Loading...

Christian Grøn Nørfelt undervejs til årets VM Trail i Portugal. (Foto: Fernando Ramos Fotografia)

TRAILLØB / VM

Trailløb er i klar udvikling, ifølge landstræner. Beretning fra VM Trail i Portugal.

19. juni 2019 · Christian Jørn

De klassiske atletikdiscipliner har i mange år været løb, spring og kast. Hertil blev der i 2015 i regi af Dansk Atletik tilføjet ultraløb, trailløb og bjergløb til paletten. Med denne tilføjelse fik sporten en helt ny status i det danske trail-, ultra- og bjergløbslandskab. Der har således netop været afholdt VM i trail (44K / 2100HM) i Miranda do Corvo, Portugal, med et stort dansk hold.

TRAILLØB ER I UDVIKLING

Niveauet i dansk trail er endnu ikke lige så højt som i andre løbediscipliner under Dansk Atletik, men er i en positiv udvikling, som er næsten målbart fra mesterskab til mesterskab lige siden 2015, som kan bekræftes i, at antallet af kvalificerede kandidater hele tiden øges. Som udtagelsesansvarlig bliver det således en større og større udfordring at udvælge dem, som skal med til de respektive mesterskaber. En positiv udfordring selvsagt.”, lyder det fra landstræner Søren Rasmussen.

 

 

OPLEVELSEN ER LIGE SÅ VIGTIG SOM RESULTATET

Ifølge landstræner, Søren Rasmussen, så tilføjer disse discipliner en anden karakter og oplevelse til udøverne, fordi det landskab hvori de bogstaveligt talt konkurrerer hele tiden skiftes, dog inden for visse parametre.

Der løbes oftest / helst på én lang rute, hvor netop det ukendte og uforudsigelige er en del af den udfordring, man skal kunne tackle for at være god.

Hjemmefra ved man selvfølgelig en masse praktiske ting om distance, højdeprofiler og vejrudsigt m.m., lige som det ofte også er muligt både via beretninger fra andre løbere, der evt. har løbet ruten før, har taget billeder eller skudt videoer, at få et indtryk af, hvad der venter.

Men alligevel er der altid rigtig meget, man ikke har set eller læst om, og med mindre man har haft ressource til at rejse ned at løbe ruten (herunder overhovedet at kunne finde ruten gennem vildnisset), så er der rigtig meget 'ukendt' rundt om hvert eneste hjørne.

For deltagerne regnes det dog for en charme, og noget af det, der netop gør trail spændende.

Jesper Meins 3 Fernando Ramos Fotografia Vmtrail2019 Miranda Do Corvo Portugal

Jesper Meins, der i år debuterede for trail landsholdet.

(Foto: Fernando Ramos Fotografia)

 

Både når man snakker med Søren Rasmussen, men også med andre deltagere er det klart at det ikke alene er det gode resultat der er motivationen, men også oplevelsen, hvor et resultat så blot er en del af dette men ikke nødvendigvis det primære drive.

Trail- og bjergløbere ér også oplevelsesløbere. Dét at komme ud og se så meget forskelligt er en meget stor del af det, der motiverer både motion og elite.”, fortæller Søren Rasmussen.

Ifølge landstræneren er rekruttering en stor og væsentlig opgave.

Rekruttering er en stor opgave, som er væsentlig for disciplinernes udvikling, og som i øvrigt sker ad blandede kanaler. Mange aktive har tidligere løbet trail og bjergløb som privatister uden at have været organiseret i DAF eller andre steder. Dem arbejder jeg løbende på at få indlemmet. Andre har tidligere været aktive i orienterings- eller adventuresporten, og er således vant til at være organiserede, blot i andre regi. Herudover ses det i stigende omfang, at det nu også lykkes at rekruttere flere og flere fra de traditionelle langdistancediscipliner under Dansk Atletik.

Stine Katrine Baekgaard Olsen 5 Fernando Ramos Fotografia Vmtrail2019 Miranda Do Corvo Portugal

Stine Bækgaard Olsen fik til VM Trail i år sin første oplevelse med traillandsholdet. Hidtil har Stine Olsen lavet triatlon og anden udholdenhedssport. Hun har nu oplevet at være en del af et dansk landshold.

(Foto: Fernando Ramos Fotografia)

 

TRAILLØB ER FORBUNDSMÆSSIGT EN RELATIVT NY SPORT

Landstræner, Søren Rasmussen, beretter om udviklingen inden for sporten hvad angår forbundene den seneste årrække, hvor der er sket vidtgående ændringer.

Historien bag 2015 som en slags skæringspunkt er, at det år var første gang internationale aktører, herunder IAAF, IAU og DAF anerkendte trailsporten på højeste plan og som egentlig disciplin. I samme forbindelse valgte DAF dengang også at indstifte de to danske mesterskaber på hhv. kort trail (20-30 km) og lang trail (50-90 km).” 

I årene op til 2015 begyndte der sig i øvrigt at tegne et billede af, at meget store kommercielle aktører, sponsorer, udemokratiske organisationer m.m. forsøgte at tilkæmpe sig 'ejerskab' til sporten. Bl.a. ses det i et vist omfang lykkes i den niche, der hedder International Sky Running.

Man kan derfor sige, at det var rettidig omhu og meget stærkt nødvendigt, at IAAF + underorganisationer relateret hertil gik meget massivt ind og sikrede sig kontrol med disciplinen, så den kan afvikles, struktureres og udvikles i overensstemmelse med det vi tror på i den verden.

F.s.v.a. selve opbyggelsen af en trail/bjergløbsenhed i Dansk Atletik havde jeg/vi det held, at de flade ultraløbere (100K og 24H dengang) havde været i gang i en del flere år.

Da vi startede op i 2015 var det bl.a. også på medinitiativ af daværende ultraløbs-ansvarlige, Brian Larsen, som hjalp med noget overblik og struktur.

Soeren Rasmussen Fernando Ramos Fotografia Vmtrail2019 Miranda Do Corvo Portugal

Landstræner, Søren Rasmussen, der deltog i det åbne løb på samme rute som selve VM Trail dagen efter for ved selvsyn at se og opleve hvad de aktive havde været igennem.

(Foto: Fernando Ramos Fotografia)

 

At være en del af forbundet betyder meget for det daglige arbejde for landstræneren.

Jeg er legaliseret og bakket op af Dansk Atletiks direktør, elitechef, administration m.m. - hvilket naturligvis er meget værdiskabende og værdisikrende, når man agerer både i.f.t. aktive, internationale organisationer, sponsorer m.m.

 

BLÅSTEMPLING GIVER BEDRE FORHOLD

Søren Rasmussen er én blandt mange drivere omkring det nationale landsholdsprojekt for bjerg-, ultra- og trailløb. Har ser det som en styrke, at det danske atletik forbund bakker op om sporten.

Disciplinerne ”trail” og ”mountain running” er siden 2015 blevet varetaget af Søren Rasmussen som både praktisk koordinator, landstræner og udtagelsesansvarlig. 

"At trail blev blåstemplet som disciplin i 2015 er bestemt kun en fordel, synes jeg.

Som fundament for sportens udvikling er det vigtigt, at der står et stærkt forbund og medlemsforeninger bag.Man kan jo sige, at vi også herhjemme i DK kæmper mod mange private aktører og kommercielle interesser.

I 'kampen' er det vigtigt, at vi hele tiden har det trumfkort, at vi har det formelle ejerskab, navnlig at landsholdet ligger i regi af Dansk Atletik, og at der herigennem også kommer en masse støtte til sporten.

62208420 2111614302282221 705482437458657280 O

Trailløb byder på nogle andre facetter end de klassiske atletikdiscipliner.

(Foto: Fernando Ramos Fotografia)

 

Selvom sporten blev en del af Dansk Atletik og IAAF i de senere år først, så har VM i bjergløb været med længe før 2015. Dengang var der ikke nogle i Danmark, der tog sig specielt af det, og der har kun været få deltagere med i tidligere udgaver, hvor man nu efterhånden kan samle et helt hold.

Landstræner, Søren Rasmussen, har en lang løbemæssig karriere at bygge på.

Sportsligt har jeg haft min egen elitebaggrund og diverse, samt mindre berøring med DAF-landsholdsarbejdet som en balast, jeg kunne trække erfaring fra.

Hertil arbejder jeg jo professionelt med coaching af løbere på fuld tid, så jeg har egentlig følt mig godt rustet lige fra start, vil jeg sige. Udfordringen er spændende og til tider svær. Men ikke så svær, at den ikke kan løses. Der skal drive og engagement til at udvikle.”

 

FAKTA OM TRAILLØB OG BJERGLØB

Bjergløb afvikles i regi af både EAA og WMRA, som DAF begge er medlem af. 

- På korte distancer á ca. 10 km afvikles både årlige EM bjergløb og VM bjergløb.

- På længere distancer á 30-42K afvikles kun årlige VM bjergløb. 

Der afvikles bjergløbs-mesterskaber for både ungdom, senior og masters, men i DAF-regi er der indtil videre kun fokuseret på officiel deltagelse i senior-mesterskaber. 

Trail afvikles formelt i regi af International Association of Ultrarunners (IAU), men arrangeres i praksis gennem et ligeværdigt samarbejde mellem IAU & International Trail Running Association (ITRA). DAF er en del af både IAU og ITRA, som tillige begge er medlemmer af IAAF.

- VM trail afholdes årligt skiftevis over ca. 50 km og ca. 50 miles

Der afvikles kun trail mesterskaber for senior.

Den formelle forskel på bjergløb og såkaldt mountain-running, og trailløb er, at førstnævnte altid afvikles i bjerge og bakker med rigtig mange højdemeter, mens sidstnævnte i princippet kan afvikles i al slags terræn. I praksis ses dog, at næste alle større internationale trailløb reelt også afvikles i bjerge. Som følge heraf er det besluttet, at VM lang bjergløb og VM trail fra og med 2021 slåes sammen til ét mesterskab.

 

ÅRETS VM TRAIL

De danske løbere ved årets VM trail (44K / 2100HM) i Miranda do Corvo, Portugal leverede lørdag den 8. juni et samlet set meget tilfredsstillende sæt præstationer på en hård rute, som af løbere, der har været med til VM flere gange, blev betegnet som den hidtil (2015-2019) teknisk sværeste.

Individuelt var det som ventet hhv. den danske vicemester på lang trail for herrer, Christian Nørfelt og den danske mester for kvinder, Katrine Villumsen, der leverede dagens bedste præstationer, men også blandt holdenes øvrige deltagere, heriblandt tre debutanter, præsterede på flot niveau efter dansk standard.

Lidt malurt i bægeret var dog noget ærgerlig virus og forkølelse, der i dagene op til løbet ramte Katrine Villumsen og Peter Arnoldsen, som derfor begge ikke følte sig helt på toppen undervejs.

Katrine Villumsen 4 Fernando Ramos Fotografia Vmtrail2019 Miranda Do Corvo Portugal

Katrine Villumsen i aktion under årets VM Trail.

(Foto: Fernando Ramos Fotografia)

RESULTATER FRA VM TRAIL 2019

KVINDER
1. Blandine Lhirondel, Frankrig – 4:06.17
2. Ruth Croft, New Zealand – 4:14.28
3. Sheila Aviles, Spanien – 4:15.04
70. Katrine Villumsen – 5:12.00
74. Kristina Schou Madsen – 5:13.56
117. Stine Katrine Bækgaard Olsen (debutant) – 5:36.47
159 gennemførende / ??? startende

Det danske hold (3 løbere) blev nr. 21 ud af 34.

 

HERRER
1. Jonathan Albon, Storbritianien – 3:35.34
2. Julien Rancon, Frankrig – 3:37.47
3. Christian Mathys, Schweiz – 3:40.34
77. Christian Grøn Nørfelt – 4:11.54
90. Jesper Meins (debutant) – 4:19.12
97. Anders Aagaard Hansen – 4:23.34
101. Kristian Joergensen (debutant) – 4:24.11
151. Peter Arnoldsen – 5:01.51
204 gennemførende / ??? startende

Det danske hold (3 løbere) blev nr. 20 ud af 42.

Årets VM havde et rekord-stort antal tilmeldte med 411 løbere fra 53 lande.

 

RELEVANTE LINKS

Facebookside for Danmarks Ultralandshold Mountain Trail 50 km 100 km 24 Hour

Resultater VM Trail 2019

JydskeVestkysten artikel: “Jesper Meins løb sit livs løb ved VM i trail”

Billeder fra VM i Trail, album 1 (Fernando Ramos Fotografia)

Billeder fra VM i Trail, album 2 (Fernando Ramos Fotografia)

Udtagelseskriterier ved landsholdsudtagelser til trailmesterskaber

© Copyright Dansk Atletik Forbund