Loading...

Fra åbningsceremonien til 2019 udgaven af European Games i Minsk, fredag den 21. juni 2019. Foto: Lars Møller

EUROPEAN GAMES

European Games / Guide til det nye format. Følg med.

21. juni 2019 · Christian Jørn

European Games, der for atletikkens vedkommende skydes i gang i morgen søndag den 23. juni, er et resultat af et nyt innovationsprojekt fra European Athletics, hvor man har forsøgt at ændre konkurrenceformatet og skabt et nyt slags event som det europæiske forbund har navndøbt DNA - “Dynamic New Athletics”.

European Games, der for atletikkens vedkommende skydes i gang i morgen søndag den 23. juni, er et resultat af et nyt innovationsprojekt fra European Athletics, hvor man har forsøgt at ændre konkurrenceformatet og skabt et nyt slags event som det europæiske forbund har navndøbt DNA - “Dynamic New Athletics”. 

Der er god grund til at læse videre hvis du selv som atletikelsker vil have indsigt i hvordan konkurrencen i disse dage foregår, da konkurrenceformatet er lidt usædvanligt.

 

EUROPEAN GAMES SKAL TILTALE YNGRE PUBLIKUM

I dette oplæg fra tidligere i processen omkring etableringen af dette nye DNA format kan man læse mere om bevæggrundende for det ændrede konkurrenceformat. 

Helt konkret vil man gerne skaffe et yngre publikum omkring atletikken og man vil targetere 15-34 årige. Derfor har man igennem en survey blandt 3500 spurgte fundet frem til at følgende kriterier er vigtige for denne yngre målgruppe:

  • Nationale hold skal konkurrere mod hinanden (73%)
  • Uforudsigelighed indtil sidste sekund (72%)
  • Live musik (71%)
  • At de bedste atleter konkurrerer (70%)
  • At mænd og kvinder konkurrerer mod hinanden (68%)
  • Fan-adgang til atleterne og interaktion med atleterne (64%)
  • Interaktion og afstemning via Sociale medier. 

Noget af dette har man forsøgt at integrere i dette nye format.

 

DANSKERNE KLAR

Fredag aften var der indmarch for de 55 danske atleter, der er fordelt over 10 idrætsgrene til European Games. European Games betragtes af mange lidt som et mini-OL for europæere.

Dog er mange meldinger fra den danske lejr at man er spændt på det nye format og hvordan, og om, det finder fodfæste.

20190621 Europeangames 1028

De danske atleter til indmarch. Foto: Lars Møller

20190621 Europeangames 1027 

Foto: Lars Møller

 

 

SIDSTE OPDATERINGER PÅ DET DANSKE HOLD

Det danske hold blev for nogen tid siden udtaget, som kan læses her.

Siden da er der sket nogle ændringer. Ida Karstoft deltager ikke pga. en fiberskade ved det nyligt afholdte Copenhagen Athletics Games. En fiberskade der gør at hun er ude i 3-6 uger inden hun kan begynde genoptræning. Mathilde Kramer var udtaget, men spares og løber ikke med pga. små spændinger i muskulaturen. Med en lang sæson med World Relays tidligt i år får hun derfor en pause her nu. Med i stedet for er Emma Beiter Bomme og Zarah Buchwald på sprintdistancerne. Derudover er reserverne, Mia Helene Mørck og Olivia Thorsgaard, heller ikke endt med at tage blive relevante skulle der være brug for dem. Mia er desværre blevet skadet. Mia deltog den 18. juni i Folksam Grand Prix på 800m, hvor hun under løbet mærkede et knæk i venstre fod, der desværre er konstateret til at være midtertåens lange fodrodsknogle der er brækket. Olivia Thorsgaard døjer med problemer med svangscenen. Jonas Kløjgaard Jensen deltager heller ikke af personlige årsager. Det skaber udfordringer i højdespring, hvor der ikke er en oplagt 2. kandidat på det danske hold. Sprinteren, Simon Hansen, er gået med til at hjælpe holdet i denne henseende og tage højdespring, der er en disciplin der er fjern for ham, men som han tager for holdet.

Man må som hold have 8 kvinder og 7 herrer med, samt 6 reserver, der udgør et 21 personer stort hold. 

Det danske hold i Minsk er nu: 

  • Janne Nielsen
  • Marie Vestergaard
  • Sara Slott Petersen
  • Helene Holm Gottlieb
  • Astrid Glenner-Frandsen
  • Mette Graversgaard
  • Emma Beiter Bomme
  • Zarah Buchwald
  • Frederik Schou-Nielsen
  • Andreas Martinsen
  • Benjamin Lobo Vedel
  • Gustav Lundholm Nielsen
  • Kristian Uldbjerg Hansen
  • Nicolai Hartling
  • Kasper Olsen
  • Simon Hansen

 

Reserver (der er hjemme i DK):

  • Anna Øbakke Lange
  • Oliver Chabert

 

Det danske hold til den første match er sat, og holdleder, Lars Nielsen, bekræfter at opstillingen meget vel kan ændres til de efterfølgende matche.

 

Lars Møller

Fra indmarchen. Foto: Lars Møller 

 

INTRODUKTION TIL FORMATET

Man kæmper som landshold i en holdkamp som et samlet landshold, og konkurrerer i både individuelle øvelser og stafetter. Man starter som landshold i grupper, og går så videre til  kvartfinaler, så semifinaler og afsluttende en finale. Som individ repræsenterer man både sig selv og gør det godt, men overordnet skal det nye format ses som en holdkamp. Man kæmper som individuel atlet mod andre i sin disciplin, og afhængigt af ens placering tjener man point til sit hold, fra 12 til 2 point. Flest point er mest værd.

Så går man afhængigt af placeringen videre fra kvalifikationsrunden til kvartfinaler, så semifinaler og dernæst en finale.

Der konkurreres i såkaldte matches, hvor man som landshold er inddelt i grupper med seks landshold i hver gruppe. 

20190621 Europeanddgames 1031

Fra åbningsceremonien fredag den 21. juni. Foto: Lars Møller

 

PROGRAM

Konkurrencen er over seks dage, med to hviledage.

23. juni, søndag.

11.00 - Kvalifikationsrunde - Match 1

13.20 - Kvalifikationsrunde - Match 2

16.40 - Kvalifikationsrunde - Match 3

19.00 - Kvalifikationsrunde - Match 4 (Danmark). Sendes på DR2.

 

24. juni, mandag. Hviledag.

 

25. juni, tirsdag.

13.30 - Kvartfinaler - Match 1

16.40 - Kvartfinaler - Match 2 (Danmark). Sendes på DR2.

19.00 - Kvartfinaler - Match 3

 

26. juni, onsdag.

16.40 - Semifinaler - Match 1

19.00 - Semifinaler - Match 2

 

27. juni, torsdag. Hviledag.

 

28. juni, fredag.

17.00 Finale

 

KONKURRENCEFORMAT

Der konkurreres i hver match i ét event af gangen. Matchene tager omkring 120 minutter. 

Som atlet kan man vinde 12 point til sit hold ved en 1. plads, 10 point ved en 2. plads, 8 point ved en 3. plads osv., helt til 2 point for en 6. og sidsteplads.

Der konkurreres i 8 discipliner, og så én ekstra afsluttende ny disciplin “The Hunt”, hvor “winner takes it all”. I de indledende 8 discipliner kan et landshold maksimalt optjene 96 point.

 

Det er følgende:

100 meter (K)

100 meter (M)

100 m. hæk (K)

110 m. hæk (M)

Længdespring (K)

Højdespring (M)

Spydkast (K)

4 x 400 meter (mixed – 2 M og 2 K)

 

Afslutningsvis skal “The Hunt” afgøre hver match og hvem der skal gå videre. 

I “The Hunt” konkurreres i en stafet: 800m (herrer) - 600m (kvinder) - 400m (herrer) - 200m (kvinder).

Afhængigt af ens holds placering ud fra antal point starter man enten som første hold (det hold med flest point) ved 800m mærket, eller man starter som hold efter det første hold hvor ens antal point afgør hvor langt bagefter i sekunder man skal starte. Pr. 3 point man er bagud fra det førende hold bliver ens start forsinket med 1 sekund relativt til det først startende hold.

Holdenes placering afslutningsvis over målstregen afgør hvem der går videre.

 

SPECIELLE FORHOLD

En række discipliner afvikles forskelligt for normalen. Læs her konkret hvordan det gøres.

 

HØJDESPRING

Der er 6 deltagere i hver runde (en fra hver af de 6 nationer). 

De seks deltagere opdeles i to grupper A og B med 3 atleter i hver gruppe. I hver gruppe gennemføres så Head to Head indledende konkurrencer, hvor hver deltager møde de to andre i sin gruppe en ad gangen. 

Hver atlet meddeler dommeren sin springhøjde uden at kende modstanderens valg. Der gives så et forsøg på den valgte højde og den med den laveste højde springer først, hvis samme højde er valgt, er det startrækkefølgende på startlisten der afgør hvem der springer først. 

Vinderen får 3 ”spikes” taberen får 0, ved uafgjort får med 1 ”spikes” hver. Når alle har mødt hinanden, afgør antal ”spikes” hvem er der 1, 2 og 3 i gruppen. Den valgte springhøjde kan ændres forud for hver Head to Head konkurrence. Nr. 1 i gruppe A møder nr. 1 i gruppe B og skal så igen vælge springhøjde og denne Head to Head afgør så hvem der bliver nr. 1 og 2. Nr. 2 i de 2 grupper kæmper om 3 og 4 pladsen o.s.v. 

 

4x400M RELAY

Holdet består af 2 kvinder og 2 mænd. Navnene på de fire løbere og navnet på den der løber først, skal oplyses ifm. Final Declaration. Rækkefølgen på de sidste tre afgøres af en træner eller en Team Leader, der befinder sig på inderkredsen sammen med løberne. D

 

SPYDKAST

Der er 6 deltagere i hver runde (en fra hver af de 6 nationer) De seks deltagere opdeles i to grupper A og B med 3 atleter i hver gruppe. I hver gruppe gennemføres så Head to Head indledende konkurrencer, hvor hver deltager møde de to andre i sin gruppe en ad gangen. I den indledende ”Head to Head” runde får hver deltager et forsøg mod hver modstander, vinderen af hver ”Head to Head” får 3 ”spikes” taberen får 0, ved uafgjort får de hver 1 ”spikes” hver. Når alle har mødt hinanden, afgør antal ”spikes” hvem er der 1, 2 og 3 i gruppen. Nr. 1 i gruppe A møder nr. 1 i gruppe B og får hver et forsøg mere, der så afgør hvem der bliver nr. 1 og 2. Nr. 2 i de 2 grupper kæmper om 3 og 4 pladsen o.s.v. 

 

LÆNGDESPRING

Der er 6 deltagere i hver runde (en fra hver af de 6 nationer) De seks deltagere opdeles i to grupper A og B med 3 atleter i hver gruppe. I hver gruppe gennemføres så Head to Head indledende konkurrencer, hvor hver deltager møde de to andre i sin gruppe en ad gangen. I den indledende ”Head to Head” runde får hver deltager et forsøg mod hver modstander, vinderen af hver ”Head to Head” får 3 ”spikes” taberen får 0, ved uafgjort får de hver 1 ”spikes” hver. Når alle har mødt hinanden, afgør antal ”spikes” hvem er der 1, 2 og 3 i gruppen. Nr. 1 i gruppe A møder nr. 1 i gruppe B og får hver et forsøg mere, der så afgør hvem der bliver nr. 1 og 2. Nr. 2 i de 2 grupper kæmper om 3 og 4 pladsen o.s.v.

20190621 Europeangames 1030

Fra indmarchen. Janne Nielsen (i midten) er en af dem der skal prøve det nye head-to-heat format i længdespring.

Foto: Lars Møller 

© Copyright Dansk Atletik Forbund