Det var en lettet Oliver Chabert, der blev ny dansk seniormester i mangekamp i weekenden. Oliver Chabert opnåede det mål for året han havde sat sig, men som pga. en skade i maj måned så svært ud at opnå indtil weekendens DM i mangekamp kastede et hav af PR'er af sig og endda også en ny Dansk Ungdomsrekord for U23. Billede fra Store DM i Esbjerg inden 110m Hæk. Foto: Christian Jørn.
Oliver Chabert viser at der er gang i mangekampen for tiden med ny dansk U23 rekord til DM
03. september 2019 · Christian Jørn
Der er disciplingrupperne, spring, løb og kast. Og så er der disciplinen der samler dem alle. Mangekampen. I weekenden skulle danmarks bedste mangekæmpere findes.
Weekenden bød nemlig på årets danske mesterskaber i mangekamp. Arrangøren var Sparta AM, der over de to dage mangekampen foregik bød velkommen til hvad der var nogle travle dage på Østerbro Stadion.
En mangekamp består ikke af så meget tid i aktion relativt til den totale tid mangekampen tager fra første øvelser til sidste øvelse. Det er en kunst som mangekæmper at holde sig klar, fokuseret, skadesfri, motiveret og i ro over de mange discipliner. Det er det også i enkeltdiscipliner, men her har mangekæmperne bare op til 10 enkeltdiscipliner de skal gøre det ved. Derfor er det også en helt særlig atmosfære der er på stadion under en mangekamp. Gik man rundt på Østerbro Stadion kunne man se atleterne havde taget campingstole med, meget forplejning, liggeunderlag m.m. med for at kunne skabe de bedste forudsætninger for at præstere over de to dage. Der var små camps rundt omkring på stadion, hvor nogle gjorde klar til at komme i aktion eller ventede på at komme i aktion. Man kunne godt se det var noget andet end ved et sædvanligt stævne.
Små lejre langs siden af banen. Foto: Christian Jørn.
En mangekamp er også speciel på den måde, at man først finder ud af sit endelige resultat sidst efter de to dage. Du ved undervejs hvad du præsterer i enkeltøvelser og flere har også delmål der, men et samlet godt resultat afhænger af at præstere jævnt i alle øvelser. Det var der flere der gjorde i år, men snakker man med med flere i mangekampsmiljøet, så er der én præstation der nævnes udover alle andre. Det var Oliver Chabert, der scorede 7493 point i 10-kampen, der gav ham titlen som dansk seniormester. Dog betød det antal point mere for Oliver Chabert end bare titlen.
Oliver Chabert til Store DM i enkeltdisciplinen, 110m Hæk. Foto: Christian Jørn.
CHABERT INDFRIER ÅRETS MÅL
“Min præstation fra weekenden betyder rigtig meget. Jeg fik en fibersprængning til Øst Mangekamp i starten af maj og var ude i to måneder. På det tidspunkt troede jeg lidt at min sæson var ødelagt, men så lavede jeg en god mangekamp til EM Hold i Madeira i juli måned og indså at det stadig var muligt at få noget ud af sæsonen.
Efter EM Hold Mangekamp følte jeg der var mere at komme efter. Det gav mig håb om at kunne præstere bedre til DM Mangekamp.
Jeg trænede derfor hårdt og målrettet mod weekendens mangekamp i håb om jeg kunne klare mit års mål. Jeg havde i starten af sæsonen sat mig det mål at klare U23 EM krav på 7300 point.
Selvom det er for sent at klare det til DM, så det med at have klaret kravet er virkelig fedt. Det giver mig indsigt i, at jeg kan meget mere end jeg selv tror.
Så det at det hele lykkes for mig i weekenden, betyder rigtig meget!
Så hvis jeg ikke havde fået den fibersprængning i maj, så tror jeg ville have klaret kravet i tide.”, fortæller danmarksmesteren i mangekamp, Oliver Chabert.
NY DANSK U23 REKORD OG FEMTEBEDSTE 10-KAMP NOGENSINDE
Med sin flotte præstation ikke blot opnår Oliver Charbert sit eget mål for i år målt på antal point, men han præsterer også så flot at han sætter ny dansk ungdomsrekord for U23.
Måske endnu mere imponerende er det at han i den alder formår at præstere den femtebedste 10-kamp i danmarkshistorien.
Hos netop herresenior blev Top 3 følgende:
SANDRA BÖLL DANSK MESTER FOR FJERDE GANG I TRÆK PÅ TRODS AF SVÆRT ÅR
Hos kvinderne vandt Sandra Böll sit fjerde seniormangekampsmesterskab i træk, og det endda med sæsonbedste med 5151 point og blot 300 point fra PR (som er tilbage fra 2017). Den præstation er meget flot, især taget i betragtning af at hun har haft et hårdt skadesår. Sandras sæson har været noget af en svingtur, ifølge hende selv. Hun har haft achillesproblemer det meste af sæsonen og faktisk også lang tid før udendørs sæsonen. Første gang hun blev skadet var tilbage i december hvilket gik markant ud over indendørs sæsonen. I marts lysnede det hele lidt op igen, men igen her skulle achilles blive et problem. Træningsmængden blev derfor fra april-juli sat meget ned for at passe på. Derfor betyder det her mesterskab og den flotte præstation rigtig meget for danmarksmesteren.
Hos kvindesenior blev Top 3 ved DM følgende i 7-kampen:
Sandra Böll var på Thea Haahrs hjemmebane ved DM i Esbjerg i juli på 100m Hæk, som Thea Haahr vandt. Nu var Thea på Sandras hjemmebane ved DM i Mangekamp i weekenden, hvor begge konkurrerede. Sandra Böll blev dansk mester. Foto: Christian Jørn, fra Store DM i Esbjerg lige efter 100m Hæk.
Alle resultater, herunder også fordelingen i de enkelte aldersgrupper, kan ses på imars.dk her.
TOP 2 VISER FÆLLESSKAB VED AT HJÆLPE HINANDEN
På trods af konkurrencen iblandt dem så hjalp nr. 1 og 2 hos herrerne hinanden i den afsluttende disciplin. Christian Gundersen hjalp Oliver Chabert på 1500m’eren i forsøget på at få en god tid og skrabe de sidste point sammen på vej mod et historisk resultat.
Oliver Chabert beretter følgende om den afsluttende øvelse i 10-kampen:
“Efter spydkast manglede vi kun den sidste og frygtede disciplin, 1500m. Her var jeg virkelig glad for en allerede fantastisk mangekamp og havde derfor aldrig været mere klar til at løbe en 1500m før. Som en helt fantastisk kammerat, så ville Christian Gundersen pace mig igennem 1500m’eren, så jeg kunne løbe en god tid og få gode point. Men som startskuddet går og jeg får løbet 50m, får jeg den første krampe i højre lyske. Det påvirkede min start på løbet. Efter de første 200m fik jeg endnu en krampe, men bare i den anden lyske. Der fik jeg følelsen af at ville opgive, da jeg stadig manglede hele 1300m. Men jeg kæmpede mig igennem kramperne og ind i mål, ved hjælp af Christian Gundersen.”
At løbe en 1500m med kramper i begge lysker viser hvor omfattende en mangekamp er, og hvor træt og øm man kan være efter de mange øvelser over to ret intensive dage.
Det er symbolet på én af hjørnestenene ved mangekampen som disciplin. Man skal hjælpe hinanden og være der for hinanden selvom man er konkurrenter. Det fortale flere af udøverne vi talte med i løbet af weekenden.
FEM DRENGE MED 6000+ POINT
Mangekampen i weekenden viste også hvor kompetitivt mangekampen er blevet, især i drengenes 16-17 års klasse, hvor hele fem drenge fik over 6000 point. Det var Nikolaj Grønbech (6689 point), Tobias Andersson (6475 point), Max Kørner Andersen (6336 point), Oswald Carstensen (6191 point) og Rasmus Vestergaard Johansen (6153 point).
Rasmus Vestergaard Johansen var én af fem drenge der fik over 6000 point. Her er han i stangspring. Foto: Running Pictures by Jesper Bundgaard
TO PIGER FÅR SAMME POINT I TOPPEN HOS PIGER 16-17 ÅR
En af weekendens ret så bemærkelsesværdige historier er også, at der efter hele 7 discipliner i kvindernes 7-kamp var to kvinder, der fik fuldstændig samme mængde point, da Josefine Skifter Andersen og Mathilde Kreiberg Skou begge fik 5093 point. Det hører til sjældenhederne. De delte dermed 1. pladsen. På 3. pladsen ved DM i den aldersgruppe kom Josephine Koch Jacobsen med 4795 point.
Læs her mere om dramaet fra Slagelse Atletik Delta.
Josefine Skifter Andersen. Foto: Christian Jørn.
Mathilde Kreiberg Skou. Foto: Running Pictures by Jesper Bundgaard
TALENTMASSEN ER STOR
Ifølge tidligere landstræner i mangekamp, Jens Behrend Christensen, er massen af mangekæmpere hos unge piger og drenge stor for tiden, og det synes han weekendens mangekamp viser.
F.eks. blev 9-kampen for D15 vundet med 6248 point, der er blot 90 point fra den danske rekord.
Foto: Running Pictures by Jesper Bundgaard
DANSKE UNGDOMSREKORDER I ENKELTØVELSER
Under weekendens mangekamp var der også enkelte der selv under en mangekamp præsterede at sætte dansk ungdomsrekord i enkeltøvelser. Josephine Koch Jacobsen satte lørdag DUR P16 på 200m med tiden 24,94 se.k undervejs i 7-kampen, og så var der Mathilde Kreiberg Skou der var bare 1/100 sekund fra U18 rekorden på 100m hæk.
ROS TIL ARRANGØRERNE
Alle vi i Dansk Atletik har talt med omkring weekendens mangekamp roser arrangørerne bag for et flot afholdt arrangement.
Tom Johansen, far til mangekæmper, Rasmus Vestergaard Johansen, udtrykker følgende velmenende kompliment i en intern Facebookgruppe for mangekæmpere i Danmark:
“Jeg har været i miljøet siden 2014, og jeg har aldrig oplevet et lignende arrangement.”.
Charlotte Beiter Bomme var stævneleder. Foto: Christian Jørn.
Stor ros giver Oliver Chabert også til arrangørerne.
“Jeg synes, at DM Mangekamp bliver bedre og bedre afholdt for hvert år. Det er en god måde at få alle rundt i de forskellige øvelser og vise Danmark at det ikke kun er enkelt discipliner der er på vej frem.”
Det var Sparta AM’s Charlotte Beiter Bomme der var tovholder for arrangementet, som hun har fået stor ros for.
LÆS OLIVER CHABERTS BERETNING
For at få fortalt historien om en mangekamp, så har vi hørt én af atleterne om vedkommende ville berette om weekenden. Hvem er mere passende her end weekendens U23 rekordsætter, Oliver Chabert. Læs her hans beretning om weekendens mangekamp og få et indblik i hans rejse inden for mangekampen som disciplin.
“Jeg startede til atletik som 6-årig, fordi jeg ikke kunne samle mig om kun én sportsgren. Jeg havde gået både til gymnastik, badminton, svømning og fodbold. Jeg mistede dog hurtigt interessen for de tre første sportsgrene, da det blev for ens. Fodbolden spillede jeg samtidig med atletikken indtil jeg blev 13 år. Her fandt jeg ud af, at atletikken var sjovere, og jeg begyndte at fokusere 100% på atletikken.
Jeg har altid godt kunne lide det gode sammenhold som var i Greve Atletik hvor jeg oprindeligt var. Jeg savnede dog en mangekampsgruppe, så derfor besluttede jeg at flytte til Sparta. Her bliv min træner, Kjeld Muff og jeg blev taget rigtig godt imod i deres mangekampsgruppe.
De seneste år siden jeg er skiftet til Sparta har mit fokus været meget på mangekamp. Stangspring er min favoritøvelse skulle jeg vælge én enkelt øvelse. Jeg nyder virkelig at lave mangekamp og er kommet ind i en helt fantastisk træningsgruppe, som også har fokus på mangekampen. Det gør at det altid er sjovt at komme til træning og det er tit at jeg er der et par timer før og efter træning for at hygge med holdet.
Ugen op til mangekampen trænede jeg ikke lige så meget som andre uger. Jeg fokuserer på at drikke nok væske og få slappet af. Jeg studerer mange af mine atletikvideoer, som er med i mangekampen og prøver at visualisere hvordan jeg skal gøre det rigtigt.
Under konkurrencerne fokuserer jeg på én øvelse af gangen og når den pågældende øvelse er færdig, så prøver jeg at lægge den væk mentalt og fokusere på den næste øvelse, selvom hvis det måske ikke var det bedste resultat. Man skal videre. Dernæst gennemgår jeg hele min dag når jeg er kommet hjem.
Jeg starter med en PR på 10,96 sek. (1,5) på 100m’eren i den første disciplin. Efter min PR på 100m, blev jeg rigtig glad og det gav mig et ekstra boost til længdespring. Længde er en af mine udfordringer, men her lavede jeg trods alt udendørs PR og det samme skete i kuglestød. Efter 3/3 øvelser med PR gik jeg ind til højdespring med masser af selvtillid, især da jeg et par uger inden havde været med landsholdet i Kroatien og springe højdespring. Der sprang jeg op til mit bedste og tangerede min PR, så derfor vidste jeg godt at jeg kunne spring højt igen.
Inden 400m var jeg meget nervøs for om jeg kunne komme i nærheden af min PR som jeg satte til EM Hold i mangekamp. Jeg var usikker på om jeg havde samme energi som dengang. Men da jeg så kom i mål, blev jeg positivt overrasket over at slå min PR med 32/100.
Så blev det søndag og 2. dagen af DM Mangekamp oprandt. Jeg vågnede op søndag morgen med et kæmpe smil efter første førstedagens flertallige successer. Jeg var overraskende mindre øm end jeg havde forventet. Første disciplin var 110m Hæk. Overraskende nok lavede jeg også stor PR på den. Diskoskast er den disciplin jeg var mest usikker på, da min træning op til mangekampen var rigtig dårlig. Men som alle de andre øvelser, så kom endnu en PR og stimen af PR’er fortsatte. Så kom vi til mangekampens bedste øvelse for mig, nemlig stangspring. Det er nok den øvelse jeg føler mig mest sikker i. Dog regnede jeg ikke med at slå PR i den øvelse. Det er den 8. øvelse og jeg lige havde sat ny PR et par uger før i Kroatien. Ret overraskende tangerede jeg min PR.
Så kom vi til spydkast. Det gik som de andre øvelser. Endnu en ny PR. Efter spydkast manglede vi kun den sidste og frygtede øvelse, 1500m. Her var jeg virkelig glad efter en hidtidig fantastisk mangekamp og havde aldrig været mere klar til at løbe en 1500m før. Som en helt fantastisk kammerat, så ville Christian Gundersen pace mig igennem de 1500m, så jeg kunne løbe en god tid. Startskuddet går, og allerede efter 50m bliver jeg udfordret, da jeg får den første krampe i højre lyske. Det påvirkede min start på løbet. Efter de næste 150m fik jeg endnu en krampe, men bare i den anden lyske. Der fik jeg følelsen af at opgive, da jeg stadig manglede hele 1300m. Jeg kæmpede mig dog igennem kramperne og kom ind i mål, ved hjælp fra Christian Gundersen. Desværre var det ikke i ny PR, men er dog stadig glad for jeg kun var 2 sekunder fra min PR, og så med kramper hele vejen."
RELEVANTE LINKS
Billeder fra Jesper Bundgaard (spørg fotografen om lov ved brug)