Loading...

Andreas Martinsen er en af de udtagne atleter til bruttotruppen. Foto: Christian Jørn

VM DOHA

VM-bruttotrup forbereder sig til et sent og varmt VM i Doha

04. juli 2019 · Christian Jørn

Hvert 2. år afholdes VM i atletik. I år afholdes det i Doha i oktober måned. Sædvanligt er VM placeret noget tidligere på sæsonen, og med et OL i 2020, så er der masser at forholde sig til omkring årets VM for de potentielle atleter der skal med her, da det vil være forholdsvist tæt på hinanden. Et nyt rankingsystem til OL 2020 ændrer samtidig landskabet for hvordan man som atlet kvalificerer sig til OL, og det vil for mange også have en betydning ift. VM og om de skal være med der eller ej.

Udtagelseskriterierne til VM i Doha kan ses her.

Bruttotruppen til VM blev udtaget den 26. april, og hele truppen samt de enkeltes personlige trænere var inviteret til en forberedende samling i Odense den 16. maj.

CAG_2019_Christian _Jørn _20190629-271

Sara Slott Petersen er en af de udtagne til bruttotruppen, og er en af dem der allerede har klaret kvalifikationskravet. Foto: Christian Jørn

 

BRUTTOTRUPPENS ATLETER

Danmark har udtaget følgende i bruttotruppen frem mod VM:

  • Andreas Martinsen, 110m Hæk.
  • Sara Slott Petersen, 400m Hæk. Er kvalificeret.
  • Nicolai Hartling, 400m Hæk.
  • 4x100m stafet. Bruttotrup her er Mathilde Kramer, Astrid Glenner-Frandsen, Mette Graversgaard, Ida Karstoft, Louise Østergård, Zarah Buchwald, Emma Beiter Bomme og Thea Jensen. Holdet er kvalificeret allerede.
  • Andreas Bube, 800m.
  • Thijs Nijhuis, maraton. Har opfyldt kvalifikationskrav.
  • Maja Alm, 5000m.
  • Anna Emilie Møller, 3000m Forhindring. Er kvalificeret på 3000m Forhindring og faktisk også 10.000m (pga. sin topplacering ved VM Cross i marts).
  • Jakob Dybdal Abrahamsen, 3000m Forhindring.
  • Janne Nielsen, trespring.
  • Jonas Kløjgaard, højdespring.
  • Janick Klausen, højdespring.

 

TRACKS_2018_T10-90 

Forhindringsløber, Jakob Dybdal Abrahamsen, er med i bruttotruppen til VM. Ole Hesselbjerg var oprindeligt også med, men går ikke efter dette års VM pga. netop konstateret lyskebrok der skal opereres. Foto: Christian Jørn, fra TRACKS i Viborg i 2018.

Elitechef, Bo Overgaard, fortæller at bruttotruppen er udtaget ud fra følgende vilkår. Såfremt atleten har præsteret resultater inden for 2% af entry standards to VM, er man med. Der er herudover også set på atletens placering på World Rankingen ift. en renset liste (der vil indeholde maksimalt tre atleter pr. nation). På en sådanne liste skal atleten være tæt på eller i nærheden af de tilsvarende objektive entry standards.

Derudover er der set på hvorvidt VM i Doha netop passer ind i evt. OL forberedelser og/eller andre prioriteringer.

 

ENDELIG TRUP UDTAGES I SEPTEMBER

Det endelige hold udtages først endeligt den 7. september 2019. Dansk Atletik kan godt udtage atleter der ikke er med i bruttotruppen, såfremt de klarer kvalifikationskravene. Bruttotruppen er blevet dannet i god tid inden mesterskabet, så der i god tid kan blive afstemt forventninger samt atleter og trænere kan planlægge forberedelserne bedst muligt, fortæller elitechef i Dansk Atletik, Bo Overgaard. VM i Doha ligger nemlig senere på året end man er vant til.

Flere atleter er med vilje fra VM bruttotruppen. Det er gjort, fordi det ikke passer ind i deres sæsonplaner. Abdi Ulad prioriterer en satsning frem mod OL i 2020, og her passer et VM i oktober ikke ind. Derudover er Kristoffer Hari og Benjamin Lobo Vedel ikke en del af bruttotruppen frem mod VM, da det er vurderet, at det ikke passer ind i deres sæsonplaner. Beslutningerne er taget mellem atlet, landstræner og elitechefen i Dansk Atletik.

RR DM10 Lowquality 25

For Abdi Ulad er VM fraprioriteret i forsøget mod at kvalificere sig til OL i 2020 via en kvalifikationstid og ikke ranking. Foto: Christian Jørn

 

OLE HESSELBJERG KOMMER IKKE TIL VM

Ole Hesselbjerg var oprindeligt også med i bruttotruppen til VM på 3000m Forhindring, men har døjet med lidt skavanker. Hesselbjerg har nu fået konstateret lyskebrok i begge lysker, og skal derfor opereres snart. Selve operationen er rimelig simple og burde ikke betyde mere end 2-3 uger uden løb og så intensitet efter 4-6 uger, fortæller Ole.

TRACKS_2018_T6-130

Ole Hesselbjerg fra et TRACKS stævne på Frederiksberg i 2018, hvor han hjalp med at pace andre håbefulde ungdommer på forhindringsdisciplinen. Foto: Christian Jørn 

VM UNDER ANDRE FORHOLD

Udover at årets VM er planlagt usædvanligt i oktober, så bliver det et VM der kommer til at blive præget af høje temperaturer. Det skal atleterne forberede sig på. Netop pga. de her forhold er det en fordel at have udtaget en bruttotrup tidligt, så man kan vidensdele og sparre med hinanden omkring at få skabt en optimalt forberedelse. Denne vidensdeling vil også komme de atleter til gavn, som endnu ikke er kvalificeret og som måske pt. er lidt længere væk fra at opfylde kvalifikationskravene, fortæller Bo Overgaard.

U_landsholdssamling _20190702-61

Elitechef, Bo Overgaard (t.h.), med Kim Birk (t.v.), til ungdomslandsholdssamling for EM U20, EM U23 og EYOF. Foto: Christian Jørn.

Til det at årets VM ligger usædvanligt i oktober måned har Bo Overgaard følgende kommentar til.

Jeg har den tilgang, at det ligger på det tidspunkt det ligger, og vores opgave er at forberede os på disse rammevilkår.

Om bruttotruppen har Bo Overgaard følgende bemærkninger.

Helt overordnet tegner VM-bruttotruppen billedet af, at Dansk Atletik har talentfulde atleter fra såvel løb som de tekniske discipliner. Muligvis vil nogen pege på, at der ikke er nogen kastere i truppen, men hertil vil jeg blot anføre, at der ikke er så langt igen for et par kvindelige diskoskastere og en mandlig kuglestøder.

Dét at vi har et 4x100m stafethold kvalificeret til VM er muligvis en overraskelse for de fleste. Men det er IKKE tilfældigt, at holdet er med. Der er nogle atleter som er gået ind i satsningen med stort ansvar og engagement, og de har oplevet glæder og sorger, og er kommet styrket ud af det. Den tidligere cheflandstræner, Piotr, formåede at løfte tilgangen til stafet-forberedelserne op på internationalt niveau. Nu bygger Mikkel Larsen videre på det fundament, som blev skabt sidste år og det er på vej til at føre holdet/ satsningen et nyt sted hen."

 

NYT RANKINGSYSTEM ÆNDRER LANDSKABET FOR OL KVALIFIKATION

Elitechefen har følgende bemærkninger om et nyt rankingsystem til det næste store mesterskab efter VM, nemlig OL.

Om end det ikke er alting i World Ranking systemet som er perfekt, så er jeg i udgangspunktet glad for et kvalifikationssystem på baggrund af et rankingsystem.

Helt grundlæggende kan jeg godt lide den tanke, at atleterne kvalificerer sig ved at de viser stabilt højt niveau til prioriterede stævner. Ud fra det danske perspektiv, som jeg skal tage, vil jeg gerne væk fra, at vi skal ”jagte en kvalifikation” hvor vi leder med lys og lygte efter stævner, hvor forholdene er fuldstændig perfekte. Jeg vil rigtig gerne fokusere på at skabe dygtige mesterskabsatleter, og det betyder bl.a. at atleterne til enhver tid kan tilpasse sig de givne rammer og forhold. World Ranking systemet ligger op til, at man rent strategisk gør sig klart, hvilke stævner man vil prioritere/ formtoppe til mhp. kvalifikation til de kommende internationale mesterskaber, hvor OL 2020 bliver det første mesterskab, hvor World Ranking spiller en rolle ift kvalifikation. Jeg tror faktisk på, at det nye system kan vise sig at blive en fordel for de fleste af vores danske atleter.

RR DM10 Lowquality 13

Den nykårede mester for DM 10 km landevej, Thijs Nijhuis, er kvalificeret på maraton til VM i Doha via en tid. Til næste års OL skal han kvalificere sig via et skærpet tidskrav på maraton eller via det nyetablerede World Ranking system. Foto: Christian Jørn, fra Royal Run DM 10 km.

© Copyright Dansk Atletik Forbund