Emma Kiplagat og Christoffer Frost-Jensen Johansen til interview med pressen efter deres sejre til "Danmarks Hurtigste Miler" løbet i forbindelse med Royal Run den 10. juni 2019. (Foto: Christian Jørn / Dansk Atletik)
"Danmarks Hurtigste Milere" fundet til folkefesten Royal Run
11. juni 2019 · Christian Jørn
Titlen som “Danmarks Hurtigste Miler” skulle findes på både herre- og kvindesiden den 10. juni til Royal Run.
Løbets rute var de påkrævede 1,609 km, med fire sving, hvoraf svingene var omkring 90 grader. Det blev afholdt som en del af det etablerede Royal Run, der forinden havde haft rekordmange motionister til at løbe eller gå milen.
Milen har i mange år ikke været særligt kendt i Danmark som en løbsdistance, og slet ikke på samme niveau som i USA. Det ændrede Royal Run 2018 på. Her blev Milen landskendt, og inden elitefeltet skulle konkurrere om at være hurtigst havde meget af Danmarks befolkning gået eller løbet motionsmilen. Efter dem skulle de hurtigste findes til "Danmarks Hurtigste Miler" løbet. (Foto: Christian Jørn / Dansk Atletik)
ELITEN FIK SPOTLYSET FOR SIG SELV UNDER EN FOLKEFEST TIL ROYAL RUN
Kl 16.45 og kl. 16.53 ville det så være tid til at finde hhv. kvindernes og herrernes hurtigste på milen. I 2018 til Royal Run havde man eliteløbere til at være en del af de etablerede motionsfelter på Milen til Royal Run, men i år skulle disse hurtigere løbere få spotlyset for en kort tid med deres eget felt, og med feltet samlet i København.
Flere af løberne berettede inden løbet, at det var et rart afbræk fra baneatletikkens tider og omgange, som til dette løb var fuldstændigt ligegyldigt. For størstedelen betød tidsresultatet på Milen ikke noget, men placeringkampen betød noget. Dette kunne føre til taktiske kampe. Vinden gjorde også sit til at løbet blev taktisk. På den længste strækning på ruten, på Bredgade, var der en habil modvind mod løberne, hvilket utvivlsomt ville spille ind i løbernes taktik om måske at løbe tidligt efter sejren.
Præmiesummen til hver af de hurtigste 5 løbere for hvert køn var nedenstående, så der var også fine præmiesummer på spil.
1. 6000 kr., 2. 3000 kr., 3. 2000 kr., 4. 1000 kr. og 5. 500 kr.
EMMA KIPLAGAT TOG SEJREN I EN TÆT KAMP HOS KVINDERNE
Hos kvinderne var der ligesom hos herrerne ingen klare favoritter, men en favoritgruppe. Det skulle vise også at have den forventede effekt undervejs i løbet, at det først var på de allersidste par hundrede meter af løbet at vi skulle se de afgørende ryk fra de deltagende kvinder. Inden sidste sving var 9 kvinder samlet. Emma Kiplagat måtte dog på forhånd anses for at have været favoritten til sejren, da hun havde slået enkelte af de andre favoritter på 800m på banen i år, men der er stor forskel på en 800m på bane og så en street mile på 1,609 km. Det skulle dog vise sig at Emma også formåede at klare udfordrerne til titlen på de 1,609 km i Københavns gader.
Emma Kiplagat løbet først over målstregen. Arrangørerne havde sørget for billeder til alle deltagerne der kan ses under ens resultat på resultatsiden her.
Emma Kiplagat trak sig sejrsrigt ud med en tid på 5.03 min., i en meget tæt spurt med Dagmar Fæster Olsen, der fik samme tid. Som man kan se på ovenstående billede kom hele kvindefeltet ind meget samlet, hvilket også er et tydeligt tegn på at løbet var taktisk.
Løberne berettede bagefter hvor fantastisk det var at løbe igennem Københavns gader til sådan en folkefest. Det var et spotlys af nogle helt andre dimensioner end der sædvanligt er for disse løbere i baneatletikken og det tilførte til oplevelsen for dem, berettede flere af løberne på herre- og kvindesiden.
CHRISTOFFER FROST-JENSEN JOHANSEN HURTIGSTE MILER I ET KONTROLLERET LØB
Vinderen af herrernes løb blev Christoffer Frost-Jensen Johansen efter et løb uden enkelte klare favoritter, men mere en favoritgruppe.
Christoffers plan var at afvente de andre løbere, og så angribe med omkring 300 meter til mål, lige før det næstsidste sving. Christoffer havde på forhånd forudset sig et ambassadeflag der markerede hvor det gav bedst taktisk mening at sætte den længere spurt ind.
Løbet startede ud ved Nyhavn, hvor Linus Lindquist startede med at være i front og satte tempoet. Linus Lindquist var på forhånd ikke en af favoritterne. Disse gemte sig indledende bag ham. De endte med at lægge bagved i et par hundrede meter, hvor alle afventede alle.
Ved et større buet sving inden Kongens Nytorv blev feltet naturligt spredt i en længere række og folk fandt deres pladser inden den længere strækning på Bredgade skulle løbes. Her endte der med at være en favoritgruppe, hvor de resterende i feltet lige så langsomt blev sat. Christoffer Frost-Jensen Johansen valgte med to sving og 300 meter til mål at sætte sit angreb ind fordi han følte han havde det under kontrol og formen var til det. Det forspring angrebet skabte holdt Christoffer til mål, og kom ind i tiden 4.14 minutter, der er ét sekund hurtigere end hurtigste Mile sidste år til Royal Run, der blev løbet af Mikkel Dahl-Jessen. Ruterne er dog svære at sammenligne, hvorfor tiderne på street miles heller ikke helt kan sammenlignes.
Kort efter kom Peter Glans ind på en 2. plads i 4.15 min., med Jacob Ilbjerg Stengaard kort efter på 3. pladsen i 4.16 min., som var samme tid som Rasmus Gregersen der dog måtte se Jakob Stengaard komme ind på hundrededele før.
ELITEN HÅBER PÅ GENTAGELSE EFTER FANTASTISKE RAMMER FOR BÅDE MOTIONISTER OG ELITE
Royal Run skulle altså vise sig at skabe nogle fantastiske rammer for både motionister, for folk der aldrig havde prøvet motionsløb før samt for eliten. Flere af de hurtigste løbere på milen bekræftede efterfølgende, at de håbede at denne begivenhed "Danmarks Hurtigste Miler" ville blive en tilbagevendende begivenhed.
En ting er foreløbigt sikkert. I år var en stor succes med street milen med mange gode oplevelser på alle niveauer.
TOP 6 HYLDET PÅ AMALIENBORG SLOTSPLADS
Top 6 blev efterfølgende hyldet på Amalienborg Slotsplads.
Christoffer Frost-Jensen Johansen fra Bagsværd AC blev hurtigste Miler på herresiden.
Emma Kiplagat fra Kolding KFUM tog sejren i et meget tæt opgør.
Fra venstre (ikke i Top 6 rækkefølge); Caroline Milenaar, Emma Kiplagat Kondrup, Dagmar Fæster Olsen, Sophie Søefeldt, Sofie Thøgersen og Louise Jørgensen.
Top 6 hos herrerne. Hurtigste fra venstre; Christoffer Frost-Jensen Johansen, Peter Glans, Jacob Ilbjerg Stengaard, Rasmus Bøge Gregersen og Magnus Dewett.
Royal Run skabte et større fokus på eliten inden for mellemdistanceløb, bl.a. her hvor Emma Kiplagat blev interviewet af TV2, der fulgte hende i løbet af dagen.
Direktør for Dansk Atletik, Jakob Larsen (t.v.), er en af skaberne bag "Danmarks Hurtigste Mile" løbet som blev afviklet til Kongehusets store begivenhed, Royal Run.
RELEVANTE LINKS