer - og på stafetten var det ærkerivalen Etiopien, som løb af med sejren. Her kom Danmark ind som nr. 9, men efter en diskvalifikation til Kina rykkede de op som nr. 8.