LANDEVEJSLØB

Axel Vang og Helene Svane danske mestre på DM 10 km

25. april 2021 · Christian Jørn

Under lidt hemmeligholdte forhold blev DM 10 km afholdt i weekenden i Værløse på Flyvestationen og sikke et DM det var. Unge Axel Vang Christensen fra FIF Hillerød slog langt ældre og mere rutinerede seniorer og Helene Svane fra Aarhus Fremad Atletik dominerede senior kvindeklassen.

Optakten til årets DM 10 km var lidt speciel. Tilbage i 2020 blev mesterskabet aflyst få dage før grundet Corona. Nu blev det så afholdt, men under en række stramme restriktioner. Sparta Atletik & Løb med Christian Friis i førersædet havde påtaget sig den opgave at arrangere landevejsmesterskabet, hvilket var til glæde for mange. Det var først omkring én måned før, at det kom på plads, at mesterskabet skulle afholdes. Og der gik længere tid med at finde en lokation. Det var en betingelse for at afholde løbet, at der ikke måtte være tilskuere, og at mesterskabet selvfølgelig skulle overholde samtlige restriktioner. Da man risikerede en større tilskuereskare ved at afholde det midt inde i København som var den oprindeligt planlagte lokation, så valgte man at rykke det til en ny og ret spændende lokation. Det blev den nedlagte Værløse Flyvestation. Og det skulle vise sig at være ret afgørende for løbet.

5

Flyvestation bød på et meget åbent landskab. Foto: Hans Christian Riis @hcriis

1 (1)

Der var mange lange lige strækninger på ruten. Foto: Hans Christian Riis @hcriis

Løb er over de senere år blevet et yndet tilløbsstykke for tilskuere, især i Københavnsområdet. Det er bestemt glædeligt, men det kunne kompromitere afholdelsen hvis der kom en uønsket mængde tilskuere. Med udsigt til det bedste DM 10 km felt i en længere årrække valgte man derfor at rykke det til et sted længere væk. Det var den eneste løsning skulle DM 10 km afholdes i år.

Derfor blev der fra forbundets side også meldt begrænset ud på kommunikationsfronten andet end mails til samtlige klubber.

Det var tilladt at sende grupper afsted på omkring 20-30 løbere, og på arrangementspladsen måtte der derudover kun være omkring 10-15 medhjælpere. Det var derfor heller ikke muligt at dække det med livestream pga. forsamlingsforbuddet samt ressourcer. Det primære mål var at afholde mesterskabet, og så måtte dækningen være sekundær nu det ikke kunne være anderledes.

Dog tog Hans Christian Riis (@hcriis) og Per Alex Sportsphotos en masse flotte billeder. Der kan illustrere noget af løbet. Se det her. Billederne må gerne bruges af løbere og klubber til redaktionelle formål, men fotograferne skal krediteres.

ET SKÆRPET FELT

De lidt særlige forhold ændrede ikke på, at vi stod over for et landevejsmesterskab som der skulle kæmpes om. Især på herresiden er der de sidste par år sket en markant fremgang i hvad man kan omtale som subeliten. For 3-4 år siden ville sub 30 minutter tider for en herre typisk give en podieplacering, men nu er der sådan en bredde omkring de 30 minutter, at det var svært at forudsige podieplaceringerne på forhånd. Forhåndsfavoritter var nok Thijs Nijhuis (Viborg AM), Abdi Ulad (Hvidovre AM), Joel Lillesø (Bagsværd AC), Axel Vang Christensen (FIF Hillerød), Rune Bækgaard (Team Hechmann Sport), Jacob Simonsen (AGF Atletik), Mikkel Dahl-Jessen (AGF Atletik) og Peter Glans (Kolding KFUM). Resultaterne taler også for sig selv. Hele otte løbere kom under 30 minutter og var fordelt over et spæn af blot 17 sekunder.

3

Det forreste felt hos herrerne. Foto: Hans Christian Riis @hcriis

RIGTIGE MANGE PERSONLIGE REKORDER PÅ TRODS AF VIND

Der var forholdsvist vindblæst på selve ruten under løbet, men på trods af det løb 196 ud af 255 gennemførende hjem med en personlig rekord (eller tangering af personlig rekord). Enten vidner det om, at der måske ikke var så meget vind som man skulle tro eller om et virkelig højt niveau i dansk løb for tiden. Vi håber og tror på, at det sidste er gældende.

Selvom resultaterne tidsmæssigt ikke viser det så betød vinden noget for løbet. Flyvestationen er helt åben, og skråner lidt hen over midten. Så man skulle på et tidspunkt ud i noget modvind og lidt op af bakke. Derfor medførte det lidt cykelløbslignende tilstande, hvor folk lagde sig i læ af hinanden og nærmest skabte en vifte i nogle grupper. Der var muligheder for dem der kunne bruge vinden klogt.

De to danske seniormestre blev Axel Vang Christensen og Helene Svane.

AXEL VANG SNØD DE RUTINEREDE SENIORER

Axel Vang Christensen er modig i sin måde at løbe løb på. Han er ikke bange for at tage føringen og gøre løbet hårdt. Det har han vist flere gange, senest til DM Inde hvor han på 3000m’eren lavede et større hul ned til hovedgruppen i starten af løbet. Det holdt ikke til mål dengang, men nu slog han flere af de samme løbere, bare på den noget længere distance, 10 km. For de løbere og for alle der har fulgt bare lidt med så ved man godt, at unge Axel er en man skal holde øje med. Flere ungdomsrekorder og ungdomsmesterskaber pryder hans løber-CV, og tiderne han løber er på niveau med senioreliten herhjemme på trods af, at han kun er 16 år. Axel gjorde som i tidligere løb og var modig og med en lang spurt sikrede han sig sejren blot ét sekund foran OL-kvalificerede Thijs Nijhuis og rutinerede Jakob Dybdal Abrahamsen. Det ene sekund var mere end nok til at fejre sejren da han løb ind over mål. Mesterskabet er hans første seniormesterskab, men bestemt nok ikke hans sidste.

Screenshot 2021-05-10 At 03.07.33 (1)

2

Axel løber ind til sit første seniormesterskab efter at have besejret det stærkeste felt til DM 10 km i mange år. Foto: Hans Christian Riis @hcriis

Axel selv havde følgende at sige til det: “Inden løbet havde vi lagt en klar game-plan, men den gik hurtigt i vasken, da løbet ikke udfoldede sig helt som vi havde tænkt. Første kilometer gik gysende langsomt, så der var intet andet at gøre, end at forsøge at spare så mange kræfter som muligt til en hurtig finale. Vi runder første 5 km i omkring 15:10 og jeg løb med et forholdsvist stort overskud. Fra kilometer seks til otte var det rå modvind op ad bakke, og jeg lå desværre på højre side af feltet og tog en masse vind. Ved kilometer otte rykker Peter Glans, men feltet responderer forholdsvist hurtigt. Herefter rykkede Jacob Simonsen og jeg gik efter. I sidste sving før opløbningsstrækningen finder jeg et smuthul og kan gå inden om Jacob og så var sidste halvanden kilometer én lang spurt. Jeg har sidste kilometer i 2:41, hvilket jeg også selv er overrasket over, at jeg havde i mig.”

Ifølge Axel kunne han ikke have gjort det alene.

Jeg er selvfølgelig stolt over min præstation, men jeg ønsker samtidig at fremstå ydmyg, da jeg ved hvor stort et arbejde der ligger bag. Min sejr er ikke udelukkende et resultat af mit hårde arbejde, det er resultatet af et fantastisk team, jeg har bygget op over tid.

Min sejr ændrer ikke noget, da jeg forstår, at processen er over resultatet. Jeg ved hvad der skal til for at vinde, og jeg håber at min sejr i dag bliver én af mange i fremtiden.

Screenshot 2021-05-10 At 23.34.18

Axel Vang Christensen sammen med flertallig dansk mester på DM 10 km Abdi Ulad samt Axels træner Nicolaj Raagaard Sørensen. Foto: privatfoto

HELENE SVANE DANSK MESTER OG OVERRASKENDE 2. PLADS TIL NYT NAVN KLARA HANSEN

Helene Svane havde en stor fremgang i 2020 hvor hun slog personlig rekord i syv ud af ni løb. I 2021 er det fortsat blevet til mange personlige rekorder i ethvert løb hun er stillet op i. 10 km’eren blev det dog ikke til en personlig rekord, men et mesterskab. Helene Svane vandt i 35.06 minutter.

1

Helene Svane løber ind som ny dansk mester efter en 2020 og nu 2021 sæson hvor hun har forbedret sig meget. Foto: Hans Christian Riis @hcriis

Lige efter Helene (i mesterskabssammenhæng) kom et overraskende nyt navn. Det var 17-årige Klara Hansen fra Team Hechmann Sport, der løb imponerende 35.14 minutter. Hvad er endnu mere imponerende er, at dette var Klara Hansens allerførste konkurrence. Hun bliver spændende at følge.

2 (1)

Klara Hansen ses ude til højre. Foto: Hans Christian Riis @hcriis

Screenshot 2021-05-10 At 03.07.53 (1)

Se nedenfor samtlige top 3 placeringer i de forskellige aldersgrupper samt top 10 overall. I flere aldersgrupper var der mindre end tre der stillede op hvorfor der måske kun er to eller færre angivet.