(foto: Owlsports.com)

USA

Kristian Holm Jensen sejrer i New York

20. november 2018 · Jeppe Weinreich

20-årige Kristian Holm Jensen lukkede i weekenden sin amerikanske crosssæson med en veritabel sejr i New York foran 156 konkurrenter. Nu er håbet at få forlænget sæsonen med en udtagelse til EM Cross.

Mens den europæiske crosssæson først lige for alvor er gået i gang, sluttede den amerikanske i den forgangne weekend med den store NCAA-finale i Wisconsin. En finale, som desværre ingen af de ”danske” hold havde kvalificeret sig til. Kristian Holm Jensen sørgede til gengæld for at vise flaget, da han samme weekend vandt det traditionsrige IC4A Championship foran 156 konkurrenter. Aarhus 1900-løberen tilbagelagde de 8km i Van Cordtland Park i Bronx, New York i 22:36 min. – hele 15 sekunder foran nr. 2, newzealænderen Cameron Avery (5000m-PR 14:07). Dermed fik han på flot vis lukket crosssæsonen, men håbet er, at den bliver forlænget med deltagelse ved EM Cross om små tre uger.

”Det var fedt endelig at få en individuel sejr i USA. Jeg fik slået et par hurtige drenge, men vil trods alt ikke kalde det min største sejr,” lyder det fra Kristian, der fortsat rangerer sin titel i juniorklassen ved NM Cross 2016 højere.

Holm Jensen
Kristian Holm Jensen vinder U20-klassen ved NM Cross i Kristiansand 2016. (DECA Text&Bild)

Sammen med den anden 1900-løber Anton Harrsen samt Holtes Helene H. Gottlieb har de tre danskere markeret sig stærkt på Temple University. Harrsen blev desværre skadet tidligt i efteråret efter et par gode løb. Her var han faktisk hurtigere end Kristian, der først sent fandt storformen frem. Det var der imidletid en forklaring på. Efter en indendørs 3000 meter i slutningen af januar blev han skadet. I stedet for at forsøge at blive klar til konkurrence, blev sommeren brugt til træning frem mod cross. Eftersom Temple ikke har et herrehold i baneatletik, gav det også god mening.

”Jeg kørte en hård sommer i år med mange flere kilometer, end jeg har været vant til, og med mere styrketræning for at kunne blive bedre i bakkerne. Det krævede mere tune up, så det var først halvvejs igennem sæsonen, at jeg rigtig fik gang i benene,” fortæller Kristian, der fortsat er i god kontakt med sin gamle træner i Aarhus, Laust Bengtsen.

Ved kredsmesterskabet (Conference) i New Orleans i oktober var han på 6. pladsen holdets næstbedste og dermed stærkt medvirkende til Temples hidtil bedste placering som nr. 2. Ved Regionals i Pennsylvania to uger senere var han holdets hurtigste på en 13. plads. En samlet 6. plads var dog ikke nok for holdet til at gå til NCAA-finalen (hvor kun de to første kvalificerer sig automatisk).

Hovedfokus: Cross
Som Sophomore er det blot hans andet år for Temple, der har hjemme i Philadelphia. Til daglig læser han Neoroscience, og det er planen at gøre det færdigt i 2021.

”Mens jeg løber for Temple, vil mit hovedfokus ligge på cross, men det er da målet til foråret at få løbet nogle hurtige 5000-meter-tider.”

Om man får set ham på de hjemlige baner, ligger endnu ikke fast. Han har dog bidt mærke i, at hans gamle klub Esbjerg AM til sommer er vært for Store DM. Et par uger forinden er der EM-U23 i Sverige, og her burde et krav på 5000 meter på 14:15 min. ikke virke afskrækkende.

”Fokus er som sagt på cross lige nu, så jeg håber meget på at være med i den trup, der skal til EM i Tilburg.”

-Det lader til, at du befinder dig godt i USA. Er der noget, du savner derovre?

”Skiftet til USA har været vildt. Anton og jeg var rigtig glade for at løbe med drengene i 1900, men vi sætter pris på at være i et uddannelsessystem, hvor der er plads til løbere, som ikke nødvendigvis skal til OL om to år. Crossløb spiller også en større rolle herovre, og vi får lov til at rejse rundt med vores hold og løbe nogle vildt fede løb. MEN der er mange ting, som Danmark gør bedre; for eksempel er der mange amerikanske løbere, der ender med at se løb som et job på grund af studiepengene og forpligtelserne overfor holdet. Nogle gange savner jeg bare at mødes med mænd og kvinder i alle aldre og på alle niveauer i Esbjerg eller 1900, og så bare fyre nogle intervaller af, fordi det er torsdag!” lyder det fra Kristian Holm Jensen, der i øvrigt fylder 21 den 9. december - samme dag, som der løbes EM Cross i Tilburg.

Den danske trup til EM forventes udtaget i starten af næste uge – efter lørdagens Cross Nationals i Skanderborg, der gælder som udtagelsesløb.

Danske crossløbere i USA - opsamling
Josephine Thestrup (Sparta) – Butler Bulldogs (Indiana)
Er i gang med sit tredje år. Efter en 34. og 38. plads i '16 og '17 sluttede Thestrup ved årets Great Lakes Regionals på sin hidtil bedste placering som nr. 29. Ved Conference kom hun ind i top-10 (nr. 9) og fik dermed status som ”All Big East”. Hele sæsonen var hun sit holds bedste.

Helene H. Gottlieb (Holte) – Temple University (Pennsylvania)
Gottlieb – der er i gang med sin anden sæson – var med på Temples hold, der sidste weekend i New York vandt ECAC-mesterskabet (den kvindelige pendant til IC4A) for første gang. Her var Gottlieb på en individuel 12. plads holdets femtebedste. Weekenden inden opnåede holdet med en 4. plads den hidtil bedste placering ved Regionals. Her var hun holdets fjerdehurtigste på en 42. plads. Ved samme mesterskab i fjor blev hun blot nr. 83.

Gottlieb
Helene H. Gottlieb i midten efter holdsejren i New York sidste weekend.(Owlsports.com)

Anton Harrsen (1900) – Temple University (Pennsylvania)
Efter et overraskende godt debutår fulgte Harrsen fint op med gode placeringer i årets første løb. Ved det ikke så højt rangerede Army West Point i Philadelphia blev han nr. 5 – foran Kristian Holm Jensen. Siden løb han dog ind i skader og deltog således ikke i sæsonens sidste vigtige løb.

Josephine Brysting (KIF) – San Francisco Dons (Californien)
Var skadet det meste af crossæsonen 2017, men kom stærkt igen i april med en 10.000 meter på 34:38,24 min. Ved Regionals i Sacremento var hun femtemand (nr. 96) på det hold, som sluttede på en 10. plads. Ved Conference i Utah var hun også holdets femtebedste med en 30. plads (holdplacering nr. 3).

Mia Helene Mørck (Bagsværd AC) – Nebraska
Mørck er som 800-meter-løber ikke tiltænkt en rolle i cross-sammenhæng for Nebraska, hvor hun er freshman. Alligevel blev det til et par starter i crossløb, dog uden nogen nævneværdig placering.

Thomas Sand Nielsen (AK Holstebro) - South Alabama
Den 20-årige Holstebro-løber er et knap så kendt et navn, hvis bedste resultat nok er hans 1:10,45 fra CPH Half 2017. Sand har fået scholarship hos South Alabama, som kæmper i Sun Belt Conference. Han fik en fin debut i slutningen af august med sejr i et mindre crossløb. Ved kredsmesterskaberne blev han nr. 37, men holdet kvalificerede sig ikke til Regionals.