Mark English (tv) i EM-finalen 2014, hvor han på de allersidste meter snuppede bronzen fra Bube. Bosnieren Tuka yderst til venstre er fem år efter ligeledes med i aftenens finale. (DECA Text&Bild)

EM-inde - 3. dag (optakt)

Bube må dele bane med irsk rival

03. marts 2019 · Jeppe Weinreich

Efter indgivet protest har ireren Mark English fået lov til at løbe med i 800-meter-finalen, som dermed får syv deltagere på de seks baner.

GLASGOW - Seks finalister - og tre af dem kommer hjem med metal. Det var Bubes ræsonnement efter lørdagens flotte semifinale, og dermed satte han på sin vis de danske medaljechancer til fifty-fifty, men det skulle snarere have heddet 3/7, viser det sig. Senere på aftenen meldte en uventet gæst sig nemlig i finalen. Efter at have indgivet protest har Mark English (IRL) således fået lov til at løbe med i finalen, selvom han i sin semifinale som følge af et sammenstød med briten Learmonth sluttede langt fra top-3. Dermed får finalen syv deltagere på de seks baner. Og ikke nok med det, lige netop Bube skal dele bane med ireren, som ved EM 2014 snuppede bronzen for næsen af danskeren.

Sammenstødet opstod ved 450 meter, hvor Learmonth overhalede English indenom. Dermed kom ireren til at spænde ben for briten, og kun med nød og næppe undgik English at blive trukket med i faldet (se hændelsen og døm selv - klik HER).

"Det er selvfølgelig uheldigt at have ham med på samme bane, for English er en løber, der fylder meget, men det må vi bare arbejde ud fra," lyder det fra Johnny Bagge, der har været træner for Bube siden dennes ungdomsår og følgelig kender ham bedre end nogen.

English eller ej, det er stadig en meget åben finale, vurderer Bagge.

"Det handler ikke om, hvem der er i bedst form, men hvem der laver færrest fejl undervejs. At løbe på bane 2 i et sving koster 3/10 sekund. To fejl, så er man ude af medaljekampen."

Skal Bagge udpege en favorit, så er det ikke svenskeren Kramer, men snarere de to spaniere samt bosnieren Amel Tuka. Sidstnævnte vurderer han til at have den hurtigste sidste 200 meter. Alt det er dog spekulationer, som ikke kan bruges til meget, når først startskuddet lyder - og det gør det 19.57 dansk tid.

Finalefeltet på 800 meter

800m startliste

Andreas Kramer - sølvvinderen fra Berlin 2018 - har løbet hurtigst af de syv denne sæson - og har tillige vundet alle sine løb med undtagelse af gårsdagens semifinale, hvor han kun blev nr. 3. Det sidste skal man dog nok ikke lægge for meget i.

Amel Tuka kender Bube særdeles godt. De to har mødt hinanden 11 gange med 7-4 i bosnierens favør. Tuka slog Bube i det indledende heat, mens de byttede plads i semfinalen. Selvom Tuka kan prale med en VM-bronze fra 2015, så er det faktisk hans første finale ved EM-inde efter tre forgæves forsøg i '13, '15 og '17.

Álvaro de Arriba kom i EM-finalen i Berlin sidste sommer ind som nr. 7 - et halvt sekund efter Bube. Det samme var tilfældet ved EM-inde i '17, hvor spanieren tog bronze efter den sølvvindende dansker. De to mødtes senest i Madrid for bare fire uger siden og var her i nærkamp - med det resultat at spanieren styrtede!

Mariano Garcia slog de Arriba med 0,13s ved de spanske mesterskaber for bare to uger siden. Det er den 21-årige spaniers første store mesterskab, og hidtil er det gået overbevisende, ikke mindst i det indledende heat, hvor han snuppede 2. pladsen foran Bube.

Mark English har statistikken på sin side mod Bube, der kun har slået English en enkelt gang; det var til gengæld i netop Irland ved et stævne i Cork 2015. Ved sommerens EM i Berlin mødtes deres veje ikke, men mens Bube gik sikkert i finalen, blev ireren allerede slået ud i det indledende heat. Udover bronzen fra EM 2014 har English også en sølv fra EM-inde i 2015 på sit CV.

Jamie Webb har Bube mødt tre gange før. Første gang ved Copenhagen Athletics Games i 2015. Han vandt de første to gange, men ved det seneste møde i Stockholm i juni var briten bedst.

Fun fact
Andreas Bube er med sine 31 år og 233 dage finalens ældste, og et lille fun fact er, at han i tilfælde af medalje vil blive den ældste medaljetager ved et EM-inde på mændenes 800 meter. Tonino Viali (ITA) var et par måneder yngre, da han i 1992 vandt bronze.