CROSS COUNTRY / CROSS NATIONALS

Cross Country skudt i gang i Danmark i Roskilde

28. oktober 2019 · Christian Jørn

Cross Country sæsonen i dansk atletik er hermed begyndt. Søndag eftermiddag blev den nationale cross country serie, Cross Nationals, skudt i gang. Det skete i Dream City i Roskilde.

At cross sæsonen er i gang betyder meget forskelligt alt afhængigt af hvem man er. Enkelte satser decideret på en cross sæson og de dertilhørende forskellige nationale og internationale mesterskaber, der i indeværende sæson vil være NM og EM samt det danske mesterskab (DM).

Cross _Nationals _2019.2020._Roskilde _27.10.2019_1.runde -30

Fra Cross Nationals 1. runde. Foto: Christian Jørn.

Rigtig mange bruger desuden crossløbene til at holde sig i gang om vinteren og styrke sit løb med. Flere har her det perspektiv at en god crosssæson bidrager til en øget styrke i sit løb i den efterfølgende banesæson. Flere og flere bruger netop crossæsonen til at styrke banesæsonen, og typisk ikke omvendt. Samtidig er der også om vinteren indendørs baneløb, som enkelte fokuserer på, og nogle kombinerer begge dele.

Cross _Nationals _2019.2020._Roskilde _27.10.2019_1.runde -8 (1)

Inden starten på juniorernes løb. Foto: Christian Jørn.

Det betød altså, at det var meget forskelligt hvad man løb efter til dagens crossløb. Der var dog et par enkelte elitære ting på højkant også, udover at styrke den enkeltes løb og få en interessant konkurrence. Løbet her var nemlig udtagelsesløb til de kommende Nordiske Mesterskaber.

Cross _Nationals _2019.2020._Roskilde _27.10.2019_1.runde -16 (1)

Under juniorernes løb. Foto: Christian Jørn.

I år skal de nordiske mesterskaber afholdes den 10. november i Finland (rejsedage 9-10. november 2019). Det er den 24. udgave af NMXC, som er et mesterskab der blev etableret tilbage i 1997.

Elitestaben har meldt ud, at man “forventeligt vil gå efter at udtage op til 20 løbere tilsammen i de fire klasser til NM: Dame-junior (ca. 4,5 km); dame-senior (ca. 7,5 km); herre-junior (ca. 6 km); herre-senior (ca. 9 km). Udtagelseskriterierne beror på en række forskellige kriterier, der kan ses her.

Det betød altså, at der var flere løbere i dag der løb efter at præstere så godt så de forhåbentlig udtages til NM.

Udtagelsen sker på tirsdag den 29. oktober.

IK HELLAS INVITEREDE TIL CROSS I DREAM CITY

Cross _Nationals _2019.2020._Roskilde _27.10.2019_1.runde -14

"Dream City" er en del af Roskilde Festivals plads, hvor der er bygget enkelte trækonstruktioner op. Foto: Christian Jørn.

Cross _Nationals _2019.2020._Roskilde _27.10.2019_1.runde -31

Torben Striboldt fra IK Hellas var tovholder og initiativtager på denne 1. runde af Cross Nationals. Foto: Christian Jørn.

1. runde blev afholdt af IK Hellas i Roskilde, ført an af torvholder, Torben Striboldt. IK Hellas afholder også 4. runde (DM Cross). De havde her til 1. runde lavet en rundstrækning på 2 km, der af flere fik ros for at være udfordrende og ikke helt for udfordrende. Dog er det altid en subjektiv vurdering fra flere hvordan en crossrute er, da en crossrute kan udformes på mange forskellige måder. Nogle typer crossruter tiltaler en bestemt type løbere og andre ruter en anden type løbere.

Cross _Nationals _2019.2020._Roskilde _27.10.2019_1.runde -165

Man løb op og ned af enkelte græsbakker. Foto: Christian Jørn.

Rundstrækningen havde mange steder hvorpå det var muligt at lægge angreb ind. Der var sving, små bakker og enkelte strækninger med tungt underlag. Gennemgående var det fra flere, at det egentlig ikke var de gentagende små bakkeløb der var hårdest, men de flade strækninger hvor underlaget var tungt.

Cross _Nationals _2019.2020._Roskilde _27.10.2019_1.runde -108

Langs vandkanten var der lidt tungt underlag. Foto: Christian Jørn.

Denne runde er en runde af fire runder til Cross Nationals i år.

• 27. oktober / Roskilde
  • 24. november / Aarhus
  • 26. januar 2020 / Korup
  • 8. marts 2020 / Roskilde

Atleterne blev ikke målt på tidstagning, men på placering. Tidstagningen der fremgår af Sportstiming her er foretaget ved, at enkelte officials tastede løbernes startnumre ind på en App da de kom i mål og tiden kan derfor afvige med et par sekunder. Placeringen vil være korrekt. Cross Nationals reglerne kan læses her.

Juniordrenge og juniorpiger løb sammen først kl. 13.00. Kl. 13.45 skulle seniorherrer og seniorkvinder så løbe sammen. Her løb Masters også. Juniorerne løb 6 km, og seniorerne og Masters løb 8 km.

Cross _Nationals _2019.2020._Roskilde _27.10.2019_1.runde -167

Theophile Bigirimana var først i mål hos seniorherrer. Foto: Christian Jørn.

Hos seniorherrer var den første i mål Theophile Bigirimana. Han er fra Rwanda og deltog i marts måned VM Cross i Aarhus, hvor han blev nr. 47 hvor han løb 35 sekunder hurtigere end danske Abdi Ulad, der blev bedst placerede dansker. Herefter blev han i Danmark og opholder sig nu i en flygtningelejr i Aalborg. Han træner sammen med Aalborg Atletik & Motion. Han blev også set deltage ved Store DM på 5000m og har også deltaget ved et par TRACKS stævner i år. Man vidste altså godt, at han kunne løbe cross ret godt og det viste han også ved at tage fronten cirka ude på 2. runde og så løbe alene i front derfra. Dog havde han ikke langt ned til næste dyst, som så var dysten om at blive den bedst placerede dansker på dagen. Her var det Jakob Dybdal Abrahamsen (Aarhus 1900) og Frederik Ernst (AGF Atletik), der dystede. De lå og skiftede front ved næsten hvert sving og hver bakke. Udfaldet blev, at Frederik Ernst kom først ind over stregen.

Cross _Nationals _2019.2020._Roskilde _27.10.2019_1.runde -130

Frederik Ernst og Jakob Dybdal. Foto: Christian Jørn.

Cross _Nationals _2019.2020._Roskilde _27.10.2019_1.runde -169

Hos kvinderne skulle det vise sig at blive en kamp mellem Simone Glad (Sparta AM) og Line Brandt Pedersen (SAK77) om hvem der kom først i mål. Line Brandt Pedersen førte meget af vejen, men til slut viste Simone Glad sig stærkest og kom ind som første seniorkvinde og cirka 10 sekunder efter kom Line Brandt Pedersen.

Cross _Nationals _2019.2020._Roskilde _27.10.2019_1.runde -126

Line Brandt Pedersen og Simone Glad. Foto: Christian Jørn.

I juniorklassen fik vi et lidt anderledes spurtopgør end sædvanligt. De to i front, Joel Ibler Lillesøe og Anton Østdal (begge fra Bagsværd AC) skulle vise sig at hædre hinandens indsats ved sammen at løbe ind over mål. Placeringen og pointtildelingen i holdkonkurrencen ville jo ikke ændres af at den ene kom ind førend den anden, da de er fra samme klub.

Cross _Nationals _2019.2020._Roskilde _27.10.2019_1.runde -62

Joel Ibler Lillesø og Anton Østdal. Foto: Christian Jørn.

De to lå længe i front med Andreas Brock Bjørnsen (Herning Løbeklub), men distancerede sig så fra ham inden tredje runde.

Cross _Nationals _2019.2020._Roskilde _27.10.2019_1.runde -27

Hos juniorpigerne skulle Sofia Thøgersen (Sparta AM) og Laura Astrup (AGF Atletik) kæmpe om at være den først placerede. Her trak førstnævnte det længste strå.

Cross _Nationals _2019.2020._Roskilde _27.10.2019_1.runde -71

> SE OGSÅ: Resultater fra Cross Nationals 1. runde

Hos Masters blev Jonas Brandsbjerg og Karina Berner-Magnusson de første over målstregen hos hhv. herrer og kvinder.